Iti plac calatoriile si iti place sa experimentezi.
Atunci cand mergi intr-un loc nou cauti sa afli specificul locului, sa cunosti oamenii de aici si sa experimentezi cat mai multe: de la traditiile si obiceiurile locului la modul de viata al localnicilor, la activitatile mai putin obisnuite si la felul lor de a se distra.
Ce este cel mai important este ca tu cauti experienta si nu un anumit confort pe care ti l-ar putea oferi orice destinatie bine cunoscuta.
Daca ar fi sa alegi intre o vacanta petrecuta in mijlocul naturii, experimentand diverse sporturi insa neavand confortul unui hotel si o vacanta in care sa experimentezi cateva lucruri in natura insa la finalul zilei sa stii ca vei ajunge intr-un loc cald si confortabil, ce ai alege?
In functie de preferinta ta, poti alege oricare dintre variante si sa ai o vacanta plina de experiente. Bineinteles, fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale. Iata de ce.
Turismul de aventura se imparte in 2 mari categorii:
1. Soft Adventure Travel: aici se incadreaza vacantele in care experimentezi tot felul de lucruri printre care sporturi precum rafting, parapanta, sarituri cu parasuta, jeep safari, alpinism, parc de aventura (gasesti cateva imagini aici, de la minutul 3), sporturi acvatice iar exemplele pot continua.
Ce este specific acestui tip de aventura: la finalul unei zile pline de activiati sportive ajungi la hotel/pensiune/vila/locul de cazare unde ai un anumit grad de confort. Activitatile sportive trebuie sa se afle intr-o zona apropiata spatiului de cazare astfel incat sa poti face drumul dus-intors intr-o singura zi.
Tot la Soft Adventure se incadreaza si drumetiile si traseele montane facute alaturi de un ghid sau urmand marcajele din zona respectiva, tururile culinare, tururile de genul photo hunting sau bird watching, pelerinajele, tururile arhitecturale(culturale).
2. Hard Adventure Travel: aici se incadreaza atat sporturile enumerate mai sus(rafting, jeep safari, alpinism, sporturi acvatice) dar si alte sporturi extreme, toate avand un grad de dificultate ridicat.
In plus, cei ce aleg acest tip de aventura aleg sa nu mearga sa se cazeze intr-un spatiu special amenajat cum este un hotel/pensiune/vila ci mai degraba calatoresc cu cortul sau prefera sa se descurce la fata locului (nu isi doresc o cazare neaparat). In hard adventure travel este inclus si un anumit grad de risc iar in unele cazuri se practica tot felul de activitati de supravietuire.
La Hard Adventure se incadreaza foarte bine locurile mai putin explorate, cararile neumblate si pline de necunoscut. Este o adevarata placere pentru cei ce iubesc natura si vor sa experimenteze ceva nou sa aleaga astfel de locuri mai putin cunoscute.
Daca ar fi sa alegi intre soft adventure si hard adventure, tu ce ai alege si de ce?
Imagineaza-ti cum ar fi sa faci un tur cu bicicleta pe Mareele Zid Chinezesc sau sa te plimbi cu caiacul pe Amazon. Poate ajungi in Africa si mergi alaturi de elefanti sau poate alegi scuba diving intr-o locatie exotica si retrasa. Orice este posibil daca iti place aventura si alegi sa cauti o astfel de experienta.
Ce activitati legate de calatoriile de aventura ai experimentat pana acum si ce ti-ai dori sa incerci de acum incolo?
Te rog sa imi lasi un comentariu mai jos in care sa povestesti experienta ta.