Tipuri de calatorii (partea 2)Astazi continui cu partea a 2-a a articolului “Tipuri de calatorii”

Asa cum spuneam si in prima parte a articolului, exista mai multe tipuri de calatorii: vacantele (cel mai cunoscut tip de calatorie), calatoriile in interes de afaceri, calatoriile in scop medical.

Calatoriile de business (calatoriile in interes de afaceri) sunt acele calatorii efectuate in intreaga lume pe parcursul intregului an.

Daca in cazul vacantelor trebuia sa luam in considerare anotimpul in care mergeam in vacanta, in cazul calatoriilor de afaceri acest lucru este mai putin important. De ce? Deoarece calatoria in sine nu este o vacanta (desi poate avea parti denumite “vacanta”), ci este o calatorie facuta in interes de serviciu, o calatorie in care mergi sa rezolvi anumite probleme, sa participi la diverse evenimente din industria in care lucrezi, sa tii sau sa participi la cursuri, sa faci schimb de experienta cu companii din alte tari, companii ce au acelasi obiect de activitate cu compania in care lucrezi tu.

Calatoriile de afaceri pot spune ca sunt un important segment de piata in domeniul turismului (daca nu cel mai important 🙂 ) si trebuie tratat ca atare.

De ce anume avem nevoie atunci cand mergem intr-o calatorie in interes de afaceri? De multe servicii turistice precum, bilete de avion, cazare la hotel (de obicei hoteluri de 4*-5*), transferuri dintr-o locatie in alta, poate chiar rent a car, servicii de organizare evenimente, sali de conferinta, catering, iar lista poate continua in fucntie de activitatile planuite la destinatie.

Tot in categoria calatoriilor de afaceri intra si team building-urile. Cu totii am auzit de ele, insa parerile sunt impartite in ceea ce priveste team building-urile. Acestea sunt organizate in primul rand pentru ca membrii echipelor dintr-o companie sa se cunoasca mai bine, sa relationeze mai bine, pentru ca intr-un final sa lucreze mai bine unii cu altii. Ce-i drept, ne cunoastem colegii mult mai bine atunci cand suntem in afara biroului, nu-i asa? 🙂

Multe dintre team building – uri contin atat o parte de activitati indoor, cat si o parte de activitati outdoor. Alte team building-turi sunt axate numai pe activitatile outdoor. Consider ca un raport bine stabilit intre outdoor si indoor este cheia succesului pentru echipa aflata in respectivul team building.

Team building-urile pot fi tematice, iar participantii la acestia vor invata un joc nou, sau poate un mod nou de a aborda o anumita situatie. Temele pot fi variate, insa alegerea acesteia sta in mana companiei care alege sa organizeze respectivul team building.

De incentive ai auzit? Acestea intra tot la capitolul calatorii de afaceri insa sunt foarte diferite de cele descrise mai sus.

Calatoriile de tip incentive sunt acele calatorii pe care le primesc anumiti angajati ai companiilor, calatorii bonus pentru performantele de care au dat dovada in ultimul timp. Tot o calatorie incentive poate fi si cea la care participa reprezentantii anumitor companii aflati intr-o calatorie de afaceri. O calatorie de tip incentive este menita a fi “motivationala” pentru persoana care beneficiaza de ea.

O calatorie de tip incentive este mai mult decat o vacanta. De ce? Persoana care primeste bonusul respectiv poate merge cu familia de exemplu in respectiva calatorie, insa “vacanta” respectiva va fi mai mult de atat. Specific calatoriilor incentive sunt activitatile inedite si locurile vizitate.

De obicei intr-o astfel de calatorie, ai acces in locuri in care de obicei nu poti ajunge, lucru ce face ca acea calatorie sa fie mai mult decat te asteptai. De exemplu, aflandu-ma intr-o calatorie incentive in zona Asturias – Spania am avut ocazia de a lua cina in Acvariul din Gijon. Am petrecut in zona Asturias 3 zile, iar in ziua vizitarii orasului Gijon, dupa vizita la Aquariun, gazdele noastre ne-au condus din nou catre intrarea in Aquarium unde am avut surpriza (atat eu cat si colegii mei, reprezentanti ai mai multor companii de pe intreg globul pamantesc) sa vedem ca pe holul pe care trecusem cu jumatate de ora mai devreme erau acum pregatite mesele pentru cina. A fost o experienta unica si o surpriza pe masura.

Acesta este numai un exemplu de activitate de tip incentive, insa ele pot fi de foarte multe feluri. Scopul unei calatorii incentive este sa te simti bine, motivat si mandru de ceea ce faci 🙂

Calatoriile in scop medical reprezinta urmatorul tip de calatorii despre care vreau sa-ti vorbesc. Poate gandul la o “calatorie in scop medical” nu pare la fel de vesel ca atunci cand te gandesti la o vacanta. Ce-i drept, sunt calatorii necesare, insa sunt posibile si necesitatea lor a condus la alegerea ca si categorie a acestui tip de calatorie.

Te-ai gandit vreodata cum ar fi ca recuperarea (in cazul unor interventii medicale) sa fie petrecuta intr-un mediu relaxant?  Totodata, gandeste-te cum ar fi sa mergi sa faci anumite investigatii medicale in afara tarii si sa combini grija fata de sanatate cu calatoriile.

Acum exista o gama larga de servicii medicale de care poti beneficia in afara locului in care locuiesti. Poti calatori, bineinteles, cu cineva din familie, o persoana care iti va fi alaturi pe tot parcursul investigatiilor medicale, al tratamentului si a recuperarii.

Stiai ca vacantele de relaxare la spa pot intra in sfera turismului medical? Contrar ideii ca “turismul medical” ar putea insemna probleme medicale, o vacanta la spa este dedicata relaxarii si intretinerii sanatatii. Te poti bucura de o astfel de vacanta in Alpii austrieci sau, de ce nu, pe litoralul romanesc la Hotel Europa 4* din Eforie Nord.

Acestea ar fi cele 3 mari tipuri de calatorii: vacantele, calatoriile de afaceri si calatoriile in scop medical. Pe langa acestea, ar putea aparea si alte mici categorii, insa fiecare s-ar putea atribui unei categorii enuntate mai sus.

Iti scriu cu drag despre locurile pe care le descopar si despre experientele de calatorie pe care le traiesc!

e-mail: carmina@travelwithasmile.net

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube Skype 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii

  1. Pingback: Tipuri de calatorii (partea 2) |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *