Tocmai ce am terminat vizita in una din cele mai frumoase zone turistice din Turcia. Poate te vei gandi ca Turcia este doar o destinatie pentru plaja, o destinatie situata in topul preferintelor romanilor. Ei bine, asa este, insa in afara de faptul ca poti merge in Turcia pentru o vacanta la mare, poti merge in Turcia si pentri a-i descoperi istoria.
Am fost de multe ori in Turcia, cateodata ca turist, cateodata ca si ghid turistic, alteori am ales sa petrec o perioada putin mai lunga in aceasta tara. Am vazut foarte multe locuri, am inceput sa cunosc si limba turca (nu este chiar asa de “rea” precum pare) si mi-a placut in mod deosebit bogatia istoriei pe care am gasit-o aici.
De cand am fost prima data in Turcia (in 2003 sau 2004, nu mai tin minte exact), auzisem de Cappadocia, zona cea mai veche si plina de traditii a Turciei. Acum am avut ocazia sa petrec 2 zile in aceasta zona parca uitata de vreme.
Cand am ales excursia in Cappadocia ma asteptam sa vad o zona interesanta, o zona uscata si arida, o zona plina de peisaje nemaivazute. Si a fost asa cum ma asteptam 🙂 Poate mai mult decat ma asteptam!
La 4 dimineata am pornit la drum. Am facut in jur de 6 ore din Antalya pana in Cappadocia, insa drumul a meritat ce avea sa vad mai departe. As fi privit peisajul acela ore intregi! Nu imi explic nici acum cum s-au fosrmat acele stanci in forme atat de diferite si asemanatoare in acelasi timp.
Cappadocia se intinde pe o distanta de aproximativ 800 km si se afla in inima Turciei. Aceasta zona este uscata si arida si are un peisaj pe care il mai poti vedea doar in filmele SF. Cel putin, asta a fost prima mea impresie!
Stancile din Cappadocia, sau “fairy chimneys” asa cum mai sunt denumite, s-au format dupa eruptia vulcanului Erciyes, prin depunerea de lava si cenusa vulcanica. Apoi, natura si-a urmat cursul si a dat acestor stanci forme unice. Ceea ce este si mai uimitor este faptul ca aceste stanci au fost transformate in locuinte si orase. Am avut ocazia sa vizitez cateva dintre acestea si mi s-au parut foarte simple, utile si frumoase. Inca mai exista si astazi stanci locuite, insa le-am putut vedea numai de departe 🙂
In Cappadocia exista mai multe tipuri de locuinte: fie in stanci, fie in orasele subterane. Primul oras e care l-am vizitat in Cappadocia a fost orasul subteran Saratli. Situat la numai 3 km pe drumul dintre Aksaray si Nevsehir (“orasul nou” in traducere), acest oras dateaza din vremea romanilor. Orasele subterane erau construite pentru a fi la adapost fata de clima schimbatoare dar si pentru a se apara in vreme de razboaie.
Orasul Saratli are 7 nivele, insa numai 3 sunt puse la dispozitia publicului. Orasul mai este numit si “40 de ochi” (“40 eyes”) datorita celor 40 de camere pe care le are.
Al doilea loc pe care l-am vizitat in Cappadocia a fost orasul Uchisar. Este unul din orasele cele mai vechi si s-a format in jurul “Castelului”. De aici, de sus, privelistea catre Valley of the Pigeons (Valea Porumbeilor) si catre Goreme este extraordinara.
Zona Goreme a fost locuita de crestini, iar numele vine de la “gor emi” ceea ce inseamna “nu poti vedea acest loc”. Crestinii au locuit in acetse stanci, ascunzandu-se astfel de raidurile arabe. Astazi Goreme este “centrul istoric” al Cappadociei. Cand am auzit prima data de Cappadocia, am auzit de Goreme 🙂
Goreme, impreuna cu Uchisar su Urgup alcatuiesc zona cea mai bine pastrata a Cappadociei. Nu ai cum sa vizitezi unul din orasele acestea fara sa le vezi pe toate. In fiecare unghi al acestei zone parca ai de vazut altceva, mai frumos si mai uimitor.
Este interesant de stiut ca exista hoteluri ce ofera camere destul de confortabile in stanci. Daca stai macar o noapte aici vei avea ocazia sa te simti “de-al locului” si s apercepi, poate, altfel, intreaga zona.
Tot in apropiere de Goreme se afla si orasul Cavusin. Aici, sus de tot, se afla ramasitele unei biserici crestine. Intregul oras era cunoscut pentru casele si bisericile de aici. Merita sa urci pana in varful acestui “oras- cetate” pentru a admira privelistea de aici.
In scurta mea vizita in Cappadocia am avut ocazia sa vad si o mica biserica adapostita in una din stanci, biserica ce este ingriita si astazi de o familie ce locuieste in aceeasi stanca, de parca lumea ar fi stat in loc.
Am petrecut o seara in Urgup, iar apusul de soare a fost unul dintre cele mai frumoase. Lumina soarelui palea, iar frumusetea orasului vechi parca se inalta.
Merita sa faci o vizita in Cappadocia, chiar daca este una scurta. Eu sper ca intr-o zi sa ma intorc aici si sa aflu mai multe povesti si istorisiri ale locului! Iti las mai jos mai multe imagini din Cappadocia.
Gorgeous, wonderfull, nice…. super tare… m-am indragostit deja de acest loc 🙂
Superbă postare! Frumos!!! Felicitări!@!!
Plec saptamana viitoare. M-ai convins. Revin cu impresii…