Cunoscut in antichitatea greaca sub numele de Byzantion si mai apoi , dupa anul 330 d.Hr, sub numele de Constantinopol, orasul si-a luat numele oficial de astazi, Istanbul abia in 28 martie 1930.
Cu un picior in Europa si altul in Asia, Istanbul este un oras asezat pe doua continente. Nu exista suficiente cuvinte pentru a descrie ce inseamna orasul Istanbul pentru cel ce il vede intaia oara, ce inseamna sa privesti Bosforul si sa-i asculti frumoasele legende.
Este dificil sa redai in cuvinte capitala a trei imperii succesive: roman, bizantin si otoman. Istanbulul stie sa conserve puternic mostenirea trecutului sau, avansand catre un viitor modern.
Mai mult decat un simplu oras istoric, Istanbul este considerat centrul economic si comercial al Turciei.Varietatea Istanbulului fascineaza vizitatorul:muzeele, bisericile, palatele, marile moschei, bazarurile si siturile naturale par inepuizabile.
Asteptand pe Bosfor ca soarele sa apuna, pentru a admira lumina ce se reflecta in ferestrele caselor din fata, intelegi de ce oamenii au ales sa se instaleze de secole in acest oras uimitor. Descoperi in acele momente ca Istanbulul este unul dintre cele mai frumoase orase din lume si ca inima magnifica a acestuia bate inca pentru gloriile Bizantului, Constantinopolului si vechiului imperiu otoman.
In secolul VII i.Hr, Byzas a fondat o colonie greceasca pe care a numit-o Bizant. Imparatul roman Constantin isi stabileste capitala aici in anul 324 d.Hr, numind-o ulterior dupa numele sau, Constantinopol . In 1453 orasul este cucerit de otomanii condusi de sultanul Mehmet II si numit Istanbul. Acesta devine capitala Imperiului Otoman, functie pe care o are pana in 1923.In secolul VII i.Hr, Byzas a fondat o colonie greceasca pe care a numit-o Bizant. Imparatul roman Constantin isi stabileste capitala aici in anul 324 d.Hr, numind-o ulterior dupa numele sau, Constantinopol . In 1453 orasul este cucerit de otomanii condusi de sultanul Mehmet II si numit Istanbul. Acesta devine capitala Imperiului Otoman, functie pe care o are pana in 1923.
Epoca de glorie a imperiului se face simtita si in imaginea orasului: sunt construite numeroase moschei, Palatul Topkapi, Marele Bazar. In prezent metropola este un amalgam de Orient si Occident, fiind o poarta pentru cele doua continente pe care se afla.
Istanbulul are o pozitie geografica exceptionala, la intretaierea tuturor drumurilor terestre si maritime intre Orient si Occident, intre nord si sud. El este situat pe ambele maluri ale Cornului de Aur, mic golf adanc de pe malul european al Marii Marmara si pe malul vecin, asiatic.
Istanbulul poate fi impartit in trei zone: orasul vechi, orasul nou si partea asiatica a orasului.Vechiul Istanbul este separat de orasul nou prin Cornul de Aur la nord si se intinde la sud pe tarmul Marii Marmara.
Impanzit de monumente apartinand marilor civilizatii care s-au succedat in acest loc (greaca, bizantina, otomana), Istanbulul este unul dintre cele mai fascinante orase ale lumii.
Cea mai frumoasa opera arhitecturala din perioada bizantina este Moscheea Sf.Sofia (Ayasofia). Sf. Sofia a fost construita de Imparatul Constantin ca o basilica in secolul IV. Ea a fost distrusa de un incendiu dar, in secolul VI, Imparatul Justinian a reconstruit-o. Cupola moscheei are o inaltime de 55m si o latime de 31m. Este cea mai veche cupola si cea de-a patra ca marime in lume, dupa cupolele catedralelor Sf. Petru(Roma), Sf.Paul(Londra) si Domul din Milano.
Sf. Sofia este opera arhitectilor Isidor din Milet si Anthemios din Tralles. Pana in 1453 cand a fost transformata in moschee, Sf. Sofia era cel mai mare monument al crestinatatii.In 1935 Sf. Sofia a devenit muzeu (din ordinul lui Mustafa Kemal Ataturk,parintele republicii moderne).
Moscheea Albastra (Moscheea Sultan Ahmet):costruita intre 1609 si 1616 de catre arhitectul Mehmet Aga, unul dintre elevii marelui arhitect Sinan, moscheea poarta oficial numele fondatorului, dar este celebra datorita elementelor de decor din interior, predominant albastre. Exteriorul atrage atentia prin dimensiunile cupolei centrale si cele 6 minarete.
Palatul Topkapi.Varful peninsulei pe care este construit orasul vechi este dominat de marele Palat Topkapi, fondat de Mehmet II Cuceritorul. Asezat pe un teren imens, palatul acopera tot spatiul cuprins intre Sf.Sofia si varful peninsulei. Palatul este inconjurat de un zid intarit cu turnuri si strapuns de sapte porti, dintre care patru catre interiorul peninsulei si trei catre mare.Palatul Topkapi.
Timp de 4 secole, pana in 1839, palatul a fost sediul guvernului si resedinta sultanului. Astazi, Palatul este organizat ca muzeu, decoratiunile interioare si exponatele fiind cu mult mai importante decat arhitectura cladirilor.
Marele Bazar (Bazarul acoperit) are aspectul unui oras in oras datorita labirintului de stradute acoperite, unde se afla peste 4000 de mici magazine ce vand bijuterii, ceramica si haine. Primul bazar a fost facut in 1461 si cel actual in 1898.
Istanbul este unul dintre cele mai elegante orase nu numai din Turcia, ci si din intreaga lume; este singurul oras care imbratiseaza doua continente, Asia si Europa.