6:30 am sau 5:30 am? Poveste inexplicabila din Maroc

6:30 a.m. Suna ceasul. Doar al meu.

In mod ciudat, ceasul lui Calin arata ora 05:30 a.m. Afara s-a crapat de ziua iar atmosfera din Riad Aubrac pare a se dezmorti.

Camerele riad-ului sunt foarte apropiate una de alta si auzi cand vecinii tai (e drept, unii dintre ei au fost ceva mai zgomotosi) se trezesc si stii ca e timpul sa te pregatesti si tu de plecare. Este prima dimineata petrecuta in Maroc si avem cale lunga de parcurs astazi din Marrakes pana in Fes.

Comparam ceasul afisat de ecranele telefoanelor si, chiar si asa, buimaci de somn, ne dam seama ca pe unul scrie 6:30 si pe altul 5:30. Nu intelegem de ce, asa ca verificam si ceasurile de mana. Acestea arata amandoua ora 6:30 am. Sunt mecanice, deci nu se puteau schimba automat oricum ar fi.

Ciudata intamplare in aceasta dimineata! Diferenta de fus orar fata de Romania este de 2 ore iar noi cand am ajuns aici in Maroc, am schimbat ceasurile pe ora locala (cele mecanice, ca telefoanele s-au updatat singure). A fost primul lucru pe care l-am facut la coborarea din avion.

Ei bine, in aceasta prima dimineata petrecuta in Maroc (4 iunie), ne-am trezit cu ceasurile de pe telefon date peste cap. Cum ar putea fi posibil ca unul sa arate ora corecta si celalalt sa se fi mutat singur cu o ora in urma?

Neintelegand ce se intampla (la un moment dat ma gandeam ca inca visez si incercam sa ma trezesc) cautam pe Google ora curenta in Marrakesh. Era 6:30 am.

Strangem bagajele si mergem la micul dejun incercand in continuare sa ne explicam in minte ce s-a intamplat. Coboram in curtea interioara unde aveam masa pregatita si acolo, surpriza! Sunt si altii din grupul nostru care ai patit la fel cu ceasurile. Se pare ca in aceasta dimineata tema de discutie preferata este cea a orei corecte.

Intrebam si la receptie si receptionerul ne confirma ora devenita deja 7.

Ce e si mai ciudat este faptul ca tot receptionerul ne spune ca au trecut la ora noua de duminica trecuta (azi e…sambata) desi stim cu totii ca ora se schimba in dimineata zilei de 5 iunie. Pe 7 iunie incepe Ramadanul si Marocul trece la ora de iarna cu aceasta ocazie. ora de iarna va fi schimbata cu cea de vara inapoi, pe 10 iulie cand se incheie Ramadanul.

Ne gandim ca totusi receptionerul nu intelege si nu vorbeste cea mai buna engleza si ca probabil a gresit in exprimarea zilei de duminica (poate a vrut sa spuna ca duminica urmatoare se face schimbarea orei, nu ca s-a facut duminica trecuta).

Ne pregatim de plecare dupa ce ii recuperam pe toti din grup. Au fost si persoane carora ceasul de pe telefon le-a afisat cu o ora in urma, nu au verificat si alte surse si nu s-au grabit sa vina nici la micul dejun si nici la intalnirea pentru plecare.

Plecam nelamuriti si intrebandu-ne “oare cum prindem noi avionul peste o saptamana la ora corecta? Care este ora corecta?”

Am zis ca avem o saptamana la dispozitie sa ne lamurim. Dar totusi, nu pot sa spun ca nu ma da peste cap schimbarea asta!

Pe telefon am afisate 3 ore diferite in loc de 2 si asa a fost toata ziua. In mod normal pe ecranul telefonului trebuia sa am 2 ore afisate: cea a Romaniei si cea din locul in care ma aflu, una langa alta. Iar in dreapta sus in colt trebuia sa imi mai afiseze odata ora din locatia in care ma aflu. Ei bine, acum, pe langa aceste 2 ore, o am si pe a treia.  Si toate sunt diferite. Adica asa arata telefonul meu de dimineata:

screen shot morning marrakesh

Si asa arata telefonul meu seara tarziu, aproape de miezul noptii.

screen shot evening fes

Ora “actuala”, adica cea dupa care ne-am ghidat in aceasta zi a fost cea din dreapta sus a ecranului pentru ca ea corespundea cu ceasurile mecanice.

M-am simtit ciudat toata ziua, am cautat pe net informatii si singura explicatie pe care am gasit-o a fost ca poate operatorii de telefonie din Maroc au facut automat acest “update” sa ii zic pentru a ne “pregati” pe toti pentru schimbarea de ora care urma sa aiba loc in dimineata zilei de 5 iunie. Desi, cine ar face asta si mai ales de ce?

A doua zi toate telefoanele si-au revenit si afisau corect ora locala. Cea noua, cea de iarna!

Jur ca n-am mai patit nicaieri asta si de departe a fost cea mai ciudata intamplare din Maroc. Ca sa nu spun inexplicabila.

Tu ai mai patit asta? Ar fi minunat sa aflu pana la urma ce s-a intamplat chiar daca evenimentul a trecut deja. Macar sa stiu cauzele si la ce sa ma astept pe viitor.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *