Fuga lolelor, sarbatoare traditional saseasca

Romania are inca o multime de traditii si obiceiuri stravechi care, din fericire, au gasit o cale de a supravietui pana in zilele noastre.

In calatoriile mele prin Romania am cautat mereu sa gasesc ceva autentic: o localitate, un obicei, un produs realizat manual sau dupa retete stravechi, oameni care sa fi pastrat traditii sau mestesuguri pe care astazi nu mai ai de unde sa le inveti si asa mai departe.

Se spune ca “atunci cand cauti, gasesti”, asa ca intamplarea a facut sa aflu de la o buna prietena, Adela, care este ghid de turism in zona Sibiu, de sarbatoarea numita “Fuga Lolelor” si sa particip la acest eveniment.

Pentru ca mi-a placut ideea pe care “Breasla Lolelor” de la Agnita (jud. Sibiu) a dus-o mai departe cu mari eforturi, ma bucur foarte mult ca astazi sa iti pot povesti despre aceasta traditie.

Ce sunt “lolele”?

 

In primul rand trebuie sa stii ca este vorba de o traditie saseasca ce isi are radacinile in Evul Mediu.

Se spune ca atunci cand tatarii au atacat cetatea Agnita, cativa dintre luptatori – vazandu-se in fata unei morti aproape sigure – au vrut sa deschida portile cetatii si sa ii lase sa intre. In acelasi timp, Ursula, fiica unui blanar din Agnita, s-a deghizat intr-un costum facut din panza alba pe care erau cusute mai multe bucati de material negru, si-a luat o masca infricosatoare pe fata si a iesit din cetate pocnind din bici si facand zgomot cu talangile pe care le atarnase de corp. Tatarii s-au speriat de aceasta aparitie malefica si …au fugit. Cetatea a fost astfel salvata iar ulterior locuitorii Agnitei au sarbatorit aceasta zi ca fiind ziua Ursulei, sau „Urzelntag” .

Denumirea de “lole” are doua radacini presupuse:

  • de la cuvantul “urzeln”, care se presupune ca vine de la numele costumelor realizate din resturi de materiale si care in dialectul sasesc se numea “urzen”,
  • de la cuvantul “lallen” care inseamna “a se balbai”, facandu-se referire la modul greoi de a vorbi avand masca pe fata.

Incepand cu secolele XVII – XVIII obiceiul lolelor a fost strans legat de cel al inmanarii lazii vecinatatii noului staroste. Lolele erau astfel niste personaje amuzante dar cu infatisare infricosatoare si totodata gardienii lazii vecinatatii.

Fuga Lolelor 

 

In 2007 “Fuga Lolelor” a fost inclusa in programul “Sibiu – Capitala Cultural Europeana” si cu aceasta ocazie a atras atentia chiar si a sasilor aflati in Germania. In anul urmator s-a infiintat Breasla Lolelor si de atunci festivitatea “Fuga Lolelor” a avut loc in fiecare an, anul acesta, in 2017, avand loc o editie aniversara.

Astazi “Fuga Lolelor” se desfasoara ca o parada deschisa de capatenia breslei cizmarilor insotita de 2 copii (simbol al ingerilor pazitori).

Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blanarilor si breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentand publicului mestesugurile cu aceleasi nume, precum si personaje specifice. Festivitatea se incheie cu intonarea Imnului Transilvaniei (Siebenburgen), apoi lolele alearga in grupuri pe strazi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de biciuri si zgomotul talangilor care atarna pe fiecare in parte.  Daca lolele sunt recunoscute, cei care i-au recunoscut primesc cate o gogoasa.

 

Festivitatea “Fuga Lolelor 2017”

 

Eu am participat in 2016 la “Fuga Lolelor” si m-a surprins numarul mare de localnici care au venit la aceasta zi inedita. Este totusi o sarbatoare “locala”, insa cred ca s-au adunat oameni de peste tot din judet si chiar si de mai departe pentru a se bucura de aceasta traditie.

Ca si atmosfera lucrurile au stat cam asa: locuitorii din Agnita s-au pregatit atat prin participarea “lolelor” (este o traditie in sine ca locuitorii orasului sa se deghizeze in “lole”, fiecare lola primind cate o insigna pentru participarea din fiecare an; lolele care au avut acest rol si in anii precedenti poarta cu mandrie toate insignele primite de-a lungul timpului) cat si cu tot felul de obiecte care sa iti aminteasca de aceasta festivitate (papusi numite “lolite”, calendare si alte mici suveniruri facute manual), precum si cu gogosi pentru public si cu balul care avea sa aiba loc in cursul serii si la care puteau participa numai reprezentantii breslei lolelor.

Festivitatea in sine consta in sosirea lolelor in Agnita si recunoasterea acestora inca de la distanta datorita zgomotului facut de bice si de talangi si defilarea lolelor pana in fata Primariei din Agnita(intrarea breslelor in oras – am scris mai sus despre asta). La acestea se adauga reprezentatiile catorva personaje traditionale, precum si dansul tinerilor din sat.

Chiar daca am prins o zi innorata, atmosfera de sarbatoare a cuprins micul oras Agnita si asa se intampla in fiecare an la final de ianuarie/inceput de februarie.

Anul acesta “Fuga Lolelor” are loc duminica, 29 ianuarie 2017, insa festivitatile incep inca din ziua de vineri:

  • vineri, 27 ianuarie 2017: are loc prezentarea mestesugurilor legate de fabricarea costumului de Lola precum si istoria lolelor din Agnita dar si din alte localitati(Agnita)
  • sambata, 28 ianuarie 2017: are loc o festivitate in Sibiu si Cincu
  • duminica, 29 ianuarie 2017: in aceasta zi are loc “Fuga Lolelor” propriu-zisa din Agnita

Programul detaliat il gasesti aici, insa poti fi la curent cu ce se intampla si prin evenimentul de pe Facebook.

Merita sa ajungi macar o data in Agnita pentru a-i descoperi traditiile. Ce zici, dai o fuga in Agnita weekendul acesta?

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

1 Comment

  • Ma bucur tare mult sa stiu ca inca se mai pastreaza aceste traditii. Atata timp cat mai pastram aceste traditii, eu cred ca pastram vie amintirea stramosilor si suntem in contact cu intelepciunea neamului.

    Aceste ritualuri erau facute cu un scop, cum de exemplu acesta prezentat de tine are rol de protectie.

    Multumesc pentru aceste informatii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *