De cand imi doream sa ma intorc in Grecia?
De ultima data cand am fost acolo, acum 2 ani (despre povestile mele din Thassos am mai scris si gasesti aici, aici si aici cateva).
Acum au mai ramas doar 2 zile si ma intorc! Si nu oricum, ci merg sa descopar o Grecie autentica, plina de traditii, obiceiuri si locuri mai putin explorate. Sau, cel putin eu pe partea asta a Greciei ma voi orienta.
Ma bucur sa iti spun pe aceasta cale ca Travel with a Smile este partener oficial in turul de informare asupra Greciei, numit #GreekExplorer. Conceptul este unul foarte drag mie la care am muncit in ultimele 2 luni iar acum a sosit timpul sa iti spun despre ce este vorba.
Programul “#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia continentala” este un infotur gandit special pentru oamenii care calatoresc foarte mult si care transmit mai departe prin intermediul blogurilor, revistelor si a fotografiilor, experienta traita la fata locului.
Astfel, turul este unul privat (gasesti aici lista cu participantii si programul detaliat) si, daca iti va placea ceea ce vei vedea pe parcursul urmatoarelor zile, promit sa il reiau sub forma unei tabere tematice asa cum te-ai obisnuit in anii trecuti. Si astfel vei putea merge si tu in acest tur vara aceasta.
Excursia #GreekExplorer are loc in perioada 18-25 aprilie 2015 iar ceea ce ne dorim noi cel mai tare este sa scoatem in evidenta cultura Greciei, traditiile, obiceiurile si locurile mai putin umblate.
Cele 3 mari zone pe care le vom vizita sunt:
- Grecia Continentala- Riviera Olimpului, Meteora, Leptokaria si Muntele Olimp
- Insula Corfu- cunoscuta si ca “Insula Printesei Sissi”
- Insula Evia (Euboea) – o insula inca “salbatic de autentica”, mai putin cunoscuta la noi
Bineinteles ca vom merge si in locuri cunoscute, doar trecem pe acolo, nu? Insa in afara de acestea abia astept sa cunoastem urmatoarele:
- Insula Evia: insula inca traditionala, cu multe sate micute si simple in care “viata la tara” este la ordinea zilei. Abia asteot sa ne pierdem pe aici si sa petrecem o zi rupti de agitatia marilor orase.
- Ioannina, un oras foarte pitoresc: om admira aici lacul Pamvotis cu insula aflata pe el, Castelul din Ioannina si orasul vechi
- Muntele Olimp: din satul Litochoro (aflat la baza muntelui Olimp) vom face un traseu de o ora pana la Canionul Enipeas care era cunoscut ca si “Cada lui Zeus”. Se spune ca aici Zeus se imbaia cu nimfele si vom afla intreaga poveste la fata locului.
- Satul traditional grecesc Paleos Panteleimonas si la Manastirea Sf Dionisie al Olimpului (aici se afla expus un cadou de la Stefan cel Mare )
Cum am ajuns oare sa construiesc un program atat de divers si de frumos in niste zone poate arhi-cunoscute ale Greciei? (exceptie face insula Evia care nu prea este cunoscuta)
Mi-am dorit sa pun in evidenta partea culturala a Greciei, mai ales pentru ca este o destinatie foarte iubita de romani si totodata foarte accesibil de vizitat. Chiar daca mergi ani la rand in vacanta in Grecia de fiecare data poti alege altceva. Poti petrece linistit si zece ani la rand aici fara sa repeti locurile in care mergi 🙂
Si daca tot urmarim cultura Greciei propun sa plecam de la cultura romaneasca. Si noi avem o multime de locuri autentice, traditii, obiceiuri si locuri pe care merita sa le vezi macar odata in viata.
Gandindu-ma la acest lucru nu stiu ce m-a facut sa incep sa caut tot felul de lucruri autentic romanesti pana cand am descoperit un lucru cu care am avut surpriza sa ma identific si sa imi fie drag din prima clipa: o “ie” traditionala romaneasca care a apartinut mamei mele inca din liceu.
Pana acum nu am avut un obiect drag mie pe care sa il port cu mine in toate calatoriile pe care le fac, insa de aici inainte voi face tot posibilul sa aduc putin din imaginea traditionala a Romaniei oriunde calatoresc chiar prin ia aceasta.
Dupa cum spuneam, ia pe care am descoperit-o are si o poveste: a apartinut mamei mele si a cumparat-o acum aproximativ 40 de ani, cand era in liceu. Mi-a spus si de unde a cumparat-o (un magazin special cu produse traditionale care se gasea in Pitesti in acele vremuri) si ca nu a apucat sa o poarte niciodata. A pastrat-o in dulap si parca ma astepta pe mine 🙂 Cand am vazut ce munca a fost depusa la broderia pe care o are mi-am dat seama ca acum 40 de ani oamenii aveau rabdare sa faca lucrurile de mana, o faceau cu mult drag si AVEAU TIMP. Cum altfel sa imi explic munca la o asa ie?
Pentru ca viata de zi cu zi a devenit din ce in ce mai alerta si parca cu totii uitam sa traim si sa ne bucuram de fiecare moment (eu, cel putin, cu siguranta ma incadrez in categoria asta), mi-am propus sa iau lucrurile mai incet si sa le savurez. Sa nu mai fac lucrurile doar ca sa le bifez ci sa aleg din lucrurile alea multe numai cateva care sa conteze pentru mine si sa ma bucur intr-adevar de acelea. Asa ca asta am de gand sa fac de aici inainte, iar pentru ca pasiunea mea este legata de calatorii, imi voi aminti de acest lucru foarte simplu: purtand ia asta peste tot.
Daca vrei sa explorezi macar virtual alaturi de mine aventurile din Grecia urmareste hastagul #GreekExplorer incepand de acum in social media( Facebook, Twitter, Instagram) si totodata citeste si blogurile participantilor (lista blogurilor o ai aici). Vom transmite live de la destinatie si totodata vom reveni cu impresii de la destinatie la intoarcere.
Acest articol a fost scris cu ocazia infotripului “#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala” organizat de TurismMarket.com in parteneriat cu agentia de turism TrampTravel.ro si cu sprijinul Nikonisti.ro, TravelWithaSmile.net, LAMONZA si Art & Craft.