Delta Dunării este una din destinațiile în care ajung an de an. Și nu se datorează taberelor tematice pe care le organizez aici, ci faptului că iubesc locurile acestea și de fiecare dată le găsesc diferite.
Pentru că se apropie momentul acela din an în care voi face prima călătorie în Deltă și nerăbdarea mea a ajuns deja la cote maxime, m-am gândit ca astăzi să îți vorbesc despre cele 3 motive principale pentru care aleg să vizitez Delta Dunării. Și, cine știe, poate te inspir și pe tine să ajungi cel puțin o dată în acest loc minunat.
În primul rând, trebuie să îți spun că iubesc să descopăr locuri noi de fiecare data și nu sunt adepta vizitelor repetate în aceleași locuri. Există totuși o excepție care mă face să revin în anumite locuri: atunci când găsesc ceva diferit de fiecare dată.
Delta Dunării este unul din aceste locuri. Până acum am văzut-o primăvara, vara și la început de toamnă și în fiecare caz în parte am descoperit altceva.
Primăvara este anotimpul sosirii păsărilor din “țările calde” așa cum am învățat în copilărie. Tot atunci este și momentul cel mai bun pentru a realiza fotografii de wildlife pentru că în această perioadă păsările cuibăresc și, în funcție de momentul în care ajungi în Deltă și de noroc, poți admira o mulțime de păsări cu pui-unele specii destul de comune, însă altele foarte rare. Pentru o împătimită a fotografiei ca mine, perioada asta e “raiul pe pământ”. Fără exagerare!
Vara este momentul în care poți fugi puțin de zilele toride și te poți ascunde pe canalele Deltei în căutarea umbrei, a aerului curat și a liniștii naturii. Dacă ajungi vara în Delta Dunării să știi că vegetația este total diferită de cea de primăvară iar în ceea ce privește păsările acestea se cam feresc privirilor și îți va lua ceva mai mult timp să le găsești (aviz iubitorilor de fotografie!)-în plus, ai în vedere că ai mai multe șanse să vezi păsările la răsărit și la apus, în restul perioadelor din zi acestea retrăgându-se la umbră și în zonele protejate în care nu se poate intra (nici cu barca, nici cu canoe, nici măcar înot).
Pe de altă parte, vara este anotimpul în care mi se par cele mai potrivite plimbările cu canoe pe canalele Deltei, chiar dacă anumite canale mai mici sunt impracticabile în această perioadă. Și asta pentru că prefer locurile liniștite și nu agitația mării. Chiar dacă vara e destul de aglomerată Delta, tot nu ai parte de agitație precum ai la mare. Și uite un motiv în plus pentru care iubesc Delta vara, cumva în detrimentul mării.
Toamnă este…nici nu știu că îți spun pentru că eu am prins un început de toamnă și nu o toamnă în adevăratul sens al cuvântului. Toamna mi se pare blândă. Puțin nostalgică pentru că nu ai cum să nu vezi pregătirile păsărilor pentru zborul cel lung către locul în care își vor petrece iarna. Sunt însă curioasă cum arată Delta într-o toamnă târzie.
De vreo 2 ani îmi doresc să ajung în Deltă iarna, însă în inima Deltei, cândva când aceasta îngheață. Încă nu am reușit să prind momentul prielnic însă nu mă las. Vine el 🙂
Revenind la cele 3 motive pentru care iubesc să vizitez Delta Dunării, pot spune că primul dintre acestea este frumusețea naturii care este atât de diferită de la un sezon la altul.
Al doilea motiv este mâncarea din Deltă. Am avut ocazia să încerc de-a lungul timpului o mulțime de feluri de mâncare specifice zonei în locuri foarte diferite: pornind de la mâncarea pregătită de Tanti Sanda în Sf Gheorghe când aveam 10-12 ani (despre experiența asta am scris aici), continuând cu mâncărurile gătite de doamnele talentate de la pensiunile din Mila 23 și încheind cu a face un borș de pește alături de pescari într-o colibă autentică. E drept, peste tot am urmărit acel “tradițional” și “autentic” și, cred eu, aici în Deltă l-am găsit din plin.
Dacă în zona Munteniei știm să pregătim pește prăjit și eventual o ciorbă (cel puțin asta era percepția mea în copilărie), ei bine, în Deltă am descoperit că se poate face aproape orice fel de mâncare din pește. Îmi amintesc și acum cât de surprinsă am fost să încerc primele sarmale din pește.
Gândindu-mă însă la experiențele mai recente în ceea ce privește partea culinară a Deltei, m-a fascinat un “crăpuștean la curptor”. Gustul autentic, însă mai ales modalitatea simplă și fotogenică de preparare. Vezi imaginea de mai jos.
Pe de altă parte cea mai faină experiență culinară pe care am avut-o în Deltă a fost când am învățat să pregătesc câteva preparate dintre care cel mai laborios și “greu” fel a fost știucă umplută. Nici acum nu-mi dau seama exact câtă îndemânare ai nevoie să ai pentru a îndepărta pielea întreagă a unei știuci fără să o rupi pentru a putea mai apoi să o umpli.
Așadar, dacă vrei să ai parte de o experiență culinară extraordinară trebuie să ajungi și tu cel puțin o dată în Delta Dunării și să mănânci fie la localnici, fie la vile/pensiuni unde se gătește autentic. Nu neg că și la hotelurile cu mai multe stele din Deltă poți găsi mâncare faină, însă eu încă nu am încercat-o și nu știu ce să recomand. Revin cu impresii după ce încerc.
Al treilea motiv pentru care iubesc să vizitez Delta Dunării sunt oamenii. Dar oamenii aceia autentici, oameni care au trăit în satele acestea toată viață lor. Au o viață grea și poți vedea lejer acest lucru privindu-le chipul sau mâinile. Pe de altă parte, oamenii aceștia au povești și un trai foarte diferit de al nostru. Iar turismul, dacă este făcut corect (și știu locuri în care chiar e făcut că la carte), îi ajută să se dezvolte si să-și mențină totodată tradițiile și obiceiurile.
Un om pe care îl admir foarte tare este doamna Cati, gazda pe care am avut-o la pensiunea la care am organizat tabără culinară anul trecut. Am cunoscut-o cu un an înainte de a organiza ceva în pensiunea pe care o deține și încă de atunci am observat pasiunea pe care o avea în tot ce făcea. Are în jur de 40 și ceva de am, nu a plecat la Tulcea (deși fata ei locuiește acolo) și și-a făcut o pensiune micuță cu 7 camere după ce abordase “turismul” acum mulți ani cu câteva camere în propria casă.
Pe lângă acest lucru, Cati este cea mai talentată când vine vorba de mâncare: nu se mulțumește să facă mâncare gustoasă ci, la ea, mâncarea este și aspectuoasă și te face curios cu câte variante de feluri de mâncare specifice zonei știe să facă. Tocmai din acest motiv am ales-o pe ea să ne fie gazdă la tabără culinară de anul trecut și nu m-am înșelat-am avut cea mai bună decizie. Deși mai avea și alți clienți în pensiune decât pe noi, cei veniți să învățăm să gătim, a avut suficientă răbdare să ne explice fiecare pas în ceea ce privește câteva rețete, a avut răbdare să ne lase să greșim fără să se supere pe noi și mai apoi să “repare” ce nu reușisem să facem noi. Mai mult de atât, preparatele la care am ajutat și noi (că să nu spun pregătit) le-a servit și celorlalți clienți iar noi, învățăceii, ne-am simțit tare mândri.
Acestea fiind spuse, închei aici articolul cu cele 3 motive care mă duc pe meleagurile Deltei an de an. Sper că îți folosește drept inspirație pentru a ajunge și tu măcar o dată acolo.
Iar dacă vei dori vreodată să vii în Deltă într-o tabără tematică pe care o organizez eu, urmărește taberele #DeltaExporer aici pe blog sau în social media.
O zi inspirată îți doresc!