Wines of Romania: Pure Experiences. Sau cum faci un cadou Romaniei

De 3 ani de zile de cand a inceput pasiunea mea pentru vin am facut cunostinta cu multi oameni faini din industria vinului.

Unul dintre acestia este Alina Iancu de al carei nume se leagă platformele ReVino.ro si CrameRomania.ro și, daca esti cat de putin pasionat de vin stii deja contributia Alinei in promovarea vinurilor romanesti si a turismului viticol (sau poti afla din interviul pe care i l-am luat Alinei anul trecut).

Ei bine, Alina este unul din oamenii care face mereu cate ceva nou si interesant iar de data aceasta este vorba de un film documentar despre experiente autentice romanesti despre care mi-am propus sa iti povestesc in acest articol.

Romania este o tara frumoasa dupa cum bine stim cu toii, insa prea putin promovata si prea putin cunoscuta de turistii romani si straini deopotriva. Sunt rare momentele cand cineva face, din initiativa sa, ceva unic pentru Romania.

Aseara am avut placerea sa particip la lansarea filmului documentar “Wines of Romania: Pure Experiences” realizat la initiativa Alinei impreuna cu impreuna cu Catalin Cazacu, regizor la BlackHat Production. Gasesti trailerul mai jos.

Filmul este unul documentar de tip Travelogue si este menit sa dezvaluie cateva dintre secretele turismului viticol si soiurile de vin locale. Documentarul prezinta experienta unui englez stabilit de 11 ani in Romania, Robert Marshall, aflat in vizita intr-un weekend la o crama din Romania si in imprejurimile acelor locuri.

Episodul pilot a fost filmat in vara acestui an si realizatorii acestuia doresc sa contribuie la consolidarea brandului de tara de care Romania are nevoie.

Din punctul meu de vedere cred ca acestia au oferit un adevarat cadou Romaniei ca destinatie prin realizarea acestui film. Pe tot parcursul lui, filmul transmite ideea de “experienta autentica” traita la fiecare pas: de la vizitarea unei crame din centrul tarii la savurarea unei mese gatite alaturi de localnici, la a ajuta un satean la coasa si la a face conversatie cu oamenii locului (vei vedea in film cat de simple si spumoase pot fi aceste conversatii!). Experienta autentica pe care o poate avea orice turist roman sau strain cand cutreiera tara noastra daca are un pic de curiozitate si isi doreste sa descopere lucruri noi.

Ce poate fi mai frumos decat sa gusti dintr-un soi local de vin admirand via la apus de soare? Sau sa inveti sa pregatesti un desert traditional? Sau sa interactionezi cu oamenii locului si sa vezi ca acestia sunt saritori si te ajuta in drumul tau?

“Ideea unui film de tip documentar care în care să surprindem conexiunea dintre cramele din România, soiurile autohtone de struguri, locurile din proximitate și activitătile reacreative cu care ne întâmpină localnicii a venit din dorința de a le arăta turiștilor detalii despre experiențele pe care le pot trăi la noi în tară“, spune Alina Iancu, inițiator al filmului.

Filmul evidentiaza frumusetea naturala a tarii in locuri usor accesibile din Transilvania si tare mi-as dori ca episodul acesta sa fie primul dintr-o lunga serie.

“Filmul pe care l-am făcut pleacă de la ideea că turismul viticol înseamnă mai mult decât o simplă vizită la o cramă, unde degustam un vin și apoi plecăm. Înseamnă, de fapt, suma experiențelor pe care le poate avea cineva atunci când ajunge într-o anumită zonă: oameni, locuri, mâncăruri, tradiții, sau chiar noi prieteni. Cred că este foarte important să înțelegem și cum ne pot percepe alții, atunci când vrem să încurajăm turismul viticol. De aceea, am ales să spunem povestea locurilor cu ajutorul lui Robert Marshall, un englez pasionat de vinuri care și-a propus să înțeleagă mai bine esența culturii locale.

Ca să aveți o idee despre cum s-au întâmplat lucrurile, imaginați-vă cum arată un englez spilcuit, cu batistă mereu la buzunarul de la piept, cosind iarba sau “ciorchind” paharele într-o șură veche”, spune Cătălin Cazacu, regizor BlackHat Production.

Daca esti curios cum ar fi sa traiesti si tu o astfel de experienta am o propunere: ia harta viticola a Romaniei (o gasesti printata in format A3; detalii aici), alege-ti o zona si porneste la drum. Ai grija sa iti rezervi suficient timp cat sa poti explora in liniste zonele din jur si lasa-te purtat de intamplarile si oamenii care apar.

Harta viticola a Romaniei creata de CrameRomania.ro

Acestea fiind spuse, te invit intr-o calatorie virtuala in Transilvania. Ia-ti o jumatate de ora de pauza, un pahar de vin si … iti doresc vizionare placuta!

Gasesti mai jos filmul documentar “Wines of Romania: Pure Experiences”, o initiativa personala a Alinei Iancu, fondator CrameRomania.ro si ReVino.ro impreuna cu Catalin Cazacu, regizor la BlackHat Production si a fost realizat din resurse proprii. Carola le multumesc pentru inspiratie!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *