Turcia – traditii, obiceiuri si mancaruri traditionale

De ce calatorim? De placere as putea spune 🙂

Pe de alta parte, atunci cand mergi intr-un loc nou frumusetea sta in a cunoaste cat mai multe lucruri specifice ale acestuia.

Poate ca vrei sa mergi intr-o vacanta de relaxare sau in una activa. In ambele cazuri ai de-a face cu traditiile si obiceiurile locului si mai ales cu mancarurile traditionale.

Tu ce cauti atunci cand mergi in vacanta? Ce fel de activitati vrei sa ai si ce anume ti se pare cel mai interesant in acel loc?

Multumesc celor 154 de persoane care au raspuns la intrebarile din chestionarul pe care l-am propus zilele trecute. Din el am tras concluzia ca majoritatea dintre voi:

  • vor sa cunoasca locuri mai putin cunoscute
  • sa intalneasca oameni noi
  • sa descopere mancarurile specifice ale locurilor vizitate

Tot din acest chestionar am tras concluzia ca traditiile si obiceiurile locurilor se afla pe primele locuri in preferintele voastre.

Ma bucur ca se intampla asa pentru ca a cunoaste traditiile si obiceiurile unui popor inseamna a intra putin in sufletul sau, a-l cunoaste si a te bucura cu adevarat de acea experienta.

De cate ori ai mers in vacanta si te-ai simti ca un “turist” (ai avut acces la diverse obiective turistice, la diverse alte locuri foarte populare pentru toti vizitatorii)?

Si…de care ori ai mers intr-un loc si ai simtit ca vrei sa cunosti mai mult, de preferat nu neaparat latura turistica a acelui loc ci mai degraba ai vrut sa cunosti cum sunt oamenii, ce activitati au, ce credinte au, cum se distreaza…pe scurt, cum sunt ei de fapt?

Daca ar fi sa alegi intre cele 2 experiente, cea de “turist” si cea de “cunoscator al locului”, pe care o alegi?

Eu clar prefer varianta de “cunoscator al locului” pentru ca eu asta caut intr-o vacanta:

  • sa cunosc cat mai multe despre oamenii respectivi (imi place ca suntem cu totii diferiti),
  • sa cunosc cate putin din traditiile si obiceiurile lor,
  • sa mananc din mancarurile traditionale si sa invat sa fac si eu cel putin un fel de mancare,
  • sa invat sa ma apropii de ei mai mult prin activitatile pe care le fac.

Sa iti spun cum a fost o experienta de-a mea.

Am avut ocazia sa petrec acum cativa ani cateva luni in Turcia ( ani la rand). A fost o experienta minunata mai ales pentru faptul ca nu m-am simtit  ca un”turist” ci unul de-al lor.

Desi cunosc Turcia turistica destul de bine, prefer partea traditionala, cea cu sate mici pe malul marii, locatii in care nu se vorbeste alta limba decat cea turca. Oamenii erau calzi aici, isi aratau cu adevarat sufeltul si chiar daca nu stiau o limba straina incercau sa ofere foarte mult.

Mi s-a parut o experienta atat de diferita sa stau in casa unor turci autentici, sa mananc din mancarea simpla pe care o pregateau si sa ma inteleg la inceput cu ei prin semne. Intre timp am invatat limba si deja a fost altceva! Chiar si la stadiul in care abia cunosteam cateva cuvinte a fost in regula. Nu trebuia sa purtam prea multe conversatii ci era suficient sa folosim cateva cuvinte poate putin “dezlegate” pentru a ne intelege.

Am petrecut 2 veri pe plaja din Dikili, o statiune micuta in apropiere de Golful Ayvalik. 2 ani la rand, vara, am inchiriat o casuta pe malul marii si ma trezeam dimineata cu sunetul valurilor. Seara stateam pe plaja pana la apus si imi era tare drag sa vad cum soarele apune in apa…era o priveliste extraordinara.

Dupa apusul soarelui parca toti localnicii se trezeau la viata si ieseau la o plimbare de seara (temperatura era ceva mai buna seara, ziua soarele fiind foarte puternic).

In fiecare seara descopeream un nou fel de mancare la restaurantele traditionale. Cand spun “restaurant traditional” sa nu-ti imaginezi un restaurant in adevaratul sens al cuvantului ci mai degraba o incapere modesta, fara prea multa atentie la detalii. Mancarea era extraordinara de fiecare data.

M-am indragostit de “kumpir“, un fel de cartof copt intr-un cuptor special si umplut cu diverse ingrediente. Secretul statea in amestecarea cartofului (un singur cartof foarte mare) cu unt si cascaval si abia apoi acesta era umplut cu alte ingrediente. Poate ai vazut si la noi in special in Mall-uri acei cartofi umpluti insa gustul nu se compara cu cel din Turcia.

Era o adevarata arta sa faci cartofi din aceia acolo! Ce nu se respecta la noi din pacate este dimensiunea cartofului. Am vazut in mai multe locuri cum se face cartof umplut din 2-3  cartofi mai mici si din pacate acestia nu se pot amesteca bine(ei sunt copti in coaja si tot in coaja se amesteca si se consuma)….este nevoie de un singur cartof, mare, pentru a putea pregati compozitia corect.

Cand ma gandesc la mancarurile traditionale imi vin in minte mai multe feluri de dulciuri…toate erau delicioase, extrem de gustoase si facute cu multa maiestrie. Nu-mi amintesc acum numele lor insa erau nenumarate feluri de dulciuri facute la cuptor care mi-au luat ochii. De asemenea, orezul cu lapte pregatit in nu stiu cate feluri avea o alta aroma in fiecare loc in care l-am incercat! Si da, exista peste tot si cate o varianta facuta la cuptor! Deja mi-e pofta numai cand imi amintesc 🙂

Inca un lucru pe care l-am invatat in Turcia: sa fac cafea turceasca, pe nisip. Este o experienta extraordinara…desi mi s-a parut atat de ciudat la inceput 🙂

A gati este o traditie in Turcia. In majoritatea localurilor gaseam mancare gatita “ca la mama acasa” (ca la o “mama turcoaica” ce-i drept 🙂 ).

Pe langa asta, am descoperit multe traditii in Turcia in ceea ce priveste portul locului, muzica, religia dar si educatia copiiilor.

Chiar daca se crede ca Turcia este o tara cu multe reguli stricte atunci cand vine vorba de religie, am avut placuta surpriza sa aflu ca ei sunt foarte deschisi iar religia musulmana nu este nici pe departe asa cum o stim noi. Am studiat acest lucru destul de mult si mi-am dat seama ce diferenta poate fi intre “ce auzim” si “ce este de fapt”.

Toti cei de pe coasta de vest a Turciei au o viziune destul de europeinizata asupra religiei, recunosc importanta ei insa nu sunt traditionalisti.

Turcii au un mare respect pentru tara lor si pentru Ataturk “tatal Turciei”, asa cum ii spun ei. Istoria lor este un lucru exterm de drag sufletului lor si niciun turc autentic nu va ocoli acest subiect cand sta de vorba cu un strain.

Dintre toate tarile in care am fost pana acum cred ca Turcia a fost tara pe care am cunoscut-o din aproape toate punctele de vedere: am fost turist de multe ori, insa mi-a placut mai mult sa ma simt “de-a lor” si sa cunosc o parte mai putin accesibila.

Si cel mai frumos a fost ca folosind limbajul semnelor ne-am inteles perfect, fara probleme. Si cate lucruri am putut cunoaste despre ei folosind acest mijloc atat de vechi de comunicare! A fost un adevarat exercitiu pe care l-as incerca oricand si oriunde!

Si pentru ca stiu ca si tie iti plac traditiile si mancarurile traditionale atunci cand mergi in vacanta, ti-am pregatit o surpriza. Mai am putin de lucru la ea insa pana maine voi avea toate detaliile si iti voi spune despre ce este vorba.

Stai pe aproape daca vrei sa sa traiesti o experienta frumoasa, sa te apropii mai mult de cultura a 3 tari total diferite 🙂

Abia ma pot abtine sa-ti spun acum despre ce este vorba!!! Astept totusi pana maine pentru ca vreau sa fie totul pus la punct!

O zi frumoasa si… pe maine 🙂

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *