Este sfarsit de iunie si dupa atatea calatorii am zis ca este bine sa ma linistesc putin. Nu pentru mult timp, ci doar pentru cateva saptamani cat sa reusesc sa povestesc despre cele vazute in ultimul timp. Nu de alta dar am vazut cateva locuri tare frumoase in ultima luna si am cateva fotografii pe care abia astept sa ti le arat.
Cum insa este vara tentatia de a merge macar un weekend la mare (da, la mare in Romania) este destul de mare. Sa vedem cat timp rezist 🙂
Tu ai fost deja la mare anul asta? Sau …te pregatesti?
Imi amintesc ca in fiecare vara asteptam vacanta mare ca sa plec in cateva locuri. Cel mai asteptat loc era marea, bineinteles. Nu era insa singurul loc pe care il vizitam anual.
Imi amintesc ca intr-o vara, aveam vreo 12 ani, parintii mei au spus ca anul asta incercam ceva nou. Mergem in Delta 🙂 Am zis atunci ok, suna interesant, iar cat timp am marea aproape era o idee buna.
Si a fost o idee foarte buna. Am mers la Sf. Gheorghe cu salupa rapida iar aici am descoperit o lume cu totul noua. Sf Gheorghe are o zona de Delta dar si o zona de mare pentru ca se afla chiar la varsarea Dunarii in Mare.
Pe vremea aceea nu exista niciun mijloc de transport catre plaja si stiu ca in fiecare dimineata ma trezeam si mergem pe jos in jur de 4 km (partea cea mai interesanta a drumului mi s-a parut a fi o zona usor inundata unde trebuia sa trec prin apa pana la umeri).
Dupa cei 4 km parcursi in aproximativ 1 ora (soarele era destul de puternic lucru care ne ingreuna drumul) si dupa nenumaratele specii de plante pe care le amiram pe acest drum (aici am vazut pentru prima oara niste nuferi galbeni foarte mici dar care aveam un farmec deosebit in aceasta zona) se intindea o mare de nisip. Si era pustie, linistita.
Nu stiu daca si tu preferi plajele linistite si pustii insa aici mi s-a parut raiul pe pamant. Aveam loc sa ma plimb, sa respir, sa descopar natura. In plus apa marii de aici nu era prea sarata, era chiar “dulce” in comparatie cu apa marii pe care o stii deja.
Tot in Sf Gheorghe am descoperit si localnicii de aici. Imi amintesc ca erau oameni foarte deschisi si binevoitori. Erau foarte calzi si stateau cu placere la un pahar de vorba cu noi, turistii care veniseram la ei in sat. Si imi mai amintesc ca am auzit o multime de povesti cu pescari, povesti adevarate pe care din pacate nu le mai stiu.
In anul acela (si in urmatorul pentru ca m-am intors aici) nu am stat la hotel (nici nu erau atunci hoteluri in Sf Gheorghe) ci la o familie din sat care pe timpul verii se ocupa cu…cazarea turistilor veniti in vizita. Aveau o casa simpla si inchiriau camere celor sositi sa descopere frumusetile Deltei.
Imi amintesc si acum de “Tanti Sanda” care gatea extraordinar de bine si care avea o vorba buna pentru toata lumea. Si ma distra ceva la ea. Nu reusea sa pronunte numele “Adrian” si ii iesea mereu “Andrian” (Adrian era tata- el a avut ideea de a ma duce pe mine si pe mama in Delta in acel an).
Spuneam ca tanti Sanda gatea foarte bine. Imi amintesc si acum placinta cu mere coapta pe cuptorul din curte. Era o placinta cu mere imensa pe care o mancam alaturi de ceilalti copii de acolo cat inca era calda. Cred ca a fost cea mai buna placinta cu mere pe care am mancat-o vreodata. Cel putin asa mi-a ramas in suflet.
Pe langa placinta cu mere in Delta se gateste….peste. In toate felurile. De la supe si ciorbe (nu se compara cu ce stim noi a fi “ciorba de peste” din zona de sud a Romaniei), la sarmalute din peste (fara oase, evident), la chiftelute, la plachie si la tot felul de alte mancaruri ale caror nume nu mi-l mai amintesc. Pentru o persoana careia ii place pestele aici este raiul pe pamant pentru ca este mancarea de baza din zona. Nu prea gaseai altceva asa ca locuitorii s-au specializat in a gati peste in multe feluri. Si le-au reusit niste retete delicioase.
Am mai observat un lucru interesant legat de mancarea traditionala din Delta. Chiar si in cazul in care ajungi aici si nu prea esti un iubitor al mancarurilor din peste….iti va placea. L-am avut pe tata cu mine si a fost cel mai bun exemplu. Tatal meu nu manaca peste niciodata. Iar cand spun niciodata…cam asa e 🙂 Ii place in schimb sa gateasca peste si este tare multumit atunci cand ii vede pe cei din jur multumiti ca mananca o mancare in care el a pus suflet. Ei bine, o data ajuns in Delta tata nu a avut incotro. A trebuit sa manance peste pentru ca altceva nu era 🙂 Si a mancat si i-a si placut. Chiar de aici a luat cateva retete pe care mama imi spune si acum ca i le pregateste cu mare drag.
Deci…se poate sa indragesti bucatele traditionale din Delta chiar daca nu te gandeai vreodata ca vei face asta!
Gata ca acum mi s-a facut si mie pofta iar Delta e destul de departe de mine acum 🙂
Am mers 2 ani la rand in Delta si mi-a ramas in suflet. Nu stiu de ce mi s-a facut dor (inca de vara trecuta) de Delta insa simt ca e timpul sa ajung din nou pe acolo cat de curand. Gasesc eu o modalitate sa ajung pe acolo 🙂
Intre timp am ajuns acum cativa ani intr-o alta delta in Grecia in zona Alexandropolis. Se numeste Delta Evros si din cate am vazut acolo este bine promovata de autoritati insa nici nu se compara cu ce avem noi in Delta Dunarii. Nu aveau nici pe departe peisajul pe care il avem noi si nici bogatia de pasari calatoare care ne viziteaza pe noi.
Si pentru ca tot mi-am amintit de Delta noastra am cautat cateva informatii sa vad ce s-a schimbat de cand n-am mai fost pe acolo. Totodata am cautat idei legate de ce zona a Deltei ar fi interesant de descoperit anul acesta.
Delta Dunarii se afla la varsarea fluviului Dunarea in Marea Neagra si este singura Rezervatie declarata a Biosferei din Europa Centrala. Delta Dunarii se afla in patrimoniul Unesco inca din 1991 si este zona protejata. Gasesti aici peste 1200 specii de plante, 300 de specii de pasari (printre care pasari ocrotite de lege precum pelicani, berze, gaste si rate salbatice, egrete, cormorani, lebede, flamingo, califari albi si rosii), 110 specii de peste.
Oare cat de importante sunt aceste lucruri? Pentru mine personal sunt lucruri importante pentru ca e bine sa avem pe teritoriul tarii noastre zone precum Delta, zone verzi si protejate. Daca ar fi sa ma gandesc bine, natura in general este unul dintre bucurile cele mai de pet pe care le poate avea o tara. Spun asta pentru ca stim cu totii ca poluarea in lume a crescut destul de mult iar acest lucru duce la scaderea calitatii aerului pe care il respiram si ne afecteaza fara sa ne dam seama.
Mereu mi-a placut natura si prefer o iesire in aer liber oricarei alte iesiri. Poate de asta imi si place sa calatoresc atat de mult si sunt foarte atrasa de natura in general.
Mi-ar placea sa stiu ce parere ai tu despre vacantele in natura. De exemplu, ti-ar placea sa descoperi o zona mai putin cunoscuta asa cum este Delta Dunarii?
Scrie raspunsul tau intr-un comentariu mai jos sau intr-un mesaj privat pe carmina@travelwithasmile.net.
Raspunsul tau ma ajuta sa iti pregatesc o surpriza cat de curand.
E adevarat ce spui. anul trecut am fost pt.prima data si am mai revenit inca de 2 ori, atit pt frumusetea peisajului, a festinului culinar, a oamenilor, cit si a pasiunii.descrierea acestui loc e ca si cum am spune ca, pamintul este rotund.ca sa vezi exact ce se ascunde in acest loc minunat trebuie neaparat sa faci o vizita de citeva zile.