Pestera superlativelor, Huda lui Papara- interviu Cosmin Berghean

Zilele trecute am lansat tabara #FotoExpeditia, o adevarata provocare pentru fotografii incepatori dar si pentru cei mai experimentati.

Una din activitatile principale din tabara #FotoExpeditia este fotografia de pestera, una dintre cele mai “dificile” tipuri de fotografie.

Vom merge in pestera Huda lui Papara, cea mai lunga pestera, pestera cu cea mai mare cascada subterana, cea mai mare colonie de lilieci, cea mai mare sala, iar enumerarea poate continua.

In Huda lui Papara nu poti intra decat daca esti insotit de un speolog experimentat si daca ai echipament adecvat.

Noi vom intra in pestera alaturi de Cosmin Berghean, fotograf si speolog cu experienta. Cosmin se va asigura ca noi sa fim in siguranta si ne va arata cele mai interesante zone ale pesterii unde vom face fotografii.

L-am rugat pe Cosmin sa ne povesteasca mai multe despre pestera, despre echipamentul de care avem nevoie (si pe care il asiguram in tabara) asa ca gasesti mai jos mai multe raspunsuri legate de ziua in care vom merge la fotografiat in pestera.

Carmina: Buna Cosmin, multumesc ca ai acceptat invitatia mea.

Cosmin: Buna, ma bucur pentru aceasta colaborare

Carmina: Spune-mi cate ceva despre fotografia de pestera. De ce este ea interesanta pentru fotografie?

Cosmin: Fotografia de pestera este o lume aparte, este locul unde fiecare fotograf isi aranjeaza propriul studio, dupa propria imaginatie in functie de ce ne-a dat natura sa vedem celor care coboram in subteran, Este o adevarata regie de lumini, prin intermediul aparatului foto aducem la suprafata doar ceea ce luminam in aceste locuri incremenite de timp.

Carmina: Pestera intra in categoria locurilor mai putin accesibile pentru a face fotografii. Cum se poate rezolva totusi acest impediment pentru ca cei care doresc sa fotografieze in pestera sa poata face acest lucru relativ usor?

Cosmin: Pentru a se rezolva aceasta problema trebuie urmati cativa pasi si anume: inscrierea intr-o asociatie de speologie, parcurgerea nivelor de cunostinte ale tehnicii speologiei alpine, pentru a sti ceea ce avem de facut in subteran, dupa care planificarea de ture foto impreuna cu asociatia de speologie care primeste avizele necesare pentru a intra in pesterile respective.

Carmina: Cat de cunoscuta este fotografia de pestera in Romania? Sunt multi fotografi care abordeaza pesterile? Povesteste-mi putin despre asta.

Cosmin: In tara noastra potentialul speologic este bogat, avem peste 12000 de pesteri, deasemenea cei care incearca sa aduca la lumina zilei frumusetile din aceasta lume minunata prin intermediul aparatului foto sunt destul de multi. Unii chiar reusesc sa o faca destul de bine. Amintesc de Cristian Lascu, presedintele GESS si redactor sef la National Geographic, care in anul 1994 in SUA la un simpozion a fost ales cel mai bun fotograf de pesteri din lume.

Carmina: Spune-mi cate ceva despre echipamentul pe care trebuie sa il poarte o persoana care vrea sa intre sa viziteze si/sau sa faca fotografii in pestera (cu ce sa fie imbracat, cu ce sa fie incaltat, ce masuri de protectie trebuie sa aiba?) Echipamentul acesta in oferiti voi grupurilor care vin sa viziteze pestera? Ce altceva ar trebui sa aiba la ei cei care vin in Huda lui Papara?

Cosmin: Echipamentul difera putin in cazul de fata deoarece in Pestera Huda lui Papara se parcurge un rau subteran si este nevoie pe langa echipamentul individual al speologului si de costumul de neopren, care protejeaza corpul uman de temperatura scazuta a apei din pestera. Este necesar ca echipamentul foto sa fie foarte bine protejat, deoarece avem de- a face cu un mediu cu o umiditate ridicata. Echipamentul foto este transportat in bidoane de pvc speciale, etanse si in saci de pvc etansi

Carmina: Huda lui Papara este una dintre cele mai frumoase pesteri din Muntii Trascau si din Romania. Spune-mi putin despre ea.

Cosmin: Huda lui Papara este pestera superlativelor din Muntii Trascau, ea adaposteste cel mai mare hibernacul de lilieci din Europa, aproximativ 84000 de exemplare din 9 specii. Aici intalnim cel mai lung curs subteran din aceasta regiune muntoasa , are cel mai mare portal de pestera, cele mai mari si inalte sali din Trascau, cel mai mare tavan de sala din tara si cele mai mari anemolite ( stalactite deviate) in Sala Minunilor

Carmina: Avand in vedere ca lumina = fotografie, cititorii Travelwithasmile.net vor sa stie cum vor fotografia in pestera. Ce surse de ilumiat exista acolo si cum se pot folosi ei de ele?

Cosmin: In pestera nu exista surse de lumina. Doar prima suta de metri este iluminata de la portalul de intrare, apoi intunericul pune stapanire asupra frumusetilor pesterii. Parcurgerea se face cu lanternele frontrale individuale, iar la fotografia de pestera avem nevoie de surse de iluminat cum sunt blitz-uri si lampi video sau lanternele frontale de mare putere.

Carmina: Este Huda lui Papara o pestera de interes international? Au fost fotografi din afara tarii aici? Spune-mi putin cum este promovata pestera in Romania si in afara tarii.

Cosmin: Fotografii vin pentru a surprinde in imagini aceasta pestera, in urma cu doua saptamani am participat la un proiect `Romania in culori` unde au fost fotografi atat din tara cat si din Republica Moldova, dintre obiectivele de interes a fost si Pestera Huda lui Papara. Aceasta pestera a fost inchisa pentru protectie, nu este deschisa publicului, accesul se face pe baza autorizatilor, nu sunt greu de obtinut, dar in acest scop se evita vandalizarile. Ea a fost amenajata in anul 1986 pana in Sala Minunilor, dar in urma cu 10 ani o viitura de proportii a distrus complet amenajarea facuta de catre Asociatia Polaris.

Carmina: In luna octombrie voi veni in Huda lui Papara impreuna cu participantii taberei pe care o organizez.Tu ne vei fi ghid in pestera si totodata ne vei arata cum sa facem fotografii interesante aici. Vrei sa le transmiti ceva participantilor? (Poate ce anume sa poarte, ce sa isi ia la ei)

Cosmin: Pentru intrarea in pestera, rog partincipantii sa-si aduca o pereche de adidasi sau o alta incaltaminte pe care o pot baga in apa, costumul si ciorapii de neopren ii punem noi la dispozitie, cat si celelalte echipamente pentru parcurgerea pesterii. Daca considera ca au o lanterna frontala de o buna calitate o pot lua. Costum de baie care se ia pe sub cel de neopren.

Pentru fotografia de pestera este nevoie de trepied, este foarte buna si telecomanda aparatului (cine poseda), avem nevoie si de sursele de lumina folosite la fotografie, blitz cine are. La blitz filtrele de culoare constituie un avantaj pentru nuantele si diferentele de temperatura

Carmina: Cosmin, multumesc pentru timpul pe care mi l-ai acordat. Eu abia astept sa vina luna octombrie si sa vin sa invat sa fac fotografii de pestera. Ne vedem atunci!

Cosmin: Astept cu mare drag sa pot arata din aceasta lume. Care este Speoarta. Multumesc

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *