Calatorie prin China: tigaie picanta de pui cu legume

Nu stiu cum dar mi se facuse o pofta de ceva bun. Era intr-o seara cand stateam de vorba cu 2 prieteni si am ajuns sa vorbim despre mancaruri traditionale ale diverselor locuri din lume.

Si din una in alta am zis, “ce-ar fi sa facem un tur in jurul lumii si sa alegem o reteta?”.

Unul din prietenii de care iti spun, Maxim, este un impatimit in ale gatitului. N-am mai vazut pe nimeni pana acum sa fie atat de pasionat de acest lucru. In plus, ce crezi ca a spus la ideea cautarii unei retete? N-a fost nevoie sa cautam nicio reteta: avea el deja ideea unei retete si solutia era la indemana: sa gatim ceva chinezesc 🙂

La prima vedere mi s-a parut ceva “complicat” insa suna tare bine ideea. Asa ca a stabilit o data sa ne vedem toti 3 …sa gatim 🙂

Maxim este un bucatar inventiv si deosebit de pasionat de ceea ce face. La indemnul prietenilor pentru care face adevarate spectacole de gatit, s-a hotarat sa imparta cu toata lumea pasiunea lui de a gati si si-a facut un blog pe care scrie tot felul de idei si retete: Poftavinegatind.ro

Alaturi de noi a venit Marina de la Gateste- Zambeste-Iubeste. Cred ca iti amintesti de ea din articolul in care ne povesteste de provocarea culinara pe care a facut-o in luna noiembrie a anului trecut cand a ales sa gateasca in fiecare zi a lunii cate o mancare traditionala a unei tari.

Am facut lista cu ingrediente, le-am cumparat si ne-am pus pe treaba.Mai mult ei doi pentru ca eu cu mana in ghips n-am reusit sa fac mare lucru….decat cateva fotografii cu ce  iesit.

Dar sa-ti spun cum am facut!

Ma asteptam ca tigaia picanta sa fie ceva destul de greu de facut…care sa dureze mult (cel putin asta este imaginea mea cand vine vorba sa gatesc ceva specific al unei tari pentru prima data). N-a fost deloc asa!  Timpul efectiv de preparare a fost de 30 minute: 15 minute pentru pregatirea ingredientelor si 15 minute oentru prepararea efectiva 🙂

Pentru 3 persoane am avut nevoie de:

  • 4 ardei (2 verzi, 2 rosii)
  • 4 morcovi medii
  • un ardei iute
  • o ceapa mare
  • jumatate de castravete “Fabio”
  • sos de soia, paprika sau fulgi de chilli, piper
  • doi piepti de pui dezosati
  • cateva rondele de ananas

Pentru gatit am avut nevoie de o tigaie asemanatoare cu un wok. Intamplarea face ca aveam chiar tigaia potrivita. Nu stiu cum s-a intamplat, insa….nu cred ca a fost o simpla coincidenta.

Pregatirea ingredientelor a durat cam 15 minute si a constat in:

  • taierea pieptului de pui in cubulete
  • taierea legumelor in feliute subtiri si a ananasului in cubulete
  • pregatirea sosului intr-un bol separat

Am trecut apoi la pregatirea efectiva: mai intai prepararea pieptului de pui si apoi adaugarea treptata a legumelor. Maxim a descris fiecare pas mult mai bine decat as face-o eu in articolul lui “Tigaie pentru trei. Pui, ardei si ananas, sos de soia si reteta pe care ar face-o si chinezii“.

Totul a decurs foarte repede si a iesit ceva delicios: dulce si picant in acelasi timp.

Ce am invatat din aceasta experienta:

  • e minunat sa stai la povesti cu prietenii si sa gatesti in acelasi timp (nu mai facusem lucrul acesta insa cu siguranta il voi repeta cat de curand)
  • inveti lucruri noi (eu am invatat ca o “reteta chinezeasca” nu e chiar asa de greu de facut)
  • iti descoperi noi pasiuni

Ma gandesc sa repet experienta gatitului cu noi retete de pe diferite continente. Mi s-a facut pofta de gatit acum…. sa vedem ce idei imi vin in viitorul apropiat.

Tie ce ti-a placut sa mananci atunci cand ai fost in calatorii? Poate ma poti ajuta cu cateva idei de retete.

Daca ti-a placut “lectia de gatit spontan” de mai sus da-mi un share sau un like pe Facebook sau lasa-mi un comentariu. Sunt curioasa daca ai avut si tu experiente asemanatoare si ce anume ti-a placut cel mai mult.

Uite cum a iesit tigaia chinezeasca (a fost delicioasa!!!!!!!) :

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *