Descopera Moldova: Ziua 2 – PurcariAsa cum iti spuneam si in articolul trecut, zilele acestea ma aflu in Republica Moldova intr-un infotur de cunoastere a vinariilor de aici. Continui mai jos jurnalul de calatorie cu ziua a doua, cea in care am ajuns la unele dintre cele mai cunoscute crame, la Purcari!

Ziua 2 – 30 septembrie 2015 – Domeniile Purcari

In Romania este foarte cunoscut acest brand si am fost tare curioasa sa aflu cum este la Purcari.

DSCF9628 Purcari

Odata ajunsi la Purcari dl. Aurel Grosu ne-a intampinat cu “Va doresc odihna placuta la Purcari”. Pentru inceput nu am inteles de ce ce a spus acest lucru pentur ca noi ne aflam acolo sa degustam si nu sa ne odihnim. Ei bine, pe parcurs ce timpul trecea si dl Aurel ne povestea despre vinurile produse pe aceste meleaguri parca s-a instalat si o stare de odihna in noi. Ne-am relaxat total ascultandu-l si lasandu-l sa ne conduca pe toate cotloanele aflate la Cramele Purcari.

Pe parcurs am aflat ca Dl. Aurel lucrase toata viata lui la Purcari asa ca nu este de mirare ca stia sa povesteasca atatea lucruri dspre productia de vinuri. Eu am reusit sa retin o mica parte din poveste, fiind mai mult atenta la locul efectiv si la cum ma simt acolo.

DSCF9558 Purcari

Dl. Aurel Grosu a lucrat toata viata la Purcari

Domeniile Purcari dateaza incepand cu 1827 iar de-a lungul timpului cramele Purcari au fost recunoscute in special pentru vinurile rosii. Astazi 70% din productie reprezinta vinuri rosii iar in fiecare an se prelucreaza aici 200 000 de tone de struguri.

Dupa ce ni s-a facut o scurta introducere in istoria domeniilor Purcari am mers sa vedem halele de productie, laboratorul, iar apoi crama originala care dateaza din 1827!

Pe drum am trecut peste lazi intregi cu struguri care asteptau sa fie transformati in vin si, evident, nu ne-am putut abtine sa nu gustam si noi.

DSCF9551 Purcari

Malbec Syrah la degustare. Varianta sub forma de struguri…

DSCF9570 Purcari

Halele de la Purcari

DSCF9594 Purcari

Linia de imbuteliere Purcari

 

DSCF9591 Purcari

Linia de imbuteliere Purcari

DSCF9579 Purcari

Laboratorul

DSCF9636 Purcari

DSCF9684 Purcari

Crama originala din 1827

La final, am ajuns in sala de degustare unde am degustat nici mai mult nici mai putin de 8 vinuri.

DSCF9793 Purcari

Pregatite pentru degustare

Si eu care credeam ca fie ma voi imbata, fie ma va durea capul. Nu am patit nimic insa ci am ramas cu gandul la ultimul vin degustat aici….Ice Wine-ul!

DSCF9823 Purcari

Cele 8 tipuri de vin degustate au fost urmatoarele. Scriu mai multe despre cele 3 care mi-au placut cel mai mult:

  • Chardonnay de Purcari (alb) din 2013, alcool 13%
  • Sauvignon de Purcari (alb) din 2014, alcool 13%
  • Pinot Noir de Purcari (rosu) din 2012, alcool 13%
  • Merlot de Purcari (rosu) din 2012, alcool 13%
  • Cabernet Sauvignon de Purcari (rosu) din 2012, alcool 13%
  • Rosu de Purcari (evident, rosu 🙂 ) din 2010, alcool 13%: este realizat dintr-un cupaj (amestec) intre cabernet sauvignon, merlot si malbec syrah si se recomanda a fi savurat impreuna cu mancaruri simple.
  • Negru de Purcari (rosu) din 2010, alcool 13%: este unul din vinurile principale de la Purcari pentru productia acestuia folosindu-se cea mai mare cantitate de struguri. Este un cupaj (amestec) intre 3 tipuri de poama (fruct):ncabernet sauvignon, saberavi si rara neagra. Ne-a fost recomandat acest vin impreuna cu o friptura de mistret si legume.
  • Ice wine (alb, dulce) din 2014, alcool 13,5%: dintre toate cele degustate aici acesta a fost preferatul meu. Este un vin alb foarte dulce cu o aroma puternica.
DSCF9826 Purcari

Preferatul meu de la Purcari: Ice Wine

Dupa degustare a urmat mult asteptata vizita in vie! Nu am mai fost intr-o vie din copilarie si, daca ma gandesc bine, nu am fost niciodata la cules de struguri!

Via in care am avut ocazia sa intram se afla in vecinatatea cramelor asa ca a fost destul de usor de ajuns acolo.

Plimbandu-ma printre randuri am constatat ca via fusese deja culeasa insa in urma au ramas cativa ciorchini de struguri pe fiecare rand, lasati parca pentru bucuria vizitatorilor.

DSCF0002 Purcari

Si pentru ca ziua sa fie frumoasa pana la capat seara cand ne aflam in vie ne-am bucurat de singura raza de soare prezenta aici toata ziua!

DSCF0009 Purcari

Via de la Purcari

Sa vedem ce ma asteapta in urmatoarele zile. Progrumul suna din ce in ce mai interesant pe zi ce trece!

Fotografiile din acest articol au fost realizate cu un Fuji XT1 iar articolul  a fost scris de pe un telefon UTOK Fury care a trecut cu brio testul bateriei!

Articol scris în cadrul proiectului Descoperă Moldova – Drumul Vinului 2015, organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu ANTRIMSIXT Rent a Car Moldova, susținut de Hotel OlsiChateau VartelyPurcariCricovaAsconi WineryMimiGitana WineryPerna MeaAgro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.

Iti scriu cu drag despre locurile pe care le descopar si despre experientele de calatorie pe care le traiesc!

e-mail: carmina@travelwithasmile.net

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube Skype 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii

  1. Pingback: Descoperă Moldova - Drumul Vinului 2015 - în cifre - Orheianca.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *