Budapesta prin ochii unui Calator in Lumea Mare

budapesta c Radu CristeaExcursia #PovestiCuScortisoara la Budapesta se apropie cu pasi repezi. Practic, de azi intr-o luna ar trebui sa ne si intoarcem! Nici nu stiu cand a trecut jumatate din luna noiembrie insa cert este ca mult a fost, putin a ramas!

Si pentru ca azi am o surpriza pentru tine si nu vreau sa te tin in suspans, hai sa iti spun despre ce este vorba: o stii pe Ina Popa de la LumeaMare.ro? Ina este Calator in LumeaMare si iubeste Budapesta. Este practic indragostita de acest oras. Asa ca nu puteam sa nu o intreb cate ceva despre orasul pe care urmeaza sa il vizitam in mai putin de o luna. Gasesti mai jos raspunsurile ei:

Carmina: Buna Ina. Multumesc pentru ca ti-ai rupt putin timp sa fii alaturi de noi la acest interviu. Astazi vom vorbi despre Budapesta si pentru ca stiu ca ai fost de curand acolo vreau sa te rog sa imi spui cateva lucruri despre acest oras si despre oamenii de aici.

Ina: Buna Carmina. Budapesta mi se pare un oras tare romantic. L-am vazut in cateva anotimpuri diferite si mereu ma surprinde cu o alta fata. Dunarea lenesa intre Buda si Pesta, cladirile somptuoase, Parlamentul cel cu 365 de turnulete, toate isi arata diferite fete in diferite lumini… N-ai cum sa nu te indragostesti de orasul asta. Desigur ca eu nu sunt deloc obiectiva. Cat despre oameni, am avut uneori ocazia sa cunosc localnici, am avut ghizi locali, am stat cate o saptamană pe insula la festivalul Sziget si de fiecare data am avut numai surprize placute.

Carmina: Vad ca mergi des la Budapesta. Care sunt motivele? Ce iti place atat de mult acolo? Imi amintesc ca ai fost acum cateva luni la un festival, iar de curand te-am tot vazut in fotografii tot din Budapesta.

Ina: Pai, cum ziceam, m-am indragostit de oras. O să iti spun un mic secret: prima oara cand am iesit din tara am fost la Budapesta. M-a impresionat cu aerul imperial, cu castelele luminate noaptea pe malul apei, cu toata noutatea unei alte capitale europene, ca deh, nu mai pasisem intr-alt loc asemanator pana atunci. A fost prima oara cand am explorat singura un oras strain, cand m-am pierdut pe strazi doar ca sa descopar dupa fiecare cotitura noi si noi frumuseti. Si acum ma amuz cand imi amintesc cum silabiseam, desigur fara nicio legatura cu pronuntia corecta, denumiri de strazi doldora de alaturari imposibile de s-uri si z-uri, incercand sa le gasesc pe harta. In anii urmatori am facut tot posibilul sa ma intorc, si ma bucuram mereu de revederea vreunei cladiri pe care o stiam, vreunei piatete cunoscute sau a vreunui loc in care aparea ceva nou. In primii ani nici macar n-aveam un aparat foto, aveam doar un telefon amarat care cred ca facea poze de… 3 pixeli toata poza. Apoi cand am plecat cu aparat foto dupa mine cautam special toate locurile care imi plăcusera initial ca sa le pot si fotografia.

Cat despre festivalul Sziget – atat am de zis, dacă iti place muzica, daca vrei sa gusti senzatia de-a dreptul adolescentina de libertate si de ”pot sa fac orice/ lumea e a mea”, daca iti place culoarea si sa cunosti oameni, atunci o vizita la Sziget e un musai! (Ca sa parafrazez o expresie englezeasca). Nici macar nu m-apuc sa insir trupele pe care le-am vazut, ca nu mai terminam. Si da, e muzica pentru toate gusturile. Fara exagerare.

budapesta c ina popa

Carmina: Noi mergem in excursia #PovestiCuScortisoara in perioada 10-14 decembrie 2014. Vrem sa vizitam in special cele 2 Piete de Craciun de aici insa vrem sa cunoastem orasul cum este cunoscut de localnici (sa bem un vin fiert sau o bautura traditionala, sa mancam ceva traditional, sa frecventam locuri vizitate in special de localnici nu neaparat de turisti). Ce ne recomanzi?

Ina: Ei uite, aici chiar va invidiez. Pietele de Craciun nu le-am vazut inca. Poate doar in poze. Desigur ca daca ajungeti în Budapesta o vizita sus la Bastionul Pescarilor, de unde se poate vedea si fotografia foarte frumos Parlamentul, sau la Castelul Buda e obligatorie, la fel si la basilica St Stefan (va recomand sa va si suiti sus in turn pentru o vedere panoramica asupra orasului).

Eu la ultimele plimbari am descoperit un loc la care se ajunge mai greu, trebuie si un pic de urcat pe deal, dar deja il consider unul dintre locurile favorite: Gradina Filosofilor (Filozofusok kertje). Iarasi, un loc favorit e Szimpla kert, uunul dintre cele mai vechi ruin-pub-uri ale Budapestei, din cate stiu eu nu cel mai vechi, dar cel mai cunoscut. Sau Csendes, la fel, foarte popular. Ruin-pub-urile sunt un simbol foarte cunoscut al Budapestei. Iar pentru curajosi, o vizita la piscina Szechenyi. Ah, da, stiu că mergeti iarna, dar daca aveti noroc si ninge puteti sta in piscina afara (da,da, suna infricoastor, dar de fapt partea grea e fugitul de la vestiar in apa – nu uitati papucii -, apoi e cald si bine) iar de acolo sa vedeti cum se topesc fulgii la cativa centimetri de suprafata apei. Ah, am spus cumva deja ca Szechenyi arata ca un palat?

Carmina: Am fost acum 2 ani in Budapesta in aceeasi perioada in care organizez anul acesta excursia (este o simpla coincidenta). Cand am fost eu nu era zapada insa era foarte frig. Spune-mi te rog daca tu ai fost la Budapesta iarna si cum recomanzi sa ne imbracam daca majoritatea timpului o vom petrece pe afara (cat stam la Budapesta vom incerca sa ne bucuram de frumusetea orasului atat prin mersul pe jos cat si prin fotografiile pe care le vom realiza iar pentru a face asta este clar ca vom petrece mult timp pe afara).

Ina: Pai cum am zis deja, chit ca mergeti iarna, musai sunt papucii de baie, fie ca alegeti Szechenyi sau o alta piscina, orasul e totusi supranumit orasul spa-urilor. Costumul de baie stiu ca n-o sa-l uitați, dar atentie la papuci, e cam frig fara (eu i-am uitat intr-o iarna si treceam de la agonie la extaz intre doua piscine).

Dar să revin la statul pe afara. Desigur haine calduroase, incaltari comode si atentie la vant! Poate deveni destul de suparator mai ales iarna. Eu am prins odata un pui de viscol pe care doar cu un Hot Mojito l-am mai reparat (Da, exista asa ceva, eu nici n-am avut habar pana la Budapesta!). Apoi cred ca ar fi folositoare niste manusi care sa permită manevrarea confortabila a aparatelor foto si mai departe cred ca tine de preferintele fiecaruia.

Carmina: Ce alte sfaturi ne dai legate de Budapesta. Poate e ceva ce NU trebuie sa ratam si vrei sa ne recomanzi.

Ina: Ah, ar mai fi multe, piata mare – Nagycsarok, Piata Eroilor, Castelul Vajdahunyad, ba si gradina Zoologica. Nici n-as sti cum sa fac sa nu uit ceva, timp sa fie! Dar daca ar fi una de neratat, e privelistea Parlamentului luminat seara – si cred ca ar iesi si niste poze grozave.

Carmina: Ina, multumesc frumos pentru tot si iti urez sa ai calatorii cat mai frumoase. Ca dese stiu ca sunt 🙂

Ina: Eu multumesc pentru oportunitatea de a povesti despre orasul meu favorit. Sper sa aveti o calatorie minunata si de-abia astept sa vad fotografiile.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *