De la inceputul acestei saptamani sunt in Republica Moldova cu o misiune sigura: sa cunosc cramele cele mai cunoscute ale Moldovei si sa transmit mai departe ce am descoperit la fata locului. Despre primele doua zile petrecute aici am scris aici: Ziua 1: Chateu Vartely si Ziua 2: Purcari.
Pe 01 octombrie 2015 am fost la o crama mai putin cunoscuta (cel putin eu nu am auzit de ea ana astazi) numita Migdal P sau Chateau Cojusna pentru ca se afla in localitatea Cojusna.
Numele de “Migdal – P” vine de la orasul “Migdal” aflat in Israel, iar “P” de la numele proprietarului vinariei Grigore Panus.
Vinaria a fost construita in 1995 insa prima sticla a fost imbuteliata in 1999. Domeniul pe care este construita vinaria detine, pe langa mai multe hale de fabricatie si de imbuteliere si un castel. Exista chiar si o legenda (pe care, spre rusinea mea, nu am retinut-o complet) care spune ca pe aceste meleaguri trecea deseori Stefan cel Mare. La un moment dat una din sagetile sale a ajuns aici iar acesta a dorit sa se construiasca un castel pe acest loc. Asa ca iata-l! Este un castel micut insa te duce cu gandul la vremurile demult apuse.
Migdal P produce vinuri si… divinuri. Ce este un “divin”? Este un fel de cognac numai ca denumirea de “cognac” fiind atribuita francezilor cel de aici au trebuit sa gaseasca o alta denumire. La noi in Romania acest tip de bautura poarta numele de “vin ars” 🙂 Sau “brandy”.
Vinurile produse de Migdal P sunt in majoritate vinuri rosii dulci. Aici au chiar si o crama speciala in care se tin acestea. Crama are o temperatura constanta de 16 grade si e o adevarata placere sa te plimbi prin ea.
Accesul in Crama se face printr-un butoi imens care este folosit pe post de usa. In fata butoiului sta sa te intampine Bachus, zeul vinului la greci.
Am parcurs atat halele de fabricatie cat si mare parte din crama si cateva sali de degustare care aratau mult prea imbietor 🙂
Dupa ce am vazut salile de degustare care ne-au lasat sa visam, a urmat degustarea si pentru noi: 5 tipuri de vinuri si un divin:
- Muscat Alb Sec – Umbrela, 2014, alcool 11%
- Pinot Noir Rose – Umbrela, 2014, alcool 11%
- Merlot Rosu Sec – Umbrela, 2012, alcool 13%
- Muscat – Colectia Migdal, 2002, alcool 16%
- Cahor Vin de Colectie din 2001, alcool 16%, rosu, dulce
- Migdal Divin (Cognac), alcool 43%
Dintre toate vinurile degustate mi-au ramas in minte ultimele 2 vinuri: Muscat din Colectia Migdal (2002, 16% alcool) este un vin dulce, aromat si rafinat de o culoare alb aramie si vinul Cahor(2001,16% alcool), vin bisericesc consumat la ocazii speciale si folosit pentru impartasania regilor.
Ziua de maine se anunta a fi foarte interesanta: vom merge la Asconi – Vinaria Anului, Castel Mimi- vom descoleri legenda boierului iar la finalul zilei mergem la o vinoteca la intalnirea cu vinurile de la Gitana.
Fotografiile din acest articol au fost realizate cu un Fuji XT1 cu obiectiv Samyang 8mm fisheye iar articolul a fost scris de pe un telefon UTOK Fury care a trecut cu brio testul bateriei!
Articol scris în cadrul proiectului Descoperă Moldova – Drumul Vinului 2015, organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu ANTRIM, SIXT Rent a Car Moldova, susținut de Hotel Olsi, Chateau Vartely, Purcari, Cricova, Asconi Winery, Mimi, Gitana Winery, Perna Mea, Agro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.