Cu cine plec in vacanta?

Plec in vacanta. Am inceput sa-mi fac planul deja: vreau sa merg la mare la vara si caut o destinatie pe care n-am mai vazut-o pana acum. Anul asta vreau sa vizitez locuri inedite, iar vacanta de vara am sa o dedic unui astfel de concediu.

Inca nu am ales destinatia, dar vreau sa iau in considerare cateva lucruri ca sa fiu sigura ca voi fi bine pregatita si informata pana in ziua plecarii.

Atunci cand mergi in vacanta, fie ca iti place sa stabilesti detaliile din timp, fie ca te hotarasti sa pleci peste noapte, este bine sa tii cont de mai multe lucruri. Nu stiu daca te-ai gandit pana acum ca trebuie sa iei in considerare si persoanele cu care pleci in vacanta. Poate ca suna ciudat, insa sunt mai multe cazuri in care ai nevoie de diferite acte sau avize daca vrei sa calatoresti.

Poate vrei sa mergi singur(a) in vacanta sau poate vrei sa mergi cu iubitul/iubita, cu copiii sau vrei sa-ti duci parintii (aflati la varsta a treia) intr-o calatorie in Europa. Poate mergi in vacanta cu un grup de copii si va trebui sa ai grija de ei pe parcursul intregii calatorii.

In fiecare dintre aceste cazuri trebuie sa ai in vedere ca ai nevoie de un anumit tip de informatie.

Daca mergi singur(a) sau cu partenerul in vacanta trebuie sa stii urmatoarele:

  • daca in tara de destinatie ai nevoie de pasaport sau este suficient sa ai la tine buletinul
  • daca ai nevoie de viza si formalitatile obtinerii vizei in cazul in care aceasta este necesara
  • daca ai nevoie de vreun vaccin sau alte avize medicale pentru a calatori
  • este recomandata asigurarea medicala de calatorie, chiar daca ai un card european de sanatate (acesta este valabil numai in unitatile medicale de stat)

Daca mergi cu copilul/copiii in vacanta (pe langa cele enumerate mai sus trebuie sa stii):
daca copilul tau nu iese din tara alaturi de ambii parinti ai nevoie de acordul scris (dat la notar) al celuilalt parinte (mai multe informatii gasesti pe: www.politiadefrontiera.ro)

  • in cazul in care mergi in vacanta cu un grup de copii ai nevoie de acordul notarial al ambilor parinti pentru fiecare copil in parte
  • este destinatia aleasa de tine potrivita pentru copii? Gandeste-te la ce activitati pentru copii exista la destinatie ca sa te asiguri ca locul ales va fi si pe placul celor mici.

Daca mergi in vacanta cu persoane in varsta/cu persoane cu dizabilitati:

  • trebuie sa alegi o destinatie potrivita pentru persoanele in vârstă (nu se vor alege destinatii cu temperaturi extreme)
  • programul zilnic trebuie sa fie mai lejer pentru ca cei in varsta să aiba suficient timp pentru odihna
  • hotelul ales trebuie sa se afle intr-o zona usor accesibila si sa aibă facilitati pentru persoane cu dizabilitati (in cazul in care este nevoie)
  • in functie de varsta, asigurarea medicala de calatorie poate fi mai scumpa si numai anumitecompanii de asigurare o pot emite

Acestea sunt numai cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand calatoresti. In functie de persoanele cu care calatoresti vei avea in vedere si alte lucruri tocmai pentru ca vrei sa va bucurati impreuna de vacanta.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *