Bilantul meu pe ultimii doi ani arata ca am in jur de 25 de calatorii pe an.
O parte dintre ele sunt de placere, iar o alta parte in interes de business. Per total insa, fac exact ceea ce imi place: calatoresc mult si fac tot posibilul sa leg activitatile mele de business de calatorii. Cum se pare ca fac o treaba foarte buna, nu am de gand sa ma opresc aici.
Si daca tot calatoresc des nu am cum sa nu observ anumite lucruri care m-au facut sa realizez ca invat din aceste calatorii mai mult decat as putea invata in orice alt loc.
Odata cu calatoriile iti largesti orizontul, cunosti oameni, traditii si obiceiuri.
Devii mai flexibil si deschis la nou, ajungi sa te obisnuiesti cu surpriza calatoriei si cu faptul ca lucrurile nu merg intotdeauna asa cum ai planuit si esti nevoit sa te adaptezi. Iar adaptarea asta a devenit unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-am invatat!
Daca pana acum cativa ani cunosteam locurile foarte frecventate pentru calatorii si mergeam la munte sau la mare – in statiuni sau vizitam diferite orase mergand la obiectivele turistice cele mai cunoscute, in timp, optiunile mele s-au mai schimbat: am continuat sa merg in toate locatiile mentionate mai sus insa am inceput sa caut altceva in fiecare dintre ele.
Iar in ceea ce priveste tipul de cazare pe care il aleg, ei bine, aici am avut parte de una dintre cele mai mari surprize: am ajuns sa caut cazarile in mod diferit, in functie de ceea ce caut in respectiva calatorie si nu neaparat dupa numarul de stele. Iar despre asta mi-am propus sa iti povestesc in articolul de astazi.
Experiente autentice si cazare confortabila
in regim hotelier
Cand merg la munte sau la mare caut sa explorez autenticul din zona respectiva si nu neaparat zonele comerciale.
La fel se intampla si atunci cand merg in city break-uri sau in diferite zone care nu se incadreaza la niciuna din categoriile de mai sus.
Totodata, in functie de tipul de calatorie pe care il am si activitatile pe care urmeaza sa le fac, aleg diferit totul: incepand cu transportul, continuand cu tipul de cazare si incheind cu activitatile in sine.
Am o mare pasiune pentru insule de exemplu si caut sa le descopar conform criteriilor proprii. Aici am doua exemple:
- Insula Zakynthos si Insula Corfu
Asta vara am explorat doua insule grecesti, Insula Zakynthos si Insula Corfu. In ambele cazuri am cautat sa stau intr-un loc destul de linistit dar aflat in mijlocul statiunii (am cautat o cazare simpla si accesibila: un apartament in regim hotelier aflat intr-o vila), am inchiriat o masina si am mers in fiecare zi sa explorez zona.
Datorita acestui lucru nu numai ca am reusit sa ajung la plaja in diferite locuri ale insulei, dar am descoperit o multime de plaje ascunse si obiective turistice mai putin cunoscute sau mai putin accesibile celor care ar fi stat intr-o singura statiune.
Mi-am dorit sa am o vacanta linistita in care sa explorez insulele si sa descopar locuri mai putin cunoscute de majoritatea turistilor. Si am obtinut asta!
Cu ce m-a ajutat cazarea in regim hotelier? Am stat departe de hotelurile aglomerate si am reusit sa ma bucur din plin de tot ce imi ofereau cele 2 statiuni: Kalamaki – Zakynthos si Moraitika – Corfu.
- Insula Mallorca
Anul trecut de Revelion am mers in Insula Mallorca. A fost atipic pentru ca nu era sezonul potrivit pentru plaja (motiv pentru care nici zbor direct pana la destinatie nu am gasit) insa pentru tipul de vacanta pe care l-am dorit eu a fost locatia perfecta.
Am ales sa stau in nordul insulei intr-un orasel numit Port de Pollenca in care am inchiriat un apartament in regim hotelier intr-un cartier de vile – alegerea acestei cazari a facut diferenta in vacanta aceasta in sensul ca m-am simtit ca un locuitor al acelui orasel si mi-am dat seama ca mi-ar placea sa revin in acel loc, in acelasi apartament din cartierul de case macar odata pe an. Pur si simplu m-am simtit “acasa” acolo.
Si in acest caz am avut masina inchiriata pe toata perioada vacantei si am reusit sa parcurg 1400 km in 7 zile. Unde? Pe caile mai putin batute ale insulei. Am facut turul insulei in lung si-n lat, am mers in cel mai nordic, cel mai sudic, cel mai vestic si cel mai estic punct al insulei, am descoperit toate obiectivele turistice comerciale insa am ajuns si intr-o multime de sate si orasele despre care nu am auzit nimic in trecut si am constatat ca frumusetea locului aici se ascunde.
Pentru mine Insula Mallorca se aseamana cu Sighisoara noastra datorita numeroaselor localitati micute cu cladiri asemanatoare Sighisoarei. Dar despre asta voi reveni mai tarziu cu detalii intr-un articol dedicat.
Vacante “inconfortabile” cu cazare la cort sau la casute
Mai sus ai numai un exemplu insa daca ma gandesc la flexibilitatea pe care am dobandit-o in timp in ceea ce priveste cazarea pentru care optez in functie de tipul calatoriei, cred ca cel mai bun exemplu pe care il pot da este legat de cazarea “mai putin confortabila” pe care am incercat-o si am inceput s-o iubesc chiar daca nu mi-am imaginat vreodata ca este o optiune pentru mine.
S-a intamplat atunci cand mi-am dorit sa fiu mai aproape de natura si am avut de ales intre cort si cazare la casute. Pana acum le-am incercat pe ambele si… mi-au placut! Evident, au contat mai multi factori iar povestea, pe scurt, o gasesti mai jos.
Prima mea incercare de a dormi la cort a fost acum 2 ani de zile cand am mers in Muntii Macinului la un workshop foto (asa cum bine stii, una din pasiunile mele este fotografia).
Am mers cu inima cat un purice gandindu-ma ca va fi o experienta total inconfortabila insa am mers din dorinta de a fi mai aproape de natura si a fi acolo la momentul cel mai potivit pentru fotografie: rasarit si apus de soare. Dupa cum stim, “arta cere sacrificii” asa ca zicala s-a potrivit si la mine!
Ma speria gandul ca noapte va fi frig (era luna septembrie), ca vor fi foarte multi tantari, ca nu voi avea un dus cald seara inainte de culcare. Toate temerile mele au fost mai mult sau mai putin adevarate. Astfel, chiar daca seara s-a lasat putin frigul am avut un sac de dormit numai bun si mi-a fost cald si bine. Tantarii si insectele nu m-au deranjat pentru ca am avut alaturi de mine sprayuri anti-insecte si bratari speciale cu acelasi scop (protectie impotriva insectelor). Dus cald inainte de culcare nu am avut insa pentru o noapte nu a fost problema. M-am consolat cu ideea ca in urmatoarea seara voi ajunge intr-un loc mai confortabil si ca voi face dusul cald pe care mi-l doream.
Odata ce mi-am infrant temerile mentionate mai sus am reusit sa ma concentrez la ceea ce era cu adevarat important: motivul calatoriei mele, acela de a realiza cateva fotografii frumoase in natura la rasarit si apus. Drumetiile pentru fotografie au fost extraordinar de frumoase si chiar daca picam de somn(la rasarit) pot spune ca a meritat efortul. Ceea ce nu ma asteptam insa sa se intample a fost senzatia pe care am avut-o dimineata cand m-am trezit si am deschis cortul. Era putin racoare, liniste deplina in jur si nu auzeam decat sunetul naturii. Am deschis usor fermoarul cortului si m-a intampinat o raza de soare in departare. A fost una din cele mai frumoase clipe traite de mine undeva pe munte. De atunci s-au mai intamplat astfel de clipe si abia le astept pe urmatoarele!
Cand ma gandesc ca pana acum 2 ani nici nu doream sa aud de cazare la cort zambesc. Pana in acel moment ma lasasem influentata de o perceptie care nu era a mea ci fusese imprumutata de la cei din jur, cei carora nu le placea ideea de cazare in cort. Eu am descoperit pe pielea mea ca o astfel de experienta este frumoasa. Evident, atat timp cat tu ca si persoana te simti confortabil. De exemplu, pana acum am ales sa merg cu cortul de mai multe ori. Cateodata am preferat sa stau la casute insa ideea urmatoare a ramas valabila pentru mine: voi incerca mereu lucruri noi si voi face in asa fel incat sa le aleg numai pe acelea care mi se potrivesc.
De fiecare data cand am ales sa stau intr-un tip de cazare sau altul am avut anumite criterii. De exemplu, in cazul cortului am ales sa stau numai pe perioada de vara/inceput de toamna (cand inca nu ploua foarte mult) si numai atunci cand am dorit sa stau intr-un loc in mijlocul naturii, acolo unde nu ai alt tip de cazare. In casute am ales sa stau atunci cand vremea este schimbatoare si te poti trezi oricand cu ploaia/furtuna peste tine. Nu ar fi fost prea fericit cazul in care ploaia m-ar fi prins la cort, nu? Pe timp de toamna/iarna voi alege mereu cabane sau unitati de cazare confortabile in care sa ma simt ca acasa. Si pentru asta nu am nevoie de prea multe stele. Poate doar de stelele de pe cer 🙂
Acestea fiind spuse imi dau seama ca intr-adevar, aleg cazarea in functie de locurile in care merg. Pun accent pe siguranta si pe lejeritatea pe care mi-o ofera zona respectiva.
Cand sunt intr-un oras mare de exemplu ador sa locuiesc cat mai central sa “simt vibratia” orasului asa cum este el. Dar nu imi place sa stau in hoteluri mari si aglomerate chiar daca se afla in zone centrale. Mereu caut cladiri mai micute si, pe cat posibil, apartamente in regim hotelier.
Cand ma gandesc la orase mari ma gandesc chiar si la Bucuresti. Este orasul meu, ce-i drept, insa avand in vedere ca ai o multime de lucruri de vazut si de facut aici, il recomand tuturor pentru a petrece o scurta vacanta. Un city break de exemplu pentru ca imi este clar din ce in ce mai mult ca pentru acest tip de vacanta Bucurestiul este foarte potrivit. Asa ca daca vii in Bucuresti in curand si cauti o cazare, cauta pe Rocazare.ro locatia potrivita pentru tine. Gasesti in articolul de aici cateva propuneri si o scurta analiza a cazarilor in regim hotelier.
Tie cum iti place sa calatoresti? Mi-ar placea sa imi spui parerea ta intr-un comentariu mai jos.
Calatorii frumoase iti doresc!