Winter Explorer: Pietele de Craciun din Munchen

Dupa ce in ultimii 3 ani am vizitat Pietele de Craciun ale Austriei, Ungariei si Romaniei, in 2018 a sosit timpul sa mergem intr-o tara noua pentru a simti atmosfera de Craciun.

Am ales orasul Munchen si astfel acesta a fost primul nostru contact cu atmosfera de Craciun din Germania.

Pentru prima data de cand vizitez Pietele de Craciun am avut parte de temperaturi cu plus. Au fost 11 grade in prima zi a vizitei la Munchen, lucru care m-a facut sa ma simt mai degraba ca la inceput de primavara decat in mijlocul unei Piete de Craciun. Cu toate astea spiritul Craciunului mi-a intrat in suflet vazand nenumaratele casute de lemn frumos decorate ce impodobeau toate stradulete centrului vechi al orasului. Si am baut si un vin fiert, asa, de bun venit!

Ca de fiecare data cand merg sa vizitez un oras, am ales o cazare cat mai central situata iar de data aceasta am stat la unul din hotelurile aflate in apropierea Garii Centrale (Hauptbahnhof). A fost o decizie buna atat in ceea ce priveste apropierea fata de centrul vechi al orasului (si a Pietelor de Craciun – obiectivul principal al acestei vizite), cat si datorita numeroaselor statii de tren si metrou aflate in zona. In plus, am avut tren direct de la aeroport pana la Gara Centrala si am ajuns simplu si rapid (in vreo 50 de minute).

Legat de transport am numai cuvinte de lauda: totul merge ceas in Munchen si ai numeroase variante de transport disponibile in functie de zona in care vrei sa ajungi. Orasul este impartit in 4 zone in ceea ce priveste tarifele de transport (zona alba – include intreaga zona centrala a orasului, zona verde, zona galbena si zona roz – aceasta din urma include Aeroportul), iar biletele sunt valabile atat la tren cat si la metrou si tramvai. In functie de perioada pe care vrei sa o petreci in Munchen si in functie de zona in care ai nevoie sa mergi poti cumpara atat bilete pentru fiecare calatorie in parte (exista si varianta de “short trip”, adica o calatorie de maxim 4 statii), dar poti cumpara si un “single day ticket” sau un card/city pass pe mai multe zile. Si inca ceva: au tarife si pentru grupuri iar la grup intra chiar si 2 persoane.

Ca sa iti faci o idee, iata ce tarife sunt la biletele de tren/metrou/tramvai:

  • Single ticket – short trip: 1, 50 euro
  • Single ticket 1 zona: 2,90 euro
  • Single ticket 2 zone: 5,80 euro
  • Single ticket 3 zone: 8,70 euro
  • Single ticket 4 zone (inclusiv aeroport): 11,60 euro
  • Group day ticket: 12,80 euro (valabil in zona alba, adica zona centrala)
  • Single day ticket: 6,70 euro (valabil in zona alba, adica zona centrala) si 13 euro (valabil pentru toate cele 4 zone ale orasului)
  • Munchen Card este disponibil de la 1 la 5 zile si are inclus atat transportul cat si reduceri la intrarile la obiectivele turistice precum si la diferite magazine. Tarifele sunt: 9,90 euro/persoana/1 zi, 15,90 euro/persoana/2 zile, 22,90 euro/persoana/3 zile, 27,90 euro/persoana/4 zile si 33,90 euro/persoana/5 zile. Detalii aici.
  • Munchen City Pass este cel mai complex: pe langa transport, acesta include discounturi la magazine si intrari gratuite la 45 de muzee si atractii turistice. Tarifele sunt: 39,90 euro/persoana/1 zi, 59,90 euro/persoana/2 zile, 79,90 euro/persoana/3 zile, 89,90 euro/persoana/4 zile si 99,90 euro/persoana/5 zile.

Dupa ce am lasat bagajele la hotel si m-am lamurit cu transportul, am pornit spre Piata de Craciun din Marienplatz, adica cea din piata centrala unde se afla si noua primarie. Citisem despre aceasta Piata in ghidurile turistice si din toate sursele mi-am dat seama ca aceasta era principala Piata de Craciun a orasului (eram obinsuita din anii trecuti ca majoritatea oraselor europene au mai multe Piete de Craciun).

Am mers pe jos de la Hauptbahnhof, am trecut pe la Karlsplatz si am ajuns in Marienplatz. Pe drum insa mi-am dat seama ca ce stiam eu in general despre Pietele de Craciun nu e tocmai la fel si in Munchen. Din Karlsplatz a inceput zona pietonala iar casutele de lemn frumos imbodobite ce vindeau turta dulce, vin fiert, numeroase feluri de carnati bavarezi, jucarii si decoratiuni se intindeau pe toata suprafata centrului pietonal. Adica am inceput vizitarea Pieteli de Craciun chiar de cand am intrat in zona pietonala iar aceasta s-a intins pana dincolo de Marienplatz.

Cumva am simtit ca intreg centrul vechi al orasului este o imensa Piata de Craciun pentru ca nu am gasit nici cea mai mica strada fara o casuta de lemn cu produse specifice Craciunului. Asa ca am dat o tura pe toate straduele frumos colorate pe care le-am gasit in cale si, din cand in cand, acestea ma duceau tot spre Marienplatz, loc ce parea a fi centrul centrului in Munchen.

Pe langa casutele special decorate de Craciun asezate frumos (si neinghesuit) pe stradute am observat de-a stanga si de-a dreapta drumului, peste tot, o sumedenie de magazine de brand. Majoritatea vindeau haine, altele electronice, altele ceasuri sau genti de voiaj. Cert este ca iesirea asta mi-a facut asa chef de shopping cum n-am mai avut demult. Asta ca sa stii ca daca ai in plan vreo calatorie intr-o destinatie de shopping sa stii ca Munchen e locul perfect in care poti merge.

Dar de data asta eu am venit cu planuri mari pentru a descoperi Pietele de Craciun dar si orasul Munchen cu toate frumusetile sale.

In prima zi petrecuta aici am dat un tur complet al centrului vechi si am descoperit toate Pietele de Craciun. Nu am nume pentru acestea pentru ca din cate am vazut nu mi-am dat seama exact unde incepe una si unde se termina alta. Iar atmosfera de pe strazi a fost absolut spectaculoasa din punctul acesta de vedere. Erau 11 grade Celsius si in jurul meu totul inspira la Craciun. Iar seara totul parea a fi magie.

Cladirea Primariei vazuta de pe o straduta adiacenta.

Daca ar fi sa punctez locul exact care m-a atras cel mai mult acesta ar fi Marienplatz cu noua cladire a Primariei construita in stil gotic. Aceasta este unica si poate fi recunoscuta usor atunci cand vine vorba de simbolurile orasului. Cladirea a fost construita pe parcursul a 42 de ani, intre 1867 si 1909 iar constructia acesteia a fost controversata: locuitorii orasului se temeau ca la cei 85 de metri inaltime ai sai, cladirea noi Primarii va eclipsa Catedrala aflata alaturi.

Ei bine, dupa ce  a fost gata cladirea se pare ca aceasta a intregit cumva centrul orasului Munchen si l-a infrumusetat cum nu mai fusese pana atunci.

Tot ca si element de noutate la acele timpuri, cladirea prevedea un turn cu 43 de clopote, un ceas si 32 de figurine din cupru. Incepand de la finalizarea constructiei si pana astazi ceasul este functional iar in fiecare zi la ora 11 si ora 12 la pranz (iar intre Mai si octombrie si la ora 5 dupa amiaza) figurinele pot fi admirate dansand. Este un spectacol tare interesant sa observi dansul figurinelor. Astazi toti cei din Marienplatz aflat acolo la ora fixa se opresc pur si simplu din tot ce fac si asculta melodia admirand figurinele dansand timp de aproximativ 10 minute. Daca astazi este asa imi pot imagina cu a fost primul dans al figurinelor in 1909!

A doua cladire emblema a orasului Munchen este Catedrala (vezi foto mai jos) aflata chiar in vecinatatea primariei. Aceasta a fost construita intre 1468 si 1494 si masoara 109 metri inaltime. Biserica mai este cunoscuta datorita legendei care spune ca Diavolul, curios fiind, a trecut pe aici in momentul in care biserica fusese terminata, dar inca nu fusese sfintita. Acesta a observat intunericul din biserica, a inceput sa rada foarte tare si a exclamat: “O cladire fara geamuri nu este prea folositoare!” si a marcat locul cu o lovitura puternica de picior. A facut inca un pas in fata si a observat cum lumina incepea sa se vada din peretii bisericii. Atunci Diavolul s-a suparat si s-a transformat intr-un vant incercand sa darame biserica. Lucru ce nu a putut fi realizat, motiv pentru care de atunci se spune ca in jurul turlelor bisericii este permanent vant.

Urma de picior se poate vedea astazi in locul original in care a fost lasata, iar explicatia lipsei lumii este simpla – locul in care se afla si astazi urma de picior este singurul loc din biserica in care, datorita constructiei bisericii, nu se poate vedea nicio fereastra, deci nici o urma de lumina.

Ambele cladiri – Primaria si Catedrala- sunt greu de admirat in totalitate aflandu-te langa ele. Asa ca am mers, cum imi e obiceiul, in cel mai inalt turn in care as fi putut urca pentru a putea vedea privelistea centrului vechi. Am mers astfel in turnul Bisericii Sf. Petru(care etse si cea mai veche Biserica din Munchen) si, dupa ce am urcat cele 306 de trepte mi s-a aratat in fata ochilor cea mai frumoasa panorama asupra Marienplatz, a Pietei de Craciun de aici dar si a imprejurimile. privelistea am putut-o admira de la 56 m inaltime si arata asa:

Primaria din Munchen acapareaza toate privirile. Este de departe cea mai frumoasa cladire veche din oras. Iar la baza ei gasim cea mai intinsa Piata de Craciun
De la stanga la dreapta: Catedrala si Primaria din Munchen
Piata de Craciun din Marienplatz vazuta din turnul bisericii Sf. Petru. Munchen

Aflata la cateva zeci de metri de noua Primarie se afla cladirea vechii Primarii. Astazi aceasta adaposteste Muzeul Jucariilor (Spielzeugmuseum) si se intinde pe 4 etaje. Am facut o scurta orpire aici si am admirat jucariile asa cum erau ele acum zeci si chiar sute de ani. Merita orpirea chiar daca nu vii aici cu copii. Iar vitrina dedicata papusilor Barbie este cel putin interesanta pentru ca prezinta intreaga sa istorie incepand de la aparitia sa in 9 martie 1959 si explica de ce astazi papusa Barbie este cunoscuta ca avand parul blond, insa ea fusese creata initial cu toate variantele de culoare de par. Dar despre asta o sa povestesc intr-un articol viitor 🙂

Fosta Primarie. Astazi Muzeul jucariilor

Viktualienmarkt este un alt loc emblema al orasului Munchen si locul in care m-am simtit mai putin turista. Viktualienmarkt este o piata obisnuita a orasului, o piata frecventata de locuitori si nu neaparat de turisti. Iar aici am gasit atmosfera specifica de Craciun, insa una diferita de toate locurile pe care l-em vizitat pana acum: puteai cumpara legume, fructe, branzeturi, vinuri frantuzesti si germane, decoratiuni de Craciun si braduti, insa acestea nu erau aranjate aici special pentru turisti ci pentru locuitorii orasului. Ah si ce atmosfera faina mi s-a parut!

Am intrat pe “poarte principala”, Isartor Gate (aceasta include picturi originale din secolul al XIV-lea ce prezinta intrare aimparatului Louis IV in oras) si am zabovit putin aici admirand pe indelete oamenii si forfota specifica. La un moment dat mi s-a facut foame si am incercat supele din restaurantul self-service din centrul pietei. Si au fost un chilli con carne delicios si un gulas binevenite!

Isartor Gate, Viktualienmarkt

Dupa ce am mancat si mi-am tras sufletul in Viktualienmarkt a sosit timpul sa fac cunostinta cu un nou simbol al orasului: beraria Hofbrauhaus.

Hofbrauhaus, Munchen

Se spune ca Hofbrauhaus este cea mai cunoscuta berarie din lume si a fost fondata in 1589 ca si beraria ducelui, aceasta devenind “publica” abia in secolul al XIX-lea. De atunci si pana astazi beraria a crescut in popularitate iar astazi nu mai putin de 4 milioane de persoane ii calca pragul anual.

Nu puteam rata o vizita intr-un astfel de loc as aca am mers sa ne incercam norocul, fara rezervare. O data intrati am admirat frumoasa cladire pe interior si ne-am dat seama ca pe langa cei care erau deja asezati la ese in berarie se aflau o multime de persoane care intrasera numai pentru a admira locul. Ne-am gasit un loc undeva mai in spate si am incercat berea locala precum si o varianta speciala de Craciun.

Atmosfera a fost specifica de berarie, poate mai specifica decat cea savurata anul trecut la Stiegl in Salzburg si ne-am bucurat de fiecare moment. Am ascultat totodata muzica live cantata la instrumente specifice si am mancat si un bretzel autentic ce ne-a fost vandut de o domnisoara imbracata traditional care trecea pe la fiecare masa.

Dupa vizita la berarie a fost timpul sa mai dam o tura pe la Pietele de Craciun si de data asta am mers putin mai departe pana la palatul Residenz. In curtea interioara a acestuia am descoperit o atmosfera mai linistita si o noua Piata de Craciun axata mult pe mancare, vin fiert, precum si pe scenete pentru copii.

Calatoria aceasta la Pietele de Craciun o fac in fiecare an in preajma zilei mele de nastere asa ca de fiecare data caut acel loc special din orasul vizitat in care sa imi sarbatoresc sosirea unui nou an implinit. La Munchen am sarbatorit chiar in restaurantul aflat sub cladirea Primariei, Ratskeller.

Pusesem ochii pe el inca din prima zi petrecuta la Munchen insa abia cand am intrat si am cautat o masa mi-am dat seama cat de intins este. Nu cred ca exagerez cand spun ca acesta se intindea pe toata suprafata subsolului Primariei! Si, spre surprindera mea, acest resturant Ratskeller era format din mai multe restaurante conform hartii de mai jos.

Harta restaurantului Ratskeller, aflat la subsolul Primariei din Munchen

Cina a fost, evident, cu mancare bavareza si am incercat 2 feluri de preparate autentice: “Beef Rouladen” pregatit in vin Pinot Noir si  specialitate “Sauerbraten”, un fel de friptura marinata in vin Pinot Noir cu mere, ierburi, sos burgundy, varza rosie, gogosi din cartofi. Mancarea a fost delicioasa si a fost asociata cu un vin fain austriac:  un Blaufrankisch din 2014 al cramei Leithaberg din Burgenland.

Calatoria noastra la Munchen a inclus si alte cateva vizite pe langa Pietele de Craciun. Amintesc aici:

  • Muzeul tehnicii – cel mai mare din Germania
  • Sea Life – acvariul din Munchen
  • BMW World si BMW Museum
  • Olimpia Tower – Olimpiaworld

Nu putea pleca din Munchen fara a vedea cateva embleme ale orasului modern, nu? Voi reveni cu articol dedicat in special despre BMW World si BMW Museum insa pana atunci te las cu cateva imagini care rezuma calatoria noastra in partea moderna a orasului.

Sea Life Munchen

BMW World
BMW Museum

 Iar privelistea din Olimpia Tower a fost mai mult decat pot exprima in cuvinte. Turnul are 291 m inaltime, punctul de belvedere fiind situat pe la 185 m. A fost cam asa:

Olimpiaworld vazuta de sus, din olimpia Tower
BMW: fabrica, muzeul si BMW Wolrd vazute din Olimpia Tower

Aceasta a fost calatoria mea la Munchen in cea mai de poveste perioada a anului: perioada Pietelor de Craciun. Sa vedem unde ma duc pasii in 2019 🙂

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *