Palaiokastritsa

Nu știu de unde să apuc locul ăsta. Aici am aflat, mărturisesc cu rușine, prima oară despre plajele marcate blue flag.

Blue Flag este nici mai mult nici mai puțin decât cel mai ușor de recunoscut simbol al calității și din 1987 se acordă plajelor si marinelor care îndeplinesc criterii foarte stricte. Nu numai condiții excelente de scăldat (nu că simți așa o răcoare plăcută pe tot corpul numai când te gândești?) ci și în funcție de alte criterii legate de curățenie, siguranță, protecția mediului, etc.

Am debarcat în Palaiokastritsa (sau Paleokastritsa) între două guri de apă, două golfuri mici, dar deși plaja și apa (aici aș putea să introduc o comparație nefericită cu 50 shades of blue, dar desigur că am să mă abțin) apa, zic, mă chema, am ales totuși varianta cea mai dificilă: sus pe deal. De acolo sigur are să se vadă totul mult mai bine.

Câteva minute mai târziu, cu limba scoasă de un cot, driblând cu grație un autocar cu turiști veniți să viziteze mânăstirea pe care noi am ignorat-o, am ajuns pe o culme cu vedere și spre golful din care plecasem și spre marea Ionică și spre insule…

Paleokastritsa Ina 5

Deși cred că fotografiile mele nu fac întru totul cinste locului, am să le las totuși aici. Poate măcar așa un pic or să te convingă de ce am pus plaja și golfurile acestea între locurile favorite văzute în Grecia.

Paleokastritsa Ina 4

Paleokastritsa Ina 1

Și de curiozitate, m-am uitat un pic și ce spune restul internetului despre Paleokastritsa. Că e superb, că e frumos, că merită văzut. Nicio controversă aici. Nici n-ai cum să mă contrazici.

Am mai aflat că Paleokastritsa e locul unde Odiseu a debarcat și a întâlnit-o pe Nausicaa, după ce Poseidon, mâniat că acesta i-a ucis fiul, i-a pietrificat corabia.

M-am uitat printre fotografii și din păcate n-am reușit să găsesc vreuna care surprinde stânca despre care se spune că este corabia pietrificată a lui Odiseu.

De fapt Odiseu, zice-se, a înotat două zile și două nopți până la plaja pe care a fost găsit de Nausicaa, fiica regelui Alcinous.

Paleokastritsa Ina 3

Lăsând legendele la o parte, mulți arheologi cred că palatul regelui Alcinous s-a aflat într-adevăr pe locul pe care astăzi se află mânăstirea. Acesta i-ar fi dat lui Odiseu un alt vas cu care el în sfârșt să se poată reîntoarce acasă.

Dar să ne întoarcem și noi, nu, încă nu acasă. Încă mai avem de povestit din Grecia.

Autor: Ina Popa

Acest articol a fost scris cu ocazia infotripului “#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala” organizat de TurismMarket.com in parteneriat cu agentia de turism TrampTravel.ro si cu sprijinul Nikonisti, TravelWithaSmile.netLAMONZA si Art & Craft.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *