Ce faci cand te muti in Londra?

Londra este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei si este in acelasi timp un oras cu vechi traditii pastrate din trecut. Despre Londra am mai scris aici si aici, insa  tot timpul m-am intrebat cum este sa traiesti in acest oras, cum este sa simti si sa traiesti viata ca un adevarat londonez.

Am o buna prietena care de 1 an de zile s-a mutat in Londra. De curand am stat de vorba putin mai mult despre experienta ei traita in acest frumos oras si am avut parte de multe surprize placute in discutia cu ea.

Irina Gheorghe este o buna prietena, o cunosc inca din clasa a X-a, de la liceu. Mereu a fost o fire calda, foarte sociabila si saritoare. Limba engleza a fost mereu un atu al ei (i-am admirat intotdeauna accentul aproape perfect), iar acum a avut sansa sa se bucure din plin de acest lucru.

Astazi, la 1 an dupa primul contact cu Londra, impartaseste cu noi o parte din viata ei de zi cu zi, din experienta traita ca si calator dar si ca locuitor al Londrei.

Carmina: Irina, iti multumesc ca ai acceptat sa-mi oferi cateva cuvinte pentru cititorii Travel with a Smile.
Irina: Si eu iti multumesc pentru invitatie! N-am mai stat de vorba de mult timp, deci aceasta este ocazia potrivita sa impartasim ultimele noutati.

C: Mai este putin si se face un an de cand locuiesti in Londra. Ce te-a facut sa alegi acest oras?
I: Intr-adevar, saptamana asta se implineste un an de cand sunt in Londra. Poate ar trebui sa imi urez „La multi ani!”? Eu am studiat engleza de la o varsta destul de mica si destul de intensiv. Atunci cand mi-am ales programul de masterat, mi s-a parut firesc sa vin in Londra – era capitala tarii a carei limba si cultura le aprofundasem timp de 16 ani. A mai contat apoi si faptul ca Londra este unul dintre cele mai importante orase ale lumii si ca ofera multe oportunitati atat in general, cat si in domeniile care ma intereseaza pe mine (marketing, ONG-uri, start-up-uri).

C: Cum ti s-a parut Londra atunci cand ai ajuns aici si cum ti se pare astazi? Cred ca ti-a placut tare mult daca ai ramas in continuare aici.
I: Am plecat la masterat dupa ce am petrecut trei ani lucrand in Romania si dupa ce din pacate am calatorit destul de putin in acest timp. Mi s-a parut ca m-am smuls intr-un fel din radacini cand am plecat anul trecut, iar Londra mi s-a parut destul de nefamiliara si stranie la inceput. Probabil aceste perceptii erau legate de propria stare de spirit.

Intre timp, am explorat si vizitat mai mult, iar situatia a evoluat in general. Daca as descrie acum Londra, as descrie-o precum o provocare, asa cum spunea o prietena, dar si precum innoire, noroc, oportunitati, locuri pentru dezvoltare profesionala si personala si foarte, foarte multi oameni interesanti.

Am ramas in Londra, pentru ca am avut convingerea si speranta launtrica ca locul meu este de fapt overseas. Circumstantele in ultimele luni au fost destul de dificile, dar nu am vrut sa renunt, pentru ca sunt lucruri mai mari in joc decat cateva incoveniente temporare.

C: Cu ce greutati te-ai confruntat in Londra? Stiu ca ti-ai cautat o locuinta, apoi un job. Povesteste-mi te rog putin despre asta.
I: Prima dificultate cu care m-am confruntat a fost iesirea din mediul in care ma obisnuisem (Bucuresti) si reacomodarea cu noul (Londra, alta tara, alti oameni, distanta fata de familie si cunoscuti). Dupa aceea, a fost de asemenea o provocare sa imi schimb modul de a gandi si sa fiu mai captivata de prezent si de lucrurile care ma inconjoara. Cred ca acestea au fost provocarile majore. Apoi au venit cele de zi cu zi. 🙂

In prima saptamana cand am stat in Londra mi-am cautat intr-adevar o locuinta. Am reusit sa imi inchiriez destul de repede o camera intr-o zona foarte draguta la sud de Tamisa (Battersea) si un an de zile m-am bucurat sa locuiesc foarte aproape de Battersea Park si sa merg foarte des acolo pentru jogging. Un alt motiv pentru care mi-a placut in Battersea a fost ca eram foarte aproape de Chelsea si South Kensington, doua zone din Londra care imi plac foarte, foarte mult. Alte provocari au fost cele birocratice si au tinut de obtinerea actele de lucru, a unui job, etc.

C: Te-ai intalnit cu comunitati de romani la Londra? Cum ti s-au parut?
I: Comunitatile de romani au avut un rol important in integrarea mea aici. Probabil ca daca nu as fi avut acest suport nu as fi trecut peste perioada initiala de acomodare si nu as mai fi incercat sa imi gasesc locul (si) aici. Se spune ca englezii nu mai locuiesc in Londra si ca orasul este plin de straini. Nu este adevarat, insa e adevarat ca de multe ori in Londra se intampla sa te integrezi si socializezi prima data cu persoanele din tara de origine. Pe masura ce vremea a trecut, mi-am largit insa cercul de cunostinte si mi-am facut prieteni printre alte nationalitati (inclusiv printre “the elusive English people”).

C: Ce ai recomanda unei persoane care vrea sa se mute in Londra?
I: Sa se informeze foarte bine asupra lucrurilor pe care trebuie sa le faca pentru a se muta, de la gasirea unui apartament sau a unei locuinte, pana la obtinerea actelor si cautarea unui job. In al doilea rand, sa fie adaptabili, flexibili si deschisi in felul cum gandesc. Londra este un loc unde lucrurile se intampla rapid si este nevoie sa reactionezi … la fel de repede.

C: Cu ce s-a schimbat viata ta de cand te-ai mutat in Londra? Iubitorii de calatorie au un vis: sa traiasca in anumite orase ale lumii. Ce efect a avut aceasta schimbare de locatie asupra ta?
I: Cred ca cea mai importanta schimbare a fost sa realizez ca … inca pot face schimbari. In Bucuresti, intrasem din pacate in rutina din foarte multe puncte de vedere, iar venirea in Londra a zdruncinat un pic acest status quo. Mutarea aici mi-a permis sa locuiesc practic din nou in strainatate si sa imi implinesc astfel un vis mai vechi (primul pe care mi-l amintesc).

C: Dupa aproape 1 an in Londra, cred ca ai vizitat destul de mult orasul si imprejurimile. Spune-mi te rog care este locul tau preferat.
I: Sa stii ca am vizitat mai mult orasul si mai putin imprejurimile, dar mi-am propus sa redresez acest aspect. 🙂 Locul meu preferat din Londra este Covent Garden si zona din apropiere de Covent Garden, care se numeste Seven Dials. Poarta acest nume datorita a sapte stradute care converg intr-o mica piateta.

Imi place sa explorez aceasta zona, pentru ca are o atmosfera foarte intima, desi se afla chiar in inima orasului. Este uneori greu de crezut ca metropole precum Londra pot sa ofere aceeasi intimitate precum orasele mici, insa Seven Dials reuseste sa faca acest lucru. Imi aduce aminte de stradutele vechi din Roma sau din diferite orase din Franta, unde localnicii ies sa bea un pahar cu vin sau pentru cumparaturile ocazionale. Este drept ca anumite elemente de arhitectura si stradutele inguste imi reamintesc intr-un fel si de Lipscani, deci un motiv in plus ca sa imi placa.

C: Cititorii Travel with a Smile vor sa stie care sunt locurile care trebuiesc vizitate neaparat in Londra. Imi poti spune care sunt acestea?
I: Sunt foarte multe locuri de vizitat in Londra atat de catre turistii care sosesc aici pentru prima data, cat si pentru cei care locuiesc aici de multi ani. Imi aduc aminte de prima mea vizita in Londra in decembrie 2006. Petrecusem trei luni la un internship in sud-vestul Angliei si imi doream foarte mult sa vad orasul inainte de a ma intoarce in Romania. Doua prietene, colege de internship, tot romance, mi-au facut cadou un bilet de metrou si am luat Piccadilly Line de la Heathrow si am mers pana in centru la Victoria Station. M-am plimbat in ziua aceea cat am putut de mult si am vazut Buckingham Palace, The Mall, Trafalgar Square, Houses of Parliament si Big Ben, Westminster Abbey, Piccadilly Circus, Tower Bridge. Acestea sunt locatiile pe care le bifeaza in general o mare parte a turistilor care ajung in Londra pentru prima data. Cred ca se incadreaza la categoria locurilor „care trebuie vazute neaparat”.

C: Cum se distreaza londonezii? Unde ies in oras? Povesteste-mi putin despre o zi obisnuita a unui londonez.
I: Vorbind despre cei care au un program standard de lucru (nine to five), as zice ca ziua obisnuita incepe cu… mersul catre locul de munca. La fel ca locuitorii din Amsterdam, londonezii folosesc destul de mult bicicletele ca mijloc de transport. Apoi, cafenelele, sandwich barurile si restaurantele se aglomereaza de obicei la ora pranzului, cand foarte multa lume iese la masa de pranz. La finalul zilei de lucru, acelasi lucru se observa si in puburi. Londonezii si britanicii, in general, privesc oportunitatile de a merge in puburi ca ocazii de socializare si este foarte usor sa observi grupurile de prieteni sau cunostinte interactionand si petrecand in jurul halbelor de bere. Cele mai animate sunt serile de vineri, dupa terminarea programului de lucru si inainte de inceperea weekendului. Foarte multi profita atunci de zilele libere care urmeaza si merg in pub dupa terminarea serviciului. Tin minte ca anul trecut, cam pe vremea aceasta , ma indreptam intr-o vineri seara spre un pub din zona Holborn si remarcam grupurile de oameni stand in fata tuturor puburilor in centru discutand si interactionand. Mi-au placut foarte mult animatia si rumoarea pe care le-am remarcat in acea seara.

C: Cum vezi viata ta la Londra de aici inainte? Va ramane la fel sau se va schimba? Daca se va schimba, cum anume?
I: Cred ca viata mea se va schimba in si mai bine de acum incolo si imi doresc sa fiu din ce in ce mai implicata din punct de vedere profesional si sa ma implic in dezvoltarea cat mai multor proiecte sociale sau proiecte dezvoltate de ONG-uri. Personal, imi doresc sa explorez cat mai multe locuri din Londra si din afara ei, dar si sa vad cat mai multe destinatii si tari.

C: Stiu ca iti place Londra, iar lucrurile pe care mi le-ai spus pana acum confirma acest lucru. Vrei sa ramai aici sau sa revii in Romania? Stiu ca iti este tare dor de cei de acasa.
I: Cred ca deocamdata voi ramane in Londra. Nu stiu exact pentru cat timp (luni sau ani), dar imi doresc ca dupa aceasta experienta sa mai am si altele – tot in strainatate.

C: Irina, eu iti multumesc pentru timpul petrecut alaturi de mine. Spune-mi te rog daca vrei sa transmiti ceva cititorilor Travel with a Smile. Cititorii blogului sunt pasionati de vacante si calatorii si ar vrea sa stie cum este sa traiesti in alta tara.
I: As vrea sa le transmit sa nu se opreasca niciodata din calatorii indiferent daca acestea sunt excursii spontane de o zi, escapade de weekend sau vacante planificate care dureaza o saptamana sau mai mult. Experientele de acest gen ne relaxeaza fizic si ne improspateaza perspectiva asupra lucrurilor si vietii in general.

Apoi, pentru ca ai diferentiat intre a calatori in alta tara si a locui acolo, cred ca a doua varianta inseamna un proces constant de adaptare si descoperire a lucrurilor noi. Si aici poate fi vorba despre experienta de a cumpara un abonament lunar la metrou, de a merge cu bicicleta la serviciu, de a lua masa cu prietenii la un pub in weekend, de a incerca bucataria traditionala, etc.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *