Descopera sufletul Greciei in Paleos Panteleimonas si Ioannina

Grecia este mai mult decat soare, mare si plaja.

Grecia este diferita in functie de locul in care ajungi: pe de o parte este zona continentala care este incarcata de istorie si de locuri de vizitat si pe de alta parte sunt nenumaratele insule, fiecare cu specificul ei.

Astazi vreau sa iti povestesc despre 2 dintre locurile care mi-au ramas in suflet din zona continentala a Greciei: satul Paleos Panteleimonas si oraselul Ioannina. Atat cat cunosc eu Grecia, aceste 2 locuri cred ca reprezinta sufletul acestei tari, cu linistea si cu agitatia specifica grecilor 🙂

De ambele am auzit anul acesta cand cautam cateva locuri mai putin cunoscute pentru a le introduce in programul #GreekExplorer, un program nisat pe cunoasterea autenticitatii grecesti.

Paleos Panteleimonas este situat pe Riviera Olimpica la aproximativ 13 km de Leptokarya si este un sat ce are doar 17 locuitori permanenti. Este un sat micut, foarte bine pregatit din punct de vedere turistic cu un centru bine pus la punct cu cateva terase si restaurante locale si cu locuri de cazare amenajate in case (din cate am observat aici nu gasesti hoteluri, majoritatea posibilitatilor de cazare aflandu-se in Neos Panteleimonas aflat la 6 km distanta sau chiar in Leptokarya, statiune cunoscuta aflata la 13 km departare).

Este cel mai cochet sat pe care l-am vazut vreodata si se pare ca principala activitate de aici este turismul si vanzarea de produse locale. Numai 17 dintre locuitorii satului locuiesc aici pe tot parcursul anului, restul preferand sa stea in sezonul rece in casele pe care le detin in satul aflat mai jos, spre mare, Neos Panteleimonas.

DSC_0151_ Paleos Panteleimonas

Paleos Panteleimonas este unul traditional pe ale carui stradute pietruite te poti pierde de nenumarate ori pentru ca apoi sa ajungi intr-un singur punct: in piata centrala. Este usor de recunoscut piata centrala pentru ca aici se afla biserica iar aceasta este inconjurata de cateva taverne.

DSC_0213_ Paleos Panteleimonas

Aici este mai mereu activitate, chiar si in perioada de “siesta“, atat de specifica grecilor.

Daca nu stiai, “Siesta” are loc in fiecare zi intre orele 13 si 17 si in acest interval toti grecii se odinesc si rareori ii vezi pe afara. Chiar si magazinele si unele taverne/restaurante pot fi inchise in aceasta perioada a zilei. Cum “siesta” face parte din cultura grecilor, aceasta nu a lipsit nici din Paleos Panteleimonas.

Eu am fost aici la mijlocul zilei si m-am simtit ca si cand am ajuns intr-un loc pastrat cu grija de sute de ani. Nu sunt mare fan zgomot asa ca atmosfera linistita si tihnita de aici mi-a asigurat o dupa amiaza cum cum nu am mai avut demult. In plus, m-am bucurat de privelistea care m-a inconjurat: casele traditionale, vegetatia si peisajul monan – in departare se vedea Muntele Olimp care avea varful acoperit de zapada.

Ma intreb eu, oare unde mai gasesc un peisaj atat de frumos ca aici, cu muntele acoperit de zapada intr-o parte si cu marea albastra si plaja de partea cealalta?

Ioannina: cu o populatie de peste 100 000 de locuitori, Ioannina este mai mult un orasel turistic necunoscut decat o destinatie in sine.

Daca esti in cautare de locuri tihnite in care ai ce vedea, merita sa faci un drum pana aici. Aflata in nord – vestul Greciei, pe zona continentala, la aproximativ 100 km de Meteora(Kalambaka) si la 80 km de Salonic, Ioannina este un oras construit intr-o fosta cetate. Astazi ruinele cetatii sunt vizibile si ele inconjoara o parte din orasul actual.

DSC_1358

DSC_0241_1 Ioannina

Fortareata pe care o putem admira astazi este cea mai veche constructie bizantina a Greciei, fiind construita de Imparatul Iustinian in 528 D.Hr. Zidurile orasului vechi pastreaza casele traditionale cumva departe de restul orasului. Am observat cateva diferente atat in ceea ce priveste arhitectura orasului cat si oamenii care locuiesc aici: casele aflate in centrul fortaretei sunt case traditionale grecesti, bine ingrijite si cochete, iar oamenii aflati aici sunt localnicii. De partea cealalta a zidurilor se afla orasul nou, mult mai zgomotos si dedicat turistilor. In zona “orasului nou” ca sa ii spun asa, se pot observa diferite motive imprumutate de la turci care se stie ca au locuit pe aceste meleaguri o perioada indelungata.

DSC_1318

DSC_1413

Un alt lucru de notat in Ioannina este faptul ca orasul se intinde in jurul lacului Pamvotida, lac ce are in mijloc o mica insula ce poarta numele tot de “Ioannina”. Cand ajungi aici sa ai in vedere ca se poate ajunge destul de usor la insula cu vaporaul care circula din jumatate in jumatate de ora.

O parte din fotografiile din acest articol au fost realizate de Calin Stan.

Acest articol a fost scris cu ocazia infotripului “#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala” organizat de TurismMarket.com in parteneriat cu agentia de turism TrampTravel.ro si cu sprijinul Nikonisti.ro,  TravelWithaSmile.net,  LAMONZA si Art & Craft.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *