3 locuri mai putin accesibile pentru fotografie

Pasiunea pentru fotografie am avut-o de mica, inca de atunci cand tatal meu imi facea fotografii ori de cate ori avea ocazia.

Imi amintesc si acum cat de atent era sa ma aseze in locuri luminoase, sa masoare expunerea, sa gaseasca locuri cat mai potrivite si mai placute ochiului. O data terminata o rola de film tata prelucra fotografiile acasa. Geamurile din bucatarie erau acoperite cu tot ce se putea ca sa fie intuneric deplin, apoi bucataria se transforma intr-un adevarat laborator foto.

Intai scotea niste teste pe niste bucati de hartie destul de mici. Imi arata atat mie cat si mamei cum au iesit, apoi prelucra fotografiile finale. Le lasa la uscat si gata 🙂

De atunci si pana in prezent au trecut multi ani, ani in care mi-a placut fotografia, am invatat, am testat cateva aparate si am facut cateva fotografii reusite. Acum vreo 10 ani am facut un curs de fotografie, mi-am luat un aparat SLR (pe vremea aceea abia apareau aparatele DSLR), apoi, cu trecerea timpului am lasat-o mai moale cu fotografia.

Am inceput sa calatoresc mai mult insa am pus accent mai mult pe un aparat foto compact, care sa ocupe putin spatiu in bagaj. Ma uitam insa la cei care faceau fotografii mult mai reusite decat mine si pot spune ca mi-a lipsit al naibii de mult faptul ca eu nu mai faceam fotografii ca la inceput.

Pana cand m-am decis sa fac ceva in sensul asta. In primavara aceasta m-am intors la fotografie, am citit, am invatat, am testat, am mers la multe workshopuri de fotografie (6 in ultimele 3 luni), iar astazi ma bucur ca pot face fotografii mult mai bune ca pana acum. Iar pregatirea continua.

Peste tot pe unde am mers sa invat fotografie auzeam “daca ai lumina, ai fotografie”. Daca la inceput nu am inteles exact cum stau lucrurile, testand, am dat dreptate acestei zicale.

Fara lumina nu poti face o fotografie din simplul fapt ca lucrurile nu se vad. Poti avea culori frumoase, texturi aparte, peisaje minunate, detalii interesante, insa fara lumina nu le poti vedea.

Cu ajutorul luminilor diferite poti obtine umbre, poti pune accent pe un anumit detaliu, te poti juca.

Cand mergi intr-un anumit loc cu gandul de a face fotografii te gandesti in primul rand ce fel de lumina va fi. Daca mergi undeva afara, in natura, te vei gandi ce moment al zilei este mai bun pentru fotografie, in functie de ce fel de fotografii vrei sa iasa. Daca vrei sa faci fotografii de interior nu mai conteaza momentul zilei in care mergi ci mai degraba sursele de ilumiat artificiale.

Cu toate acestea exista catva locuri mai putin accesibile din punct de vedere al fotografiei. Ma refer aici in special la lipsa luminii (naturale sau artificiale), dar si la posibilitatile fizice de acces.

Locurile ferite de lumina sunt:

  • pesterile
  • sub apa
  • spatii inchise

Pesterile: gasim 2 categorii de pesteri:

  • cele deschise circuitului turistic care sunt amenajate si dispun de surse de lumina
  • cele neamenajate, accesibile speologilor (acestea nu au deloc surse de lumina)

Fotografia sub apa: in acest caz pot exista surse de lumina artificiala insa ceea ce faca acest tip de fotografie mai greu accesibil este faptul ca trebuie sa ai un aparat de fotografiat cu carcasa protectoate sau un aparat special pentru fotografia sub apa.

Spatiile inchise pot fi cladiri de tot felul, locuite sau abandonate, insa fara prea multe surse de lumina. Un spatiu inchis fara lumina poate fi un refugiu la munte, o cabana sau poate chiar o biserica in care ard doar cateva lumanari.

Ce faci cand te afli intr-un loc fara prea multa lumina si vrei totusi sa faci fotografii?

  • te asiguri ca ai la tine surse de iluminat (ex. lanterna, lanterna frontala, (nu uita bateriile de rezerva), blit extern, etc)
  • iti iei trepied la tine
  • ai grija la setarile ISO, diafragma si timp de expunere
  • ar fi util sa ai la tine si un declansator flexibil pentru a face fotografii declansand de la distanta, fara a atinge aparatul

Fiecare tip de fotografie are frumusetea ei. Pentru fiecare timp in parte trebuie sa cunosti metodele de abordare a subiectului, setari ale aparatului foto si multe altele.

Dintre toate tipurile de fotografie mentionate mai sus fotografia de pestera este una dintre cele mai dificile. Lipsa luminii si conditiile mai putin confortabile din pestera o fac sa fie asa.

Pe de alta parte, atunci cand vedem fotografii din pestera foarte reusite ne dorim si noi sa fi fost acolo sa fi incercat si noi.

Sunt o persoana careia ii plac provocarile iar fotografia de pestera mi se pare o provocare si mi-am pus in minte sa o incerc cat mai curand. Am gasit deja o solutie si vreau sa vii si tu cu mine sa incerci acest tip de fotografie.

Ce spui? Cum ti se pare ideea? Zilele acestea stabilesc detaliile si voi reveni cu mai multe detalii pe la mijlocul acestei saptamani.

Pana atunci, iti mai las cateva fotografii din pestera Huda lui Papara, una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania, o pestera in care poti intra doar alaturi de speologi experimentati.

Fotografiile din acest articol sunt realizate de Cosmin Berghean.

4- C1 - Cosmin Berghean - Inceputuri_1

Huda lui papara_1

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *