Idee de weekend: cu rachetele de zapada in Muntii Cindrel

A intarziat ea destul de mult insa iarna si-a intrat in drepturi de la inceputul anului.

Nu sunt mare fan al sezonului alb datorita frigului, insa de-a lungul timpului am invatat sa apreciez fiecare sezon pentru frumusetea pe care o are. Iar iarna trebuie sa recunoastem ca are peisaje extraordinare si un cer albastru-cristal in zilele geroase cum nu gasesti in alt sezon. E frig, dar e frumos si senzatia pe care o ai – cel putin pe munte – nu se compara cu nimic!

Si daca tot e iarna, de ce sa stam in casa? Mai e o saptamana si se duce prima luna din an si e pacat sa nu avem macar o iesire undeva departe de casa in fiecare luna 🙂

Stiu ca te-ai obisnuit sa citesti aici articole cu povesti de prin calatorii si cu informatii despre anumite destinatii.

De data asta nu iti scriu sa iti povestesc cum a fost intr-o calatorie sau alta ci iti scriu pentru a-ti spune ce urmeaza sa fac chiar weekendul viitor, iar daca iti surade ideea, poti veni si tu!

Nu de alta, insa eu sunt tare entuziasmata de activitatea pe care urmeaza sa o incerc pentru prima data si era nerabdatoare sa iti povestesc si tie despre ea.

Am inceput anul cu un fel de “rezolutie“. Aceea de a face tot posibilul sa vad lucrurile dintr-o alta perspectiva atunci cand merg in calatorii si sa incerc cat mai multe lucruri interesante pe acolo pe unde ma duc. Nu de alta, dar viata e formata din momente traite intens, din zambete si din amintiri frumoase pe care sa le povestesti mai departe.

Pentru ca in ultimul timp nu m-am bucurat prea tare de calatorii in zapada, iata ca acum s-a ivit ocazia sa incerc ceva nou: sa merg intr-o tura montana cu rachetele de zapada in Muntii Cindrel.

Anul trecut cand am fost in judetul Sibiu in turul #RomaniaAutentica, in una din zile am mers la o stana si l-am avut ca si ghid pe Iulian Panescu, cunoscut ca si Mountainguide Sibiu. De atunci l-am urmarit pe Iulian indeaproape si de multe ori am vazut ca organiza tot felul de iesiri pe la munte, iesiri de o zi sau de cateva zile. Nu odata am vrut sa particip la iesirile sale insa mereu aveam cate ceva de facut si pana acum nu am ajuns.

La inceput de 2016 cand ma uitam pe calendar sa imi stabilesc cateva scurte vacante in prima parte a anului m-am uitat pe pagina lui cu mare curiozitate sa vad ce mai pregateste. Avea o multime de iesiri la ski si la “snowshoeing” (plimbare cu rachetele pe zapada). Daca ma gandesc bine in legatura cu sporturile de iarna, dupa ski nu m-am innebunit eu niciodata, la snowboard am fost, mi-a placut, insa tura nu s-a incheiat conform asteptarilor mele, insa de “snowshoeing” auzisem destul de putine.

Am intrebat despre ce este vorba si mi s-a parut o activitate deloc grea si foarte fun!

Ce sunt rachetele de zapada?

Rachetele de zapada sunt niste accesorii (unii le numesc si incaltari) ce sunt folosite pe timp de iarna pentru a te deplasa si pentru a ramane la suprafata zapezii. Prin constructia si forma lor ele distribuie greutatea unei persoane pe o suprafata mai mare in zapada, permitand astfel persoanelor sa ramana la suprafata.

Interesant este faptul ca rachetele de zapada nu sunt niste inventii noi, ele aparand inca de acum 4000-6000 de ani, inca de pe vremea eschimosilor, a locuitorilor din Asia Centrala si Nordul Americii, unde in urma caderilor abundende de zapada, acestia erau nevoiti sa improvizeze ceva pentru a se deplasa prin zapada mare si pentru a nu ramane blocati in adaposturile lor.

Acestia, pentru a traversa lacuri inghetate (in vederea pescuitului la copca) sau a merge la vanatoare, au fost nevoiti sa improvizeze niste talpi (sub forma cea mai apropiata de rachetele de tenis) pe care le legau de talpa incaltamintei de la acea vreme si se puteau deplasa fara a se afunda in zapada.

rachete de zapada Iulian 3
Rachete de zapada. Credit Foto: Iulian Panescu – MountainGuide Sibiu

Astazi exista mai multe feluri de rachete de zapada:

  • Rachete de zapada pentru alergare sau aerobice, folosite de alergatori sau de persoanele mai active dornice de a face sport si pe timp de iarna.
  • Rachete de zapada pentru recreatie, folosite de pasionatii de drumetii de cateva ore cu dificultate redusa.
  • Rachete pentru mountaineering, folosite de montaniarzi, calatori, alpinisti sau pasionatii de ture extreme, acestea avand in plus ca dotare scaritele din partea din spate a legaturii, pentru diverse inclinatii ale pantei.

Marimea rachetelor de zapada difera de la fiecare tip de racheta in parte si mai ales in functie de greutatea si inaltimea celor care le folosesc.

Putem oare considera ca mersul pe rachete de zapada
este un sport? Da si Nu

Mersul pe rachete de zapada sau “snowshoeing” nu este chiar un sport dar poate fi luat ca atare si poate fi practicat atat de persoanele care sunt iubitoare de drumetii scurte sau lungi, usoare sau dificile, cat si de sportivi sau alpinisti.

Există o tehnica anume de a merge cu ele
si cat dureaza invatarea?

Nu exista o tehnica anume pentru mersul pe rachete de zapada.

Daca poti merge, atunci poti merge si cu rachetele pe zapda. Orice persoana care merge iarna prin zapada poate invata foarte repede sa se deplaseze cu rachetele de zapada.

Mersul pe rachete de zapada poate fi practicat de orice iubitor de natura care isi doreste sa parcurga pe timp de iarna un traseu turistic montan, in functie de dificultatea traseului si de pregatirea fizica a celui care porneste la drum cu rachetele de zapada.

Nu trebuie sa ai cunostinte de schi pentru a putea sa te deplasezi pe rachetele de zapada.

rachete-zapada Iulian 4
Credit Foto: Iulian Panescu – MountainGuide Sibiu
Echipament necesar pentru o tura cu rachetele pe zapada

Pentru a merge pe rachete de zapada, pe langa acestea mai ai nevoie de urmatorul echipament:

  • bocanci de iarna/de 4 sezoane
  • parazăpezi
  • beţe de trekking (care ajută la echilibru)
  • pantaloni de munte impermeabili, de iarna
  • geaca de munte impermeabila
  • caciula
  • manusi
  • ochelari de soare
  • rucsac.

Partea buna a lucrurilor este ca daca vii in tura organizata de Iulian, rachetele de zapada si betele de trekking sunt incluse in pretul turei. Asa ca tie iti mai ramane sa vii imbracat cu echipamentul tau montan de iarna obisnuit.

Cand mi-am pus in minte sa merg in tura aceasta mi-am dat seama ca nu aveam echipament de iarna complet: lipseau parazapezii. De-a lungul timpului ori de cate ori am fost pe munte iarna, am avut parazapezi imprumutati. Cum echipamentul meu de munte de iarna s-a completat destul de incet si sigur in ultimii 2 ani, acum tocmai l-am intregit cu o pereche de parazapezi !

Acestea fiind spuse, mai ramane sa vezi si tu ce ai in plan pentru ziua de 30 ianuarie si, daca te tenteaza tura montana pe rachetele de zapada, sa stii ca locuri inca mai sunt.

Paticiparea la aceasta tura costa 65 lei/persoana si include, pe langa serviciile de ghid montan profesionist ale lui Iulian, inchirierea rachetelor de zapada si betele de trekking. Detalii despre modalitatea de plata si alte informatii poti afla direct de la Iulian.

Ruta pe care vom merge este urmatoarea: Sibiu – Râul Sadului – In Runcuri –Beberani -Sibiu ( traseu nemarcat)
Durata traseului este de 5-6 ore, gradul de dificultate al traseului este unul mediu, diferenta de nivel fiind de -/+ 550 m. Traseul poate fi parcurs si de incepatori.

Tura cu rachete pe zapada este de o zi, sambata, 30 ianuarie 2016.

Daca tot esti in zona Sibiului, afla ca pe 31 ianuarie are loc “Fuga Lolelor“, o sarbatoare traditionala mai putin cunoscuta din localitatea Agnita.

Legenda spune că acest obicei isi are radacinile in Evul Mediu. Pe cand navalitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tanara curajoasa pe nume Ursula s-a deghizat intr-un costum infricosator, a iesit din cetate si pocnind din bici facea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriati.

Mai multe despre acest obicei nu stiu sa iti spun in acest moment insa la fata locului voi avea un ghid specializat, pe Adela Dadu de la Transylvania Guide Sibiu. Si pe Adela o cunosc tot din tura de anul trecut, #RomaniaAutentica, ea fiind responsabila cu ghidarea grupului nostru in tot judetul Sibiu. Abia astept sa aflu mai multe despre aceasta legenda si sa vad cu ochii mei ce se intampla la Agnita in fiecare an de “Fuga Lolelor”. Revin cu povestile dupa calatorie.

Fotografiile din acest articol sunt imprumutate de la Iulian. Abia astept sa ajung acolo si s arevin cu cateva fotografii proprii 🙂

Pana atunci poate ne vedem la fata locului, la Sibiu!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *