De multi ani auzim cel putin o data in sezonul de vara: “ce teapa am luat vara trecuta cu vacanta” sau “aia de la agenti erau niste mincinosi” sau “am pierdut toti banii pe care reusisem sa-i strang pentru o vacanta”.
Asa cum spuneam si intr-un articol precedent, inca mai avem astfel de cazuri de vacante esuate. Nu cred ca ne incalzeste cu ceva, insa cazul de genul acesta se intampla peste tot in lume, deci povestea cu siteurile fantoma este mai veche decat credeam noi.
Dar de unde pana unde denumirea de siteuri “fantoma”? De la simplul fapt ca in momentul cumpararii vacantei siteul respectiv era activ, iar pana in momentul plecarii in vacanta, siteul dispare. Se poate intampla? Din pacate da, daca nu esti atent de unde cumperi.
Sa iti povestesc ce mi s-a intamplat.
Imi amintesc cum acum 4 ani de zile am avut o cerere de oferta pentru un bilet de avion din partea unei cunostinte a unei prietene.
Respectiva persoana ajunsese la mine prin recomandare. Am primit cererea, am cautat o varianta cat mai avantajoasa pentru persoana respectiva si i-am putut oferi un bilet de avion in jur de 200 euro (era un tarif chiar bun pentru destinatia si perioada respectiva).
Apoi am sunat persoana respectiva sa ii dau oferta. Am avut o surpriza… 🙂
…persoana in cauza mi-a spus ca a gasit pe un site acelasi bilet de avion cu numai 50 euro (nu imi amintesc numele siteului, insa stiu ca in momentul respectiv nu auzisem niciodata de acel site, iar la capitolul cunoasterii pietei de turism in Romania stau foarte bine …doar lucrez in domeniu de atatia ani)
Ce era de facut in acest caz? I-am spus persoanei respective ca am cautat in toate sistemele de rezervari de bilete de avion care erau disponibile in Romania (Amadeus, Worldspan si siteurile companiilor low cost si siteul companiei aeriene a carui zbor il ofertasem) si ca acesta este cel mai bun tarif pe care il gasesc in toate aceste sisteme (respectand criteriile impuse). I-am spus ca nu are cum sa primeasca un tarif de 50 euro pentru acest bilet.
Totodata, am preferat sa atrag atentia persoanei respective ca sunt tot felul de siteuri nesigure si ca banuiesc ca siteul pe care gasise acel bilet de avion cu 50 euro este unul dintre acestea.
De ce spun asta? Pentru ca:
- preturile tuturor biletelor de avion de pe siteul respectiv erau cam la sfert sau cam la jumatate din ceea ce era normal
- siteul era foarte nou (iti dadeai seama din continut),
- nimeni nu auzise de el (am facut research intre cei pe care ii cunosc in acest domeniu),
- datele de contact erau foarte ambigue.
Persoana respectiva mi-a multumit si mi-a spus ca totusi va cumpara de pe acel site unde biletul era NUMAI 50 EURO…
Peste ceva timp (aproximativ 2 luni) primesc telefon de la prietena mea care imi facuse recomandarea. Mi-a spus ca e foarte necajita pentru ca tocmai a aflat ca persoana cu cererea biletului de avion fusese pacalita… Imi spunea ca ii pare rau ca nu a ascultat-o, iar acum nu mai era nimic de facut. Luase ACEL bilet la 50 euro de pe un site necunoscut si… evenimentul neplacut a aparut….
Siteul a disparut, clientul a ramas cu banii dati si fara vacanta….
Sa spunem ca pierderea celor 50 euro nu a fost mare, insa valoarea sentimentala a vacantei a fost mare!
Nu merita sa faci “economie” la lucruri de genul acesta. Vrei sa fii sigur ca iti cumperi o vacanta/un bilet de avion, de autocar sau de tren, cumpara din locatii cunoscute si nu te lasa vrajit de preturi foarte mici.
Preturile mici inspira nesiguranta si din pacate sunt atatea exemple in jurul nostru! Nu merita sa dai vacanta la care ravnesti de 1 an de zile pe un pret gasit pe un site fantoma….
Invata sa ai grija de tine si de vacanta ta. Depinde numai de tine daca alegi siguranta sau daca alegi ceva doar pentru ca e ieftin!
Simplu si frumos.
“Sa spunem ca pierderea celor 50 euro nu a fost mare, insa valoarea sentimentala a vacantei a fost mare!”
bine punctat 🙂
Stii ce e cel mai aiuritor ? Am stat si eu de vorba cu oameni care vaneaza pur si simplu aceste chilipiruri…Ai putea crede ca nu-si dau seama de pericol…BA DA ! Stiu ca risca f mult si ca nu e sigura o astfel de cumparatura….Stie clientul ca multi au patit-o si au pierdut si banii si vacanta! DAR, atentie ce zice !! “Sper ca n-o sa mi se intample tocmai mie”….cam ca la Caritas…
Pe mine m-a lasat fara reactie o astfel de marturisire !!
Iti multumesc pentru articol, Carmina.
Sunt folositoare precizarile tale. O sa-l postez si eu astazi pe pagina de Facebook a ANAT.
Numai bine!
Adriana Caranfil
adriana.caranfil@anat.ro
Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Ceea ce este cel mai important pentru mine este faptul ca acest articol a fost si este util multora! Este minunat sa stiu parerea voastra si imi da idei pentru noi articole!
Bun articolul…ai punctat bine…multi cauta chilipiruri, chiar si eu, cu toate ca nu numai in materie de vacante. Dar am grija sa ma interesez foarte bine de persoana sau firma de la care cumpar, ca sa nu imi iau tzeapa 🙂
Intr-adevar, sunt multe siteuri anonime care vand la preturi de nimic bilete sau alte lucruri si lumea chiar crede asa ceva