#NatureIsSpeaking: Natura nu are nevoie de oameni. Oamenii au nevoie de natura

Nature doesn’t need people. People need nature.

Este unul dintre cele mai simple si puternice mesaje pe care le-am intalnit in ultimul timp. Mi-a atras atentia prin vocea lui Harisson Ford spunand “I am The Ocean“.O voce inconfundabila cu un mesaj mai presus de aceasta.

OCEAN

Natura nu are nevoie de oameni, insa oamenii au nevoie de natura pentru a putea supravietui si a se dezvolta. Natura din jurul nostru a fost aici dintotdeauna. A evoluat si s-a adaptat la orice a fost necesar. Si asta va face in continuare.

Oamenii insa sunt niste fiinte trecatoare in comparatie cu natura si in multe cazuri nu isi dau seama ca ceea ce fac poate aduce mult rau naturii. Din pacatea unora nu le pasa de acest lucru.

Cu cat populatia lumii a crescut si a evoluat omul a inceput sa “strice” mai mult. Pe zi ce trece ne dam seama cum natura din jurul nostru se modifica. Se topesc ghetarii, au loc diverse dezastre naturale sau create de om. Oricum ar fi, natura se va adapta si va supravietui cumva. Intrebarea care se pune mai departe este “oare oamenii vor supravietui?”

Planeta “Pamant” se spune ca este cea care a avut toate “ingredientele” necesare pentru a dezvolta diferite feluri de viata. Asa am ajuns noi pe acst pamant. Avand conditiile cele ami potrivite si evoluand, Nu se explica faptul ca astazi am inceput sa fim indiferenti ce se intampla cu locul pe care il numim “acasa”, adica planeta noastra.

Cum crezi ca va fi lumea (planeta asta) cand nu vom mai avea copaci? Cand nu vom mai avea aer respirabil sau apa suficienta? Planeta se va adapta insa oamenii, mai greu. Iar asta va duce incet incet la disparitie sau la involutie. Ne dorim oare asta?

Constient, clar NU! Si cu toate astea trecem cu vederea in fiecare zi anumite lucruri care se intampla,

Prin vocea lui Harisson Ford am aflat de proiectul #NatureIsSpeaking. Natura asa cum este ea va fi aici intotdeauna. Intr-o forma sau alta. Se va adapta si va evolua permanent. Dar oare noi vom mai fi aici?

Prin vocile unor actori cunoscuti proiectul #NatureIsSpeaking a prins viata. Fiecare dintre cei 8 actori transmit mesaje puternice despre tot ce inseamna natura. Ascultandu-i nu ai cum sa nu iti dai seama ca daca “nu iti pasa” este ca si cum  nu te intereseaza ce se va intampla cu tine sau cu cei dragi tie in viitor. E ca si cum accepti ca maine sa nu mai avem aer, apa sau pamant fertil. E ca si cum accepti o condamnare fara sa comentezi.

Ce poti face tu pentru Natura?

Multe. Bazandu-te pe zicala “No action is too small” poti sa devii incepand de acum mai responsabil asupra actiunilor tale si ii poti influenta si pe altii sa faca asta. Fie ca vei recicla, fie ca vei fii mai atent unde arunci ceva sau ca te vei gandi de 2 ori inainte sa faci/sa nu faci un lucru, este un pas inainte. Gasesti cateva idei aici.

Daca vrei sa te convingi de puterea mesajelor gasesti mai jos cuvintele rostite de Harisson Ford in clipul “I am the ocean” dar si videoclipurile din intreaga campanie:

I am the ocean
I’m water
I am most of this planet
I shaped this. Every stream, every cloud and every raindrop it all comes back 2 me.
One way or another every living thing here needs me. I’m the source. I’m what they crowl out of.
Humans they’re not different. I don’t owe them a thing. I give, they take. And I can always take back. That’s just the way it’s always been. It’s not their planet anyway. Never was, never will be.
But humans they take more then their share. They poison me and they expect me to feed them. Well, it doesn’t work that way.
If humans want to exist in nature with me and off of me I suggest they listen close. I’m only gonna say this once.
If nature isn’t kept healthy humans won’t survive. Simple as that.
And I could give a damn with or without humans.
I am the ocean. I covered this entire planet once and I can always cover it again.
That’s all I have to say..

Mother Nature- Julia Roberts: Some call me nature. Others call me Mother..Nature

Edward Norton- The Soil: I am the Soil. I am in the hills, in the valleys… Without me Humas would not exist. But YOU treat me like Dirt.

Water- Penelope Cruz: I am Water. To Humans, I am simply just there. I’m Something they just take for granted.

The Redwood- Robert Redford:How come you’re so smart? Kid, I’ve been around a very long time...

Coral Reef – Ian Somerhalder: I am Coral. Some people think I’m just  a rock, when in fact I’m the largest thing alive on this planet

Flower- Lupita Nyong’o: I am a Flower. Yes, I’m beautiful… I’m worshipped for my looks, scent. But here’s thing: Life starts with ME

Proiectul este initiat de Conservation International si poti afla toate detaliile acestuia aici:  NatureIsSpeaking.org. Lista videoclipurilor o gasesti aici.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *