Calatorie in jurul lumii- partea I

Visezi sa faci o calatorie in jurul lumii?  Daca da, te-ai gandit vreodata ce anume ai vrea sa vizitezi si de ce?

Eu imi doresc sa vizitez absolut orice coltisor al lumii dar, cum totul trebuie sa inceapa de undeva, mi-am facut un plan cu principalele puncte pe care vreau sa le vizitez.

Si pentru ca tot vine iarna si toti ne amintim de copilarie prima destinatie in care m-as opri ar fi Laponia (in Finlanda), in Rovaniemi, orasul lui Mos Craciun. Cred ca visul oricarui copil este sa il intalneasca pe Mos Craciun, iar o excursie in orasul sau ar fi un deliciu: vizita la casa lui Mos Craciun, plimbare cu sania trasa de reni…si multe alte surprize pregatite de spiridusi!

Ma indrept apoi spre Rusia. Mereu am vrut sa fac o calatorie pe cea mai lunga ruta de cale ferata din lume. Calatoria cu Transsiberianul incepe in Moscova, traverseaza toata Rusia de la vest la est si se incheie la Vladivostok. Aceasta ruta face legatura intre partea europeana a Rusiei cu cea asiatica dar si cu Mongolia, China si Marea Japoniei.

Marele Zid Chinezesc  este urmatoarea provocare spre care ma indrept. Cu o lungime de 6400 km, o inaltime de 8 m si o latime de 6.5 m, Marele Zid Chinezesc este face parte din “Minunile lumii moderne”. Este cel mai lung zid de pe Terra si poate si vazut chiar si din cosmos.

China este o civilizatie antica, enigmatica, ce a atras atentia asupra ei secole de-a randul. Astazi China a inceput sa fie descoperita: bucataria chinezeasca este una dintre cele  mai apreciate din lume, medicina chinezeasca a inceput sa fie adoptata in cat mai multe locuri de pe intreg globul, iar feng-shui-ul nu mai este un mister. Una dintre cele mai vechi popoare din lume, China,  nu inceteaza sa ne surprinda cu traditiile pe care le pastreaza de secole si cu noutatile cu care ne asteapta de fiecare data!

India este urmatoarea destinatie din aceasta calatorie. Daca spun India, spun Taj Mahal. Este primul gand care imi trece prin minte. Taj Mahal (situat in Agra), este un monument construit de al cincilea imparat mogul, Shan Jahan, in memoria celei de-a doua sotii, Mumtaz Mahal (in traducere “Cea Aleasa a Palatului”), printesa persana musulmana. Inainte de a muri, aceasta l-a rugat 4 lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa isi iubeasca fii si sa-i viziteze mormantul la aniversare. Imparatul a jurat ca ii va construi un mormant fara egal in lume. Asa a aparut Taj Mahal, astazi simbol al Indiei si al dragostei.

Thailanda sau “Prathet Thai” ( “tara celor liberi”) este o destinatie indepartata si putin cunoscuta. Bangkok este capitala si cel mai mare oras al tarii. Este un oras modern ce se diferentiaza totodata de restul oraselor thailandeze. Aproape in fiecare regiune a tarii se vorbeste o limba proprie, dar datorita valorilor culturale, a obiceiurilor si a religiei, thailandezii au o societate armonioasa. Aproape 95% din populatie este budista (Theravada- de rit vechi), iar religia sta la baza culturii thailandeze. Gasim aproximativ 30 000 de temple budiste (wat mahathat) pe intreg teritoriul tarii. Thailanda este o tara pe care trebuie sa o descoperi pas cu pas….

Cambogia este vecina cu Thailanda, iar traditiile si obiceiurile budiste se regasesc si aici. Cel mai renumit templu cambogian este Angkor Wat.  “Orasul Templu” sau “Templul care este si oras” (cum mai este denumit) este cel mai mare monument religios nu numai din Cambogia, ci din lume.Templul se intinde pe o suprafata de aproximativ 203 ha, iar constructia sa a inceput la inceputul secolului XII din porunca regelui Suryavarman II. Templul este terminat dupa moartea regelui si inchinat (probabil) cultului Vishnu.

Angkor Wat si-a castigat renumele de astazi la cateva sute de ani dupa constructie, cand budismul Theravada devenea religie de stat iar templul era transformat in sanctuar budist.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

  • in urmatori ani asta imi doresc…..si cu siguranta o voi face am doar 21 de ani si cel putin 10 ani vreau sa-i fac in jurul lumi dar cu bicicleta sau pe jos:)incep cu ASIA si cred ca voi termina cu America Latina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *