Cucuteni sau brandul ascuns al Romaniei

DSC_9483_1Timpul este relativ si fiecare il percepe diferit.

Nici nu stiu cand a trecut luna septembrie pentru ca parca ieri iti scriam ca Toamna incepe cu #priNeamt iar acum, dupa mai bine de o saptamana de cand m-am intors din calatorie, incep sa scriu despre experientele traite acolo si sa organizez fotografiile.

In articolul de astazi vreau sa atrag atentia asupra orasului Piatra Neamt si mai ales asupra unei comori a Romaniei care se afla uitata in aceasta parte a tarii.

Prin Piatra Neamt am trecut de cateva ori pana acum insa din pacate nu am avut timp niciodata sa il explorez. Asa ca invitatia lui Alex si a lui Toma de la Eventur de a participa la cea de-a treia editie a #priNeamt a fost binevenita. Ador sa cunosc locuri noi si ma bucur ca avem o multime de locuri frumoase in Romania astfel incat ori de cate ori plec undeva sigur gasesc ceva nou si interesant!

#priNeamt a durat nu mai putin de 7 zile si, pe langa conferinta din prima zi a evenimentului (despre care am scris aici), tot ce am facut a fost sa umblam prin judetul Neamt si sa ii cunoastem povestile mai putin cunoscute.

Povestea care m-a impresionat cel mai mult, intr-un  moment in care chiar nu ma asteptam sa aflu despre asta, a fost povestea de la Muzeul Cucuteni din Piatra Neamt.

“Muzeul de arta eneolitica Cucuteni” este primul muzeu de arta eneolitica deschis in Romania (in el si in centrul de cercetare de aici aflandu-se aproximativ 70% din patrimoniul cucutenian romanesc) si cand am intrat in muzeu ma asteptam sa aflu cateva date istorice despre cultura Cucuteni si atat.

Ce am aflat insa a fost mai mult decat o poveste spusa de un arheolog si om pasionat precum Constantin Preoteasa despre valoarea descoperirilor din zona Neamtului si despre dezinteresul care exista la nivel national pentru cultura si istorie.

muzeul cucuteni 1

Pe cat de mult m-a bucurat povestea descoperirii uneia dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii pe atat m-a intristat faptul ca autoritatile Romaniei nu investesc deloc in astfel de valori care sunt inestimabile.

Din prezentarea ghidului nostru am aflat ca in mileniile V-III i.Hr (intr-o perioada de timp corespunzatoare din punct de vedere cronologic cu marile civilizatii ale Orientului Antic-Egipt si Mesopotamia) s-a constituit si dezvoltat cultura Cucuteni pe teritoriul est-carpatic al Romaniei. Cultura Cucuteni este considerata de  catre specialisti ca fiind “ultima mare civilizatie calcolitica a Vechii Europe” (M. Ghimbutas).

muzeul cucuteni 2

“Patria originara” a acestei culturi este zona subcarpatica a Moldovei, judetele Neamt si Bacau, acolo unde se gasesc cele mai consistente depuneri arheologice ale stravechilor asezari.

Se spune ca Cultura Cucuteni se intindea pe aproximativ 350 000 km patrati, pe actualul teritoriu al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei, primele vestigii ale acestei civilizatii fiind descoperite in 1884 pe teritoriul Romaniei. Un alt lucru interesant de mentionat este faptul ca Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic ceea ce ne face sa ne dam seama de vechimea si importanta acestei civilizatii. Se spune ca aceasta ar fi cea mai veche civilizatie cunoscuta de pe teritoriul Europei.

DSC_9493_1

Ghidul nostru, Constantin Preoteasa ne-a spus ca ceramica din cultura Cucuteni este una unica în Europa si ca in lume se gaseste o singura asemanare cu aceasta, undeva intr-o cultura neolitica din China, intre cele 2 culturi existand o distanta de timp foarte mare, cea din China aparand dupa aproximativ 1 mileniu fata de cea de la Cucuteni.

Tot el ne-a spus ca Cucuteni incheie 2 epoci: preindoeuropeana si neoeneolitic si ca la “Poiana Ciresului”(jud Neamt) exista o tabara de vanatoare a renilor acum 40 000 de ani, vechimea acestori locuri facand din acest loc cel mai important sit arheologic din Romania.

La intrebarea pusa de cineva din sala, ghidul nostru a spus ca in ultimii ani s-au descoperit 4 categorii de vase specifice culturii Cucuteni, acestea datand din anii 4500-4350 i. Hr. Totodata acesta ne-a spus ca simbolurile desenate pe vasele de ceramica erau bine stabilite inainte de a fi puse pe vase. mai intai acestea erau desenate astfel incat toate elementele completeaza uniform suprafata vaselor. Totodata de la el am aflat ca simbolistica aflata pe vasele acestea se repeta in diverse locuri de pe pamant, ins ain perioade diferite ceea ce inseamna ca oameni apartinand de perioade si civilizatii diferite gandeau si actionau similar.

DSC_9491_1

Dupa toate aceste informatii istorice menite sa ne faca sa ne dam seama de importanta culturii Cucuteni si de faptul ca Romania este una din tarile cele mai importante ale lumii din acest punct de vedere cineva din grupul nostru a intrebat cati arheologi se ocupa de activitatea arheologica din judetul Neamt si ce buget s-a alocat in 2014 acestui domeniu extrem de important.

Am aflat astfel ca sunt numai 5 arheologi care se ocupa de toate siturile arheologice (peste 40 la numar) si descoperirile care au loc in judetul Neamt si ca din pacate anul acesta bugetul alocat de stat arheologiei a fost 0 (da, zero!).

Sincer nu inteleg cum de domenii atat de importante pentru Romania raman mereu fara buget si de ce autoritatile in masura sa schimbe acest lucru nu fac nimic. Oare cat timp va mai dura pana la trece indiferenta asta si vom aprecia cu totii valorile?

Mai ales cele care stau sub noi, sunt acolo si tot ce trebuie sa facem este sa ne orientam atentia asupra lor si sa le descoperim.

Daca am acorda macar 10% din timpul nostru (da, noi, simpli cetateni ai Romaniei, fara o pregatire anume in arheologie) pentru a constientiza valorile pe care le avem pe teritoriul Romaniei si daca Guvernul s-ar ingriji sa se ocupe si de acest domeniu (acordand buget si interesandu-se de rezultate) in scurt timp am putea schimba radical imaginea Romaniei si, de ce nu, am putea avea un nou brand de tara, Cultura Cucuteni.

Ma bucur ca in periplul meu #priNeamt am intalnit oameni precum Constantin Preoteasa. Sunt din ce in ce mai rari astfel de oameni si e o placere sa il descoperi din cand in cand in locurile in care te astepti cel mai putin.

Pe aceasta tema a scris si Cristian Sutu pe blogul sau. Merita sa citesti articolul.

5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt – ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru TurismConsiliul Județean NeamțPrimăria Piatra NeamțHotel Bistrița din DurăuBlue Air și Autoboca Rent-a-car.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *