Cetatea Rasnov

Daca ajungeti noaptea prin Rasnov nu veti putea trece fara sa observati frumoasa cetate care se afla in varful muntelui de langa oras.

Venind dinspre Campulung spre Brasov si trecand prin Rasnov este imposibil sa nu va atraga atentia silueta cetatii din localitate. Desi se afla in apropierea Castelului Bran aceasta cetate are istoria si specificul sau, fiind un foarte important punct de atractie turistica.

Cetatea a fost renovata iar astazi este deschisa publicului. Datorita luminilor care o inconjoara este aproape imposibil sa nu o observi. Totodata de aici de sus ai o priveliste  minunata a intregii zone.

Odata ajunsi aici nu ezitati sa vizitati muzeul. Exista o istorie a cetatii, cu toate ca nu se stie foarte exact in ce perioada a fost construita. Pe peretii muzeului veti gasi materiale informative scrise in trei limbi printre care si limba romana. Pe langa toate obiectele vechi pe care le veti descoperi aici nu uitati sa vizitati scheletul descoperit in timpul lucrarilor, la care nu aveti acces direct insa il puteti vedea printr-un mic gemulet aflat pe podea.

In interiorul cetatii inca mai puteti descoperi modul in care locuiau oamenii in trecut.

Prima atestare documentara a Cetatii Rasnov se produce in anul 1335; in anul respectiv, desi tatarii au facut prapad in Tara Barsei, Cetea Rasnovului si cea de pe Tampa (Brasov) au rezistat agresiunii.
Prima faza a construirii cetatii a avut loc in secolul XIV. Daca ne raportam la dimensiunile ei putem trage concluzia ca este un refugiu taranesc de tipul celor construite si in Saschiz si Prejmer. Materialele folosite pentru ridicarea fortificatiilor au fost piatra si caramida, inaltimea zidurilor exterioare avand aproximativ 5 m; latimea cea mai mare o are zidul de pe latura sudica (1,5 m). Turnurile si zidurile erau invelite cu tigla, in scopul prevenirii unor eventuale incendii provocate de asediatori.
Cetatea include o incinta mai mica, amplasata pe platoul dealului, si una ceva mai mare – ce coboara spre est. Accesul principal in cetate se facea prin latura de est, pe aceeasi latura fiind construit si un turn poligonal. Din trei laturi – sud, vest si nord – zidurile sunt flancate de pante abrupte cu o inaltime de aproximativ 150 m, foarte dificil de urcat. Zidurile dinspre vest, nord si est erau aparate de o galerie continua alcatuita din doua anteforturi si sapte turnuri; latura sudica, fiind si ceva mai abrupta, este pazita doar de doua turnuri.

Desi de-a lungul existentei a suferit nenumarate atacuri Cetatea Rasnovului a capitulat o singura data, in 1612, in fata agresiunii ostilor lui Gabriel Bathory. Capitularea s-a produs pe fondul lipsei de apa, trupele principelui interceptand drumul spre un izvor camuflat, din afara fortificatiei, de unde rasnovenii se aprovizionau in timpul bataliei. Cu 12 ani mai devreme aici si-au gasit adapost oamenii lui Mihai Viteazul in urma infrangerii de la Miraslau.

Cetatea Rasnovului a beneficiat de o pozitie strategica in economia defensivei militare a locuitorilor sai. Totusi era dezavantajata de lipsa unei surse de apa in interior. Din aceasta cauza in anul 1625 s-a hotarat saparea unei fantani chiar in stanca pe care este situata fortificatia. Sapaturile (150 m adancime) au durat pana in 1640 iar legenda spune ca au fost realizate de catre niste prizonieri turci, miza fiind eliberarea acestora.

Cetatea Rasnov a fost inchisa publicului la sfarsitul lui septembrie 2009, dupa ce un balcon aflat pe fatada sudica a cetatii s-a prabusit. Astazi Cetatea Rasnov este in reabilitare si sper ca va fi readusa in circuitul turistic cat de curand.

Daca ajungeti in zona Cetatii Rasnov nu uitati ca in apropiere se afla Pestera din Valea Fundata, Pestera Rasnoavei si Bisericuta Paginilor.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *