Daca vrei o vacanta la mare, cu masina si fara prea multe planuri de acasa iti recomand sa mergi pe coasta egeeana a Turciei.
Este o regiune frumoasa unde te poti bucura atat de mare si de soare cat si de numeroase vizite la diverse situri arheologice. Fa-ti bagajul si nu uita aparatul foto, crema de plaja, GPS-ul si harta! (harta iti va fi mai de folos in cazul in care nu vrei sa ratezi anumite obiective turistice).
Poti incepe vizita ta in Turcia cu orasul Edirne, actualul nume al fostului Adrianopol. Edirne a fost unul dintre cele 7 mari orase ale Europei si capitala Statului Otoman pentru aproape un secol, inainte de cucerirea Istanbulului in 1453. Aici gasesti una dintre cele mai frumoase moschei ale Turciei, Moscheea Selimiye: mai este numita si “moscheea cu 999 de ferestre” si este considerata capodopera marelui arhitect Sinan. Precedata de o curte cu arcade, cladirea este acoperita cu o cupola de 31 m in diametru (la fel ca Sf. Sofia din Istanbul), sprijinita pe 8 suporturi si 4 semicalote. Cladirea este inconjurata de 4 minarete, fiecare cu cate 3 balcoane. Moscheea este centrul unui vast complex ce cuprinde o scoala coranica (medresa), un spital si un bazar.
Mergi mai departe catre Canakkale, stramtoarea Dardanele fiind punctul in care vei trece cu bacul din partea europeana a Turciei in partea asiatica.
La mica distanta de Canakkale gasesti un semn ce indica drumul spre Truva, actualul nume al legendarei cetati Troia. Te abati putin de la drumul principal pentru a vedea legendara cetate. La Troia vei vedea cateva urme clare ale istoriei: ziduri, turnuri, un teatru in aer liber si o reconstituire a celebrului cal troian din lemn.
Troia este cetatea unde in secolul al XII-lea i. Hr s-au derulat faptele descrise in Iliada lui Homer. De-a lungul timpului, la Troia au fost construite, pe acelasi loc, 9 cetati. Cea de-a asea cetate (al saselea strat de astazi) este considerata ca fiind legendara cetate Troia in care a avut loc Razboiul Troian. cetatea a fost descoperita in 1870 de catre arheologul Heinrich Schliemann.
Iti continui drumul in directia Izmir si, in apropiere de Golful Edremit, iti vei schimba putin directia pentru a vizita localitatea Assos. Mica si cocheta statiune din jurul portului de pescari este cunoscuta mai mult sub numele grecesc, Assos, decat sub cel turcesc, Behramkale. Intre anii 348 si 345 i.Hr aici a trait Aristotel.
Aceasta asezare dateaza din vremea regelui hitit Tutalia IV ( secolul VIII i. Hr). Aici putem admira templul Atenei (intemeiat in secolul VI i. Hr de grecii din insula Lesvos/Mitilini aflata la mica distanta), zidurile orasului si portul orasului. Se mai poate vedea si teatrul dar o mare parte din acesta se afla inca sub pamant.
Urmatoarea zona pe care trebuie neaparat sa o vizitezi este Golful Ayvalik. Poti vizita aici orasul Ayvalik, poti petrece cateva zile pe plaja Sarimsakli aflata la numai 9 km de Ayvalik sau poti vizita Insula Cunda (Alibey).
Orasul Ayvalik se orienteaza in jurul unui mic port de pescuit, inconjurat de casute traditionale turcesti. Spre sud se intind plaje frumoase, iar in sezonul de vara se pot face excursii cu vaporase. Plaja principala a acestei zone este in Sarimsakli unde gasesti cea mai lata plaja din Turcia (plaja cu nisip, fara pietre).
In golful Ayvalik se gasesc 22 de insule mari si mici. Poti merge intr-o excursie cu vaporasul pentru a te bucura de frumoasa priveliste sau poti vizita locul numit “Talpa Diavolului”(“Seytan Sofrasi” in limba turca) care este un extraordinar punct de belvedere. Legenda spune ca in trecut Diavolul a trecut pe aici si a lasat o urma in stanca. Urma poate fi vazuta si astazi.
Insula Cunda (Alibey), aflata in apropiere de Ayvalik (se poate ajunge la ea atat cu vaporasul cat si pe soseaua amenajata intre Ayvalik si aceasta) este faimoasa atat pentru frumusetile naturale cat si pentru restaurantele care servesc diferite specialitati din fructe de mare. Pe aceasta insula se afla singura biserica ortodoxa din aceasta zona, numita Biserica Drumetilor (Taksiyarhis Kilisesi). Se spune ca in timpul unui cutremur peretii bisericii s-au crapat (in interior) in forma unei cruci, acest lucru fiind confirmat de numerosii turisti ce vin aici.