Orasul Artelor si Stiintelor, Valencia

Valencia este al treilea oras ca marime din Spania (dupa Madrid si Barcelona) si unul dintre cele mai frumoase orase din lume.

Un oras vechi si un oras  nou. Cam asa vad eu Valencia. Fiecare parte a orasului are o istorie mai mult sau mai putin indepartata si totodata fermecatoare in adevaratul sens al cuvantului.

Deoarece in Valencia sunt multe lucruri de vizitat, am ales sa iti povestesc in acest articol despre Orasul Artelor si Stiintelor( City of arts & sciences), unul dintre cele mai mari proiecte urbanistice ale vremurilor noastre.

Cum s-a nascut Orasul Artelor si Stiintelor? Valencia a fost strabatuta de Fluviul Turia pana la jumatatea secolului trecut. Acest lucru avea sa se schimbe in 1957 cand, in urma unei furtuni, fluviul a iesit din matca provocand inundatii devastatoare. Pentru o perioada de cateva saptamani o parte a orasului a fost practic scufundata. Dupa ce apele s-au retras, municipanitatea a luat hotararea sa devieze cursul fluviului pentru a nu mai exista pericolul unor inundatii asemanatoare.

Dupa ce s-a deviat cursul apei, orasul Valencia era strabatut practic de o albie goala a raului, moment in care a luat nastere Jardin del Turia (sau “Gradinile Turiei”). Incet, incet, intreaga fosta albie a raului a fost amenajata iar astazi Jardin del Turia este parcul ce strabate intregul oras.

Tot in Jardin del Turia, in partea care duce spre mare, a luat nastere si Orasul Artelor si Stiintelor, la initiativa arhitectilor Santiago Callatrava Valls si Felix Candela. Acestia au castigat licitatia organizata de municipalitate cu proiectul lor, la inceputul anilor 1990 si au reusit sa construiasca un adevarat oras in oras.

Am avut ocazia sa vad aceasta constructie chiar in ultimele zile ale lui 2011 si pot spune ca am ramas placut impresionata. Era 30 decembrie, 20 grade Celsius si aveam in plan sa petrec o zi in City of Arts & Sciences. Am mers pe jos pana la locatia “muzeului in aer liber” si, cu fiecare pas pe care il faceam, simteam ca ma apropiam de ceva unic. Muzeul este construit in partea noua a orasului si este intr-adevar un loc care iti ia ochii de cum te apropii. Cladirile mari cu forme unicat iti apar in cale si nu poti decat sa te bucuri de o asemenea splendoare.

Orasul artelor si Stiintelor este format din mai multe cladiri: Palatul Artelor Reina Sofia, Hemisferic(cel mai mare Imax), Umbracle,  Muzeul de Stiinta Principe Felipe, Oceanografic. Cu exceptia primei cladiri, le-a vizitat pe toate si pot spune ca fiecare merita din plin!

Oceanografic-ul este partea cea mai intinsa a orasului artelor si totodata partea cea mai atractiva atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. Aici sunt create spatii ce infatiseaza diverse habitate. Vei gasi atat pasari exotice cat si pinguini, rechini, balene, foci, delfini. Toate acestea in spatii bine amenajate. Oceanografic-ul este cel mai mare parc de aces gen din Europa.

Si Muzeul Principe Felipe merita vizitat. Aici vei avea ocazia sa incerci diverse lucruri datorita faptului ca toate sectiunile muzeului sunt interactive. Vrei sa aflii cate ceva despre ADN, despre planete, sau poate despre sunet? Sau poate vrei sa vezi cum merg anumite masinarii expuse aici. Le poti incerca pe toate!

Cand ajungi in Valencia rezerva-ti cel putin 1 zi pentru a vizita acest frumos “oras in oras”. Eu mi-am rezervat o zi si jumatate si tot as vrea sa mai merg o data!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

4 Comments

  • Buna Carmina,

    Coincidenta sau nu, in acest an am petrecut revelionul tot la Valencia si in aceeasi zi – 30.12.2011 – am fost in orasul stiintelor si artelor. Am traversat – cu mare placere parcul ce traverseaza orasul si am ajuns in minunata gradina zoologica a Valenciei – BIOPARC. Este cea mai fabuloasa gradina zoologica pe care am vizitat-o pana acum. Ti-o recoamand cu mult drag.

  • Ce coincidenta!
    Eu n-am ajuns in Bioparc,nu a fost suficient timp. Dar din descrierile pe care le-am citit, este un loc foarte frumos. Este deja pe lista pentru urmatoarea vizita la Valencia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *