Salutare! Nu ne-am mai auzit demult, însă motivul îl știi bine: am fost plecată în câteva călătorii, iar asta înseamnă că vin din urmă câteva povești inedite.
Totodată, plecările acestea dese pe care le am atât cu călătorii de plăcere cât și cu călătorii cu proiecte mi-au adus în minte un subiect pe care puțini îl abordează: oboseala care vine la pachet cu atâtea drumuri.
De 6 ani de când sunt antreprenor (am scris despre asta aici) mi-am croit drumul în jurul călătoriilor. Iubesc să descopăr lumea, am tot timpul bagajul pregătit, îmi doresc să ajung mereu în locuri noi și, cumva, mi-am legat proiectele de business pe care le am cu…călătoriile.
Chiar vorbeam cu cineva luna trecută și mi-am dat seama de faptul că într-un an întreg cam jumătate din timp eu nu stau pe acasă ci sunt plecată pe undeva prin țară sau prin lume, de obicei cu proiecte – fie ele traininguri, contracte de consultanță, ședințe foto, tururi ghidate sau evenimente pe care le organizez.
Spunându-ți asta știu că îți trece prin minte gândul “Și…de ce te plângi? Ce poate fi așa greu când te plimbi tot timpul?” Așa este, din afară lucrurile par a fi “roz” mereu și toate fotografiile pe care le postez aici sau pe Facebook par a spune că “mă plimb tot timpul“, însă numai cine are deplasări atât de dese cu job-ul ar putea înțelege că da, într-adevăr, călătoriile ne obosesc.
Și tot călătoriile ne îmbogățesc cu acele lucruri pe care nu le-am putea învăța altfel. Tot călătoriile ne deschid mintea și sufletul pentru a știi cum trăiesc oamenii pe alte meridiane, ce tradiții și obiceiuri au, ce mănâncă, cu ce sunt diferiți de noi. Și uite așa, odată întorși dintr-o călătorie suntem “alți oameni”, mai înțelepți, mai înțelegători, mai deschiși și mai curioși să aflăm mai mult.
În sufletul meu călătoriile se împart în două și în același timp se întrepătrund:
- sunt acele călătorii în interes de business unde sunt plecată o zi, două, trei, o săptămână sau poate chiar 10 zile – iar aici, mergând cu treabă, de multe ori nu apuc să mă bucur de ce am în jur, însă fac tot posibilul să îmi găsesc puțin timp și pentru asta
- sunt acele călătorii pe care le fac pentru mine – “vacanțele” care, contrar așteptărilor, sunt vreo 2 mai lungi pe an (adică de o săptămână) și poate încă 2-3 weekenduri petrecute în câte un oraș nou sau pe care mă bucur sa îl revăd
În cazul meu călătoriile au devenit atât de obișnuite încât au ajuns un mod de viață. Unul pe care mi l-am dorit, este adevărat, însă, odată ce mi l-am clădit, am dat peste câteva lucruri mai greu de gestionat. Cum este oboseala continuă care pare a nu mai pleca din viața mea.
Tocmai despre această oboseală bine stabilită în programul meu obișnuit vreau să îți povestesc astăzi pentru că știu că este un subiect prezent în viețile multora dintre noi din diverse motive și că ea se manifestă cel mai mult atunci când ar trebui să ne relaxăm – cum ar fi în vacanță sau în momentele pe care le alegem a fi “numai pentru noi”.
Scriam mai sus că am deplasări în interes de business, că acestea mă țin destul de mult pe drumuri de obicei și că acestea sunt sursa oboselii în principal.
Să îți spun de ce: nu toate proiectele pe care le am necesită deplasări. Însă toate proiectele am necesită atenția mea, indiferent că sunt la birou sau sunt plecată pe undeva prin lume. Asta înseamnă că în multe cazuri, înainte de a pleca undeva, fac tot posibilul să las în ordine restul lucrurilor care necesită atenția mea. Și asta mă suprasolicita constant. Evident că ajung să lucrez și din deplasări la proiecte care nu au legătură cu acea deplasare și uite așa oboseala este bine instalată în viața mea indiferent unde sunt și ce fac.
“Bun…“ai să spui. “Și..de ce nu o iei mai ușor?” Păi tocmai asta este că de încercat încerc și sunt perioade în care îmi iese și perioade în care nu reușesc să fac nimic în direcția asta.
Însă, în ultimul timp, cu multă dorință de a schimba ceva și la fel de multă disciplină în ce îmi pun în minte să fac, am făcut ceva progrese în acest sens și din acest motiv am abordat subiectul acesta astăzi.
Pentru mine a pune stop oboselii în călătorii a însemnat să o iau ușor, pe pași, și să fac următoarele:
- mi-am impus ca măcar o dată la 2 săptămâni să îmi iau o zi liberă, adică o zi numai pentru mine în care să nu lucrez la nimic. Știu că e ciudat ce zic aici pentru că în mod normal e nevoie de repaus săptămânal ca să funcționezi bine însă când lucrezi pe cont propriu și depinzi cumva de sezonalitate în activitatea ta sunt unele perioade în care e nevoie să fii activ la foc continuu
- dorm cel puțin 7-8 ore pe noapte în cel puțin 5 nopți pe săptămână. Aș prefera să dorm și 9 ore zilnic dacă aș putea însă am avut perioade în care abia dacă dormeam 4-5 ore pe noapte și nu mai aveam deloc energie
- mănânc fructe și legume constant, mai ales în călătorii – unde am ocazia să descopăr multe gusturi noi. Fructele și legumele crude au vitamine și contribuie atât la energia pe care o avem, cât și la buna stare de sănătate
- iau suplimente alimentare în anumite perioade la recomandarea medicului – și așa am descoperit B12 Vital care a făcut minuni în ceea ce privește senzația mea de oboseală
Dintre toate acestea, surpriza a venit din partea suplimentului alimentar cu vitamina B12 care m-a repus pe picioare în scurt. B12 Vital este o vitamină hidrosolubila care ajută în cazul senzației de extenuare, reduce oboseala și îmbunătățește calitatea somnului. În plus, ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, ajută metabolismul energetic și reduce oboseală și extenuarea. A venit la fix să completeze acțiunile mele legate de a mă odihni mai mult și de a alunga oboseală atât în călătorii cât și în general.
Dacă și tu ești în căutarea unor soluții legate de a alunga oboseală încearcă și tu cele de mai sus și cere recomandarea medicului sau farmacistului legat de vitamina B12. Produsul încercat de mine despre care vorbesc mai sus îl vei găsi sub denumirea B12 ››ANKERMANN‹‹ Vital, este produs de WÖRWAG Pharma – o companie germană cu renume și activitate pe plan internațional și se găsește în principalele farmacii din București și din țară.
Uitându-mă pe lista de mai sus îmi dau seama că ce fac eu nu este o “rețetă universală” ci am vrut să dau un exemplu legat de ce am făcut eu pentru a scăpa de oboseală și pentru a reveni la energia cu care eram obișnuită. Evident, poți încerca și tu acțiunile de mai sus, însă fii deschis în a descoperi și altele – poate nu la noi toți funcționează somnul de câte 7-8 ore pe noapte, de exemplu, ci descoperi o altă metodă care te împlinește pe tine 🙂
Bineînțeles, dacă ai încercat și tu ceva anume pentru a alunga oboseala acumulată în călătorii sau în viața de zi cu zi m-aș bucura să îmi lași un comentariu mai jos și să îmi spui cum a funcționat în cazul tău.
Până ne auzim data viitoare îți doresc călătorii cât mai plăcute și cu cât mai multă odihnă!
Am 67 ani si acum 5 ani am avut 2 cancere .atunci am facut schimbari in dieta si am aflat ça complexul de vitamine B, luate fara analize care sa dovedeasca carenta, creste spectaculos tumorile .eu zic sa nu va jucati.
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru sfaturi.