Delicii culinare cu invitat special

Ne aflam in perioada cea mai frumoasa a anului, perioada Sarbatorilor de iarna.

Cred ca deja ai petrecut alaturi de cei dragi insa distractia continua si in urmatoarele zile pentru a intampina cu voie buna anul 2013!

Si daca tot ai petrecut de Craciun sunt curioasa cum a fost? Banuiesc ca te-ai bucurat de o multime de bunatati gatite in casa sau, daca esti plecat pe undeva cred ca ai testat deja cateva mancaruri traditionale de Craciun de pe alte meleaguri.

Si daca tot vorbim despre bunatati ti-am petrecut astazi o surpriza…culinara

Am o prietena care toata luna noiembrie a lansat o Provocare Culinara si a pregatit in fiecare zi cate un tip de mancare specific unei tari europene. Poate iti amintesti de articolul Turul culinar al Europei. Ceea ce a facut prietena mea, Marina Oprea, este mult mai apetisant decat acest scurt tur.

Sa vedem despre ce e vorba.

Provocarea Culinara a durat 30 de zile si a fost o adevarata calatorie in Franta, Germania, Ungaria, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Rusia, Polonia, Danemarca, Slovacia, Moldova, Bulgaria, Irlanda, Macedonia, Suedia, Finlanda, Ucraina, Anglia, Olanda, Austria, Cehia, Croatia, Elvetia, Belgia, Portugalia, Serbia, Lituania, Norvegia si Islanda.

Pentru ca mi s-a parut foarte interesanta aceasta provocare (si mi s-a facut si pofta cand am vazut atatea bunatati), am invitat-o pe Marina sa ne povesteasca putin despre acest experiment. Eu as fi calatorit in toate aceste tari numai pentru a testa deliciile culinare mentionate. Dar sa o lasam pe Marina sa ne povesteasca cum a fost calatoria imaginara prin bucatariile Europei.

Carmina: Buna Marina, iti multumesc pentru ca ai acceptat sa-mi acorzi putin din timpul tau.

Marina: Cu mare drag, Carmina!

C: Marina, trebuie sa recunosc faptul ca Provocarea culinara pe care ai avut-o in luna noiembrie mi-a facut pofta de multe bunatati si am inceput sa gatesc si eu cate ceva din ce ai recomandat tu acolo. Gulas-ul (pe care tocmai l-am testat zilele trecute in Ungaria) si merele coapte cred ca au fost preferatele mele. Spune-mi, te rog, cum ti-a venit ideea de a face un tur culinar atata de complex prin unele dintre cele mai frumoase locuri din lume.

M: Mie imi place foarte mult sa mananc, sa incerc, sa degust, sa experimentez 🙂 De fiecare data cand ies la restaurant, aproape inconstient aleg sa mananc specialitati imprumutate din bucataria internationala. Nu ca mancarea romaneasca traditionala nu este buna, dar este vorba de acea curiozitate de nou.

Ideea turului culinar mi-a venit chiar cand eram intr-un restaurant si m-am uitat in jur si am realizat ca aproape toti clientii restaurantului mancau preparate internationale, desi nu acesta era neaparat specificul restaurantului. Mi-am dat seama ca nu sunt singura curioasa sa explorez celelalte bucatarii si asa mi-a venit ideea sa fac un tur virtual si culinar si sa gatesc timp de 30 de zile cate un fel de mancare din fiecare tara a Europei.

C: Cred ca a fost o luna plina de provocari pentru tine. Banuiesc ca a fost destul de dificil sa gatesti cate ceva zilnic si sa stii studiezi putin retetele din tarile respective. Daca ar fi sa reiei proiectul, ai face-o?

M: Cu siguranta, as mai face-o! Deja ma gandesc sa pregatesc urmatorul tur culinar prin Asia 🙂

A fost o experienta interesanta din care am invatat foarte multe lucruri. Admir femeile care gatesc in fiecare zi pentru familiile lor, sunt niste eroine!

Personal, am fost nevoita sa-mi prioritizez activitatile zilnice pentru a face o treaba buna atat in bucatarie cat si restul treburilor. Efectiv, timp de o luna de zile, mi-am petrecut 70% din timp in bucatarie, aproape ca am uitat de prieteni sau de familie si m-am concentrat pe gatit si scris retete si povesti si cautat in  secretele bucatariilor europene.

Pe langa lectia de time management pe care mi-am insusit-o, am invatat multe lucruri si in bucatarie. Diverse retete pe care le credeam dificile de facut, mi-au iesit de la prima incercare si au fost extrem de simple! De altfel, toate retetele de pe site-ul Gateste, Zambeste, Iubeste sunt alese in aceasta idee, sa poata fi facute de oricine, fara experienta in bucatarie, dar cu mult entuziasm 🙂

C: Cred ca cititorii sunt curiosi cum de ai ales ACESTE tari pentru a gati ceva reprezentativ pentru ele. 

M: Alegerea tarilor nu a fost dificila si nici nu am avut criterii bine stabilite. Europa are 49 de tari, iar eu a trebuit sa aleg 30 dintre ele.

Initial le-am ales pe cele cu bucatarii reprezentative, cunoscute, apoi am trecut si la cele mai mici, care din punctul meu de vedere au fost mai interesante pentru cititori, caci retetele si specificul lor culinar sunt mai putin cunoscute de catre noi.

C: Cat de mult  a contat traditia tarii respective (din punct de vedere culinar) in alegerea retetei 

M: Ideea a fost sa gasesc o singura reteta reprezentativa pentru tara respectiva, o reteta traditionala, care sa cuprinda specificul bucatariei.

Cu siguranta preferam sa gatim o reteta care are o poveste, o mica legenda, sa stim de ce se folosesc anumite ingrediente sau de ce un popor prefera sa manance anumite alimente. Asa ca am incercat pe cat posibil sa ofer in primul rand povesti si apoi retete.

C: Daca ar fi sa alegi o reteta anume ca si preferata a ta, care ar fi aceea si de ce? 

M: Satisfactia cea mai mare am avut-o atunci cand am facut baklavaua turceasca. Credeam ca nu va fi usor de pregatit, aveam emotii caci stiam cat de buna trebuia sa iasa prajitura, iar rezultatul final a fost perfect. S-a golit tava imediat.

Este atat de simplu de facut si de buna, incat a devenit preferata mea.

C: Nu-mi dau seama cate portii au iesit din fiecare tip de mancare. Cum a fost cu…mancatul lor? Reuseai sa termini intr-o zi ceea ce gateai?

M: Am evitat sa gatesc cantitati mari, tocmai pentru ca stiam ca nu putem manca mult, mai ales ca suntem doua persoane la masa, eu si cu prietenul meu. El a fost intr-adevar un rasfatat pe toata perioada provocarii culinare caci a degustat din toate bunataturile, ba chiar a facut un top al mancarurilor gatite de mine. Suntem amandoi gurmanzi, deci nu a fost problema sa terminam mancarea 🙂

Prietenii vedeau si citeau retetele zilnice si se tot autoinvitau sa vina sa deguste si ei din mancarurile gatite si desi le-am promis ca dupa ce se va termina provocarea lunii noiembrie voi pregati o masa speciala pentru ei, nici pana acum nu am apucat sa-i rasfat. La un moment dat voi face si asta.

C: Atunci cand vizitezi o tara sau un loc anume unul din lucrurile pe care le ai in “to do” list ca si calator este acela de a incerca mancarurile traditionale ale locului respectiv. Cel putin eu mereu incerc sa gust din cat mai multe mancaruri specifice atunci cand calatoresc. Spune-mi te rog daca si pentru tine este la fel si daca acest lucru te-a inspirat cand ai facut Provocarea Culinara.

 M: Da, este unul din motivele pentru care am pornit Provocarea Culinara. Si pentru mine este foarte important ca atunci cand vizitez o tara anume, sa mananc din bucatele traditionale si specifice. Simt ca sunt mai aproape de cultura poporului respectiv.

Poate o sa razi, dar am aflat atatea lucruri noi despre toate aceste tari ale Europei, doar gatind si gustand o foarte mica parte a gastronomiei lor.

C: Suntem in perioada Sarbatorilor de iarna si mai mereu imi amintesc de perioada copilariei cand stateam la bunica si o ajutam in bucatarie la pregatirea bunatatilor. Cel mai mult imi placea sa stau langa ea cand facea cozonac. Abia asteptam sa il scoata din cuptor si sa il mananc asa cald. Ai de gand sa pregatesti cozonac de Sarbatori?

M: Sarbatorile le voi petrece ca in fiecare an cu familia si impreuna cu mama si sora mea vom pregati masa de Craciun. Ca tot m-ai intrebat de cozonac, chiar am o reteta speciala pentru acest Craciun pe care abia astept sa o pregatesc. Este vorba de un cozonac – trandafir cu nuci si glazura de zahar caramelizat. Suna bine, nu ?

C: Si daca tot vorbim de Sarbatori, ce te-ai gandit sa gatesti in aceasta perioada? Poate cateva feluri de mancare traditionale romanesti sau te inspiri din bucataria altor tari?

M: Fiind 3 femei in bucatarie, incercam sa venim de fiecare data cu noi retete dar le pastram si pe cele preferate ale familiei. Inca nu am stabilit meniul de sarbatori, dar cu siguranta voi imbina mancarurile traditionale romanesti cu cele din bucataria internationala.

C: Incet, incet ne apropiem de finalul acestor povestiri despre calatorii si bunatati. Spune-mi te rog daca vrei sa le transmiti ceva cititorilor Travel with a Smile.

M: Le urez sarbatori fericite pline de liniste si implinire si mancare buna pe masa de Craciun.

Si sa nu uite sa deguste bucatele traditionale din toata lumea, pe unde calatoriile ii poarta.

C: Iti multumesc pentru gandurile impartasite si astept sa vad cat mai multe provocari culinare din diferite colturi ale lumii!

M: Iti multumesc si eu!

Dupa cum vezi, fiecare tara are cate un tip de mancare specific si sper sa ajungi sa cunosti cat mai multe dintre ele.

Eu astept Provocarea Culinara prin Asia de care vorbea Marina. N-am  vizitat acest continent si chiar sunt curioasa cum este mancarea la ei.

Tu ai fost in Asia? Daca da, imi poti spune in ce tara si ce tip de mancare ti-a placut cel mai mult? Poate o ajutam pe Marina cu cateva idei.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *