The ultimate Aim in Life is to be HAPPY. The Time to be Happy is NOW. And the Place to be Happy is HERE.” Gérard Blitz, Club Med’s Founder
Lunile august si septembrie au fost pline de calatorii pentru mine iar astazi este timpul sa incep sa iti povestesc despre ele. Si cum altcumva sa incep decat…in ordinea inversa intamplarii lor? 🙂
Se spune ca Italia este frumoasa in orice anotimp si, pe buna dreptate, drumul prin Sicilia, desi scurt, mi-a aratat frumusetea naturala a acestor locuri. Suficient cat sa planuiesc o vacanta mai lunga in zona!
Ultimul weekend din septembrie m-a gasit facand cunostinta cu hotelurile Club Med printr-un prim reprezentant, Club Med Kamarina.
Auzisem demult de hotelurile Club Med, iar de anul trecut le tot urmaresc indeaproape de cand am vazut clipurile VR cu hoteluri din intreaba lume. Si ce chef de duca mi-au facut aceste clipuri atunci. In special in destinatii de plaja!
Lantul de hoteluri Club Med nu este nou ci este unul cu traditie din 1950 iar povestea lui este foarte interesanta si arata cumva dezvoltarea pas cu pas din anii ’50 pana astazi.
Conceptul de “holiday village” (sat de vacanta) a fost inventat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial de catre belgianul Gerard Blitz, campion la polo in acele vremuri. Acesta a pus bazele “Club Mediterranee” alaturi de Gilbert Trigano (acesta fabrica corturi si vei vedea imediat de ce au facut acest parteneriat).
A pornit de la ideea de a trece barierele sociale prin activitati si sport ( “crossing social boundaries through activities and sports”) si a creat primele vacante in cluburile Club Med in Insulele Baleare. In prima zi s-au bucurat de vacanta 300 de persoane iar un total de 2300 de persoane au petrecut un sejur acolo in acea vara. Compania, organizatie de tip non-profit pe atunci, s-a vazut nevoita sa refuze alte 10 000 de persoane care si-ar fi dorit sa aiba o vacanta in clubul lor.
Aici incepe povestea hotelurilor Club Med, hoteluri care nu erau “hoteluri” si nici macar “cladiri” pe atunci. Primele vacante de tip “all inclusive” la Club Med s-au desfasurat in corturi comune iar locatia nu dispunea nici de electricitate si nici de apa. Oaspetii dormeau in corturi pe plaja, imparteau mancarea existenta si se distrau facand sport si diferite activitati. Cam asa a fost visul initial al lui Gerard Blitz cand a avut ideea de a construi acest club de vacanta avand la baza un concept bazat pe fericire pe care l-a definit asa: “The aim in life is to be happy. The place to be happy is here. And the time to be happy is now.”
In anii urmatori au inceput sa apara diferite “sate de vacanta” peste tot in zona Marii Mediterane, corturile au fost inlocuite cu cladiri, iar Club Med a fost astfel recunoscut pe piata ca si un club exclusivist de vacanta.
Din acel moment si pana in prezent Club Med nu a incetat niciun moment inovarea:
- a fost primul touroperator care a propus destinatii de vacanta de vara precum Tahiti (1955), Israel (1961) si Agadir (1965) si destinatii de vacanta de iarna precum Leysin (1956)
- a revolutionat industria cu conceptul “All Inclusive” si cel de “Mini Club”
- a fost recunoscut ca si lider al vacantelor multiculturale
Club Med este un adevarat club de vacante, iar cei care au descoperit pana in prezent facilitatile acestor hoteluri prefera ca in fiecare an sa mearga in vacanta tot intr-o locatie Club Med pentru ca le place conceptul si pot vedea o multime de destinatii, lantul numarand pana in prezent 80 de unitati de cazare.
In scurta mea vizita la Club Med Kamarina am aflat cateva detalii in plus legate de cum stau lucrurile la Club Med. Astfel, mi s-a parut foarte interesant ca toti angajatii din toate hotelurile din lume vorbesc limbile franceza si engleza (obligatoriu) si ca fiecare “hotel – club” in parte este condus de un “Chef de Village” care se poate muta de la un club la altul dupa incheierea unui sezon.
Fiecare angajat al Club Med este orientat catre buna dispozitie a clientului, toti au zambetul pe buze si este imposibil sa nu te simti bine odata ce ai pasit intr-un astfel de hotel – club.
Totul este foarte bine pus la punct in cluburi iar acestea au diferite grade de confort. Hotelurile Club Med au clasificarea proprie in “tridente” si au incepand de la 3 tridente – cu servicii confortabile si All Inclusive inclus, pana la hotelurile de lux de 5 tridente. Cum este de exemplu Villas d’Albion din Mauritius unde ai inscluse inclusiv serviciile unui majordom!
Fiecare hotel include in serviciile sale conceptul de “All Inclusive” (care este diferit de la 3 la 5 tridente, evident) cat si numeroase cluburi si activitati pentru copii. Spre deosebire de alte hoteluri/lanturi hoteliere, la Club Med ai activitati pentru copiii de toate varstele pentru ca “Mini Cluburile” sunt impartite pe varste: incepand de la 4 luni la 17 ani. In plus, copiii pot lua parte la diferite activitati fara programare in avans si, daca esti parinte, stii clar ca cineva are grija de el si astfel te poti bucura si tu de o vacanta tihnita.
Un alt lucru care mi s-a parut foarte interesant si m-a facut sa inteleg si mai bine preferinta celor care aleg hotelurile Club Med anual este faptul ca fiecare hotel-club este specializat pe un anumit sport sau mai multe.
Astfel, in hotelurile Club Med nu mergi doar la relaxare ci mergi pentru activitati. Ai cursuri dedicate pentru mai multe sporturi iar in majoritatea cluburilor poti invata sa faci sport de performanta sau sa te antrenezi cu un antrenor privat (care poate fi un sportiv de performanta sosit acolo special pentru aceste lectii). Uite cateva exemple de hoteluri si activitati sportive pe care sunt specializati:
- Kamarina (Sicilia, Italia): tenis si spectacol de circ
- La Pointe aux Cannoniers si La Plantation d’Albion (Mauritius): ski nautic, golf, tenis
- Punta Cana (Republica Dominicana): parteneriat Cirque du Soleil, Golf
- Gregolimano (Insula Evia, Grecia): ski nautic
- Napitia (Italia): ideal pentru familiile cu copii, tenis
- Val Thorens (Franta) si Pragelato Vialattea (Italia): sporturi de iarna
Eu am fost la Club Med Kamarina clasificat cu 3 tridente si de cum am intrat in resort mi-am dat seama de accentul pe care il pune pe tenis. Aveau nenumarate terenuri de tenis si toate erau pline dupa amiaza la ora 18 cand am ajuns.
Ce mi-a placut la Kamarina: atmosfera de holiday village, de viata tihnita, de starea de “vacanta” care plutea in aer si pe care o vedeam pe chipurile tuturor – angajati sau oaspeti. Mi-a placut verdeata pe care o aveau peste tot si faptul ca am avut ocazia sa stau in “Il Villagio”, adica zona specifica hotelurilor club (Kamarina dispune si de cladire principala a hotelului insa mie mi s-a parut mult mai fain in Il Villagio). Si mi-a mai placut ca stilul de constructie al clubului era adaptat la stilul sicilian. Adica totul era integrat perfect in zona in care se aflau si din ceea ce mi s-a povestit la fata locului, toate hotelurile club sunt adaptate la stilul tarii in care se afla.
Mie mi-a placut conceptul lor si sunt curioasa sa vad cum este si un alt hotel-club din lant.
Inca nu m-am hotarat unde anume sa merg vara viitoare (chiar daca au multe hoteluri foarte faine extrem de bine puse la punct pentru vacanta de iarna eu raman fidela destinatiilor de plaja) insa am vazut ca in aceste zile Club Med Romania (da, avem reprezentanta oficiala in Romania) are oferte cu 25% reducere pentru vacante ce au loc la oricare din hotelurile – club in perioada aprilie – noiembrie 2018. Singura conditie pentru a beneficia de tarifele reduse este sa faci rezervarea in intervalul 4 – 6 octombrie 2017. Asadar, ma pun pe cautat!
La final te las cu cateva imagini care pe mine m-au inspirat la a-mi face bagajele sa plec…ACUM!
A existat Club Med în Romania înainte de 1989? Cumva în Mamaia?
Mulțumesc
Adrian Vasu
Buna Adrian,
Din cate stiu eu, hoteluri Club Med in Romania nu au existat niciodata. Recomand sa contactezi direct agentia de turism care se ocupa cu promovarea hotelurilor Club Med in lume si sa ii intrebi pe ei. Siteul lor este https://clubmed.ro/. Zi frumoasa!
Ba da! În Mamaia a existat Club Med, care s-a retras din cauza unor probleme cu autoritățile locale. Am avut un pas pe timpuri pentru întrarea la ei. Au vrut să vândă celor de la Club de Vacances Moderne, dar au renunțat la idee. Ultima șefă din Franța care a plecat se numea Bertine (..). Mulțumesc. A bientot..