Sarbatorile de iarna: traditii si obiceiuri

Se apropie Sarbatorile si, odata cu ele, ne gandim la cadouri, la Mos Craciun, la momentele petrecute alaturi de familie si de cei dragi.

Odata cu bucuria Sarbatorilor de iarna vine si luna cadourilor in care toti ne vom bucura de atentia celor din jur, de evenimente dedicate acestor Sarbatori si de multe, multe cadouri.

Poate ca unii dintre noi isi doresc anumite lucruri de Sarbatori: de la lucruri marunte cum sunt podoabele de Craciun, jucariile, dulciurile, instrumentele muzicale, echipament foto sau echipamente sportive pentru cei pasionati, la lucruri mai mari cum sunt o casa sau o masina.

Altii isi doresc in schimb sa traiasca spiritul Craciunului asa cum il stiau de cand erau mici: alaturi de cei dragi, la gura sobei, inconjurati de bucurie, de copii, bucurandu-se de cozonacii abia scosi din cuptor.

Despre Craciun se spune ca este cea mai frumoasa sarbatoare a anului, indiferent de locul in care petreci.

Poti alege sa-ti petreci Craciunul acasa alaturi de familie sau poate intr-o alta tara, alaturi de prieteni, pentru a descoperi traditiile si obiceiurile de acolo.

Si daca tot vorbim despre traditii si obiceiuri, m-am gandit ca ar fi interesant sa stii cate ceva despre Sarbatorile de iarna.
Luna cadourilor incepe cu sarbatoarea Sfantului Nicolae. Se spune ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae pune in ghetute cadouri pentru copiii ce au fost cuminti de-a lungul anului. Pentru cei ce nu au ascultat de parinti si au facut numai boacane, Mos Nicolae are pregatita cate o nuielusa. Mai multe despre Mos Nicolae gasesti in articolul acesta

Urmeaza apoi, spre sfarsitul lunii decembrie, Craciunul. Craciunul este atat o sarbatoare religioasa cat si o sarbatoare a copiiilor, o sarbatoare ce se confunda cu voia buna si cu caldura unui camin 🙂

Craciunul este ziua in care s-a nascut Iisus Hristos si este o sarbatoare aparte. In ajunul Craciunului exista obiceiul de a merge cu colindul. Colindele sunt cantece traditionale formate din urari de bine si belsug pentru toti cei ce le asculta.

Colinde precum “O ce veste minunata”, “Domn, domn sa-naltam” sunt cunoscute de noi toti. Nu-i asa ca si tu mergeai cu colindul cand erai mic? Eu am atatea amintiri frumoase din copilarie! In seara de 23 decembrie ma intalneam cu toti prietenii de pe la bunici si mergeam impreuna la colindat. In fiecare an era o experienta unica!

Mi-ar place sa petrec la un moment dat perioada Craciunului undeva la tara, unde stiu ca traditiile au ramas mult mai vii decat le avem noi in orase.

Pe langa colinde, inainte de Craciun este perioada impodobirii caselor, a bradului de Craciun si a pregatirilor mesei bogate. Se stie ca pe orice masa de Craciun trebuie sa se afle sarmalele, friptura de porc, piftia, cozonacul si alte mancaruri traditionale. Toate acestea sunt pregatite cu mult drag pentru ziua de Craciun, zi in care se va sarbatori in primul rand alaturi de familie si abia apoi alaturi de prieteni.

In ziua de Craciun, revin colindele, de data aceasta copiii cantand “Steaua”. Prin acest colind, ei anunta venirea pe lume a pruncului Iisus Hristos. Craciunul reprezinta nasterea lui Iisus Hristos si este un moment pe care il sarbatorim cu bucurie in fiecare an.

Fiecare tara are traditiile sale de Craciun, insa eu m-am obisnuit cu traditiile din Romania. Mi-ar placea sa cunosc si alte traditii si obiceiuri poate din tari indepartate, insa Craciunul va fi intotdeauna pentru mine asa cum il stiu de cand eram mica: impodobind bradul, cantand colinde, razand, ascunzandu-ma dupa pat si pandindu-l pe Mos Craciun.

Am o amintire tare haioasa legata de Mos Craciun. Cred ca aveam 8-9 ani cand, in seara de Craciun, am pus in dreptul usii de la sufragerie (bradul impodobit se afla in sufragerie) niste cutii goale de Pepsi, una peste alta. Apoi m-am culcat langa brad. Bineinteles, Mos Craciun si-a facut aparitia si a avut o surpriza sa dea peste cutiile mele de Pepsi care au facut ceva zgomot si m-au trezit 🙂

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

4 Comments

  • Craciunul este sarbatoarea mea preferata si perioada mea preferata din an! Imi doresc asemeni tie sa iau parte macar o data la toate traditiile stravechi si sa ies putin din Craciunul Cotidian de supermarket si mall :(…care sincer ma dezgusta!

    Craciunul pentru mine este bucurie, colinde, miros de cozonaci calzi facuti in casa nu cumparati, turta dulce si fursecuri atunci cand impodobesc bradul si bineteles colinde indiferenta de care celebre sau mai putin celebre….zapadaaaaaa :D, filme si desene de Craciun, luminite binenteles toate alaturi de cei dragi.

    foarte haioasa intamplarea cu Pepsi..eu nu am fost asa inspirata 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *