Cu canoe pe canalele Deltei Dunarii

Acum 2 ani am mers prima data cu un caiac. Se intampla in Insula Zakynthos si, nu stiu de ce, aveam mari emotii. M-a convins insa probabilitatea de a vedea broscute Caretta Caretta in apa, mai ales ca zona in care ma aflam era foarte apropiata de rezervatia in care an de an broscutele Caretta Caretta vin sa isi depuna ouale.

Insula Zakynthos este recunoscuta pentru prezenta broscutelor Caretta Caretta in zona sa sudica pe perioada verii asa ca am zis ca daca tot eram in plina vara acolo trebuie sa gasesc o cale sa le vad. Iar caiacul parea cea mai buna solutie: plimbarea este lina, miscarea este facuta numai din vasle, nu polueaza si nu sperie broscutele.

Articolul de astazi nu este insa despre Zakynthos si nici despre broscutele Caretta Caretta ci despre cum a fost prima experienta cu caiacul si cum am continuat sa iubesc plimbarile pe apa cu caiacul si sa trec si la canoe.

In primul rand trebuie sa mentionez ca intre caiac si canoe exista niste diferente. Nu sunt foarte mari, mai ales pentru cei care inca nu au ca pasiune acest sport, insa este bine sa stim de la inceput care sunt diferentele si ce se poate face cu ambele tipuri de ambarcatiuni.

Ambele (caiac si canoe) sunt niste barci cu greutate si volum reduse care se pot folosi pe lacuri, rauri si chiar si pe mari/oceane (in acest caz in apropiere de mal, nu in lang) in cadrul diverselor activitati precum plimbari, pescuit si chiar si fotografie. Ambele folosesc acelasi principiu de miscare: vaslitul, insa vaslele sunt diferite.

Diferentele majore sunt legate de forma “barcii”, de pozitia in care stai in fiecare dintre ele si in vaslele folosite.

Caiac:

  • pe caiac se folosesc vasle cu cate o paleta la ambele capete
  • caiacul este un fel de barca de mici dimensiuni inchisa in fata si in spate cu un fel de prelata pentru a impiedica apa sa ajunga inauntru (cel putin asa arata caiacele “standard”, insa exista si unele caiace de agrement fara a avea aceasta inchidere cu prelata)
  • pozitia in care stai pe caiac: stai asezat pe un scaun special iar picioarele iti sunt pozitionate drept in fata corpului care sta pe scaun
  • caiacul a fost si este folosit si astazi in special pentru viteza, motiv pentru care este cel mai mic tip de “barca” pe care l-am intalnit; este folosit in prezent pentru concursuri dar si pentru plimbari de placere, iar existenta sa dateaza de acum mii de ani cand era folosit de comunitati de vanatori si de pescari.

Canoe:

  • pe canoe se folosesc vasle cu cate o singura paleta la unul din capete
  • canoele sunt deschise, aduc mai mult cu o “barca” obisnuita si au spatii de depozitare destul de generoase (aproape ca intr-o barca obisnuita)
  • pozitia in care stai in canoe: ca pe o bancula, cu picioarele de obicei flexate (insa, daca isi este mai usor, poti sta si cu picioarele intinse – aici am descoperit ca este vorba despre preferinta personala)
  • pozitia in canoe din trecut (nu am mai vazut-o astazi insa se gaseste foarte usor in fotografiile cu Ivan Patzaichin cum este cea de mai jos): pozitia corecta este cea cu un genunchi fandat
  • canoe – o ambarcatiune nu la fel de rapida precum un caiac, insa mult mai stabila. Plusul este dat in special de spatiul mai generos, atat pentru pasageri cat si pentru bagaje.

Buuun, acum ca am stabilit diferentele, sa trec la povestea experientei mele. Atat cu caiacul cat si cu canoe.

Ei bine, prima experienta a fost, dupa cum spuneam, in cautarea broscutelor Caretta Caretta in Marea Egee. Nu am gasit brosucutele in acea ora in care inchiriasem caiacul insa am avut parte de o experienta extraordinara: m-am putut plimba pe apa lina a marii (nu erau valuri deloc, iar apa era atat de clara incat puteai vedea nisipul, plantele acvatice si pestii; ziceai ca sub tine nu sunt mai mult de 2 metri insa apa era atat de clara incat vedeai fundul marii chiar daca acesta era la mai mult de 5-7 m adancime), am putut admira plaja dintr-o alta perspectiva si m-am bucurat de liniste si de maretia marii.

Caiacul s-a dovedit usor de “condus” odata ce m-am sincronizat cu Calin la vaslit. Caiacul era pentru doua persoane si functiona pe principiul – cel mai usor sta in fata si tine directia. La vaslit trebuie sa te sincronizezi neaparat si cu cealalta persoana aflata pe caiac pentru ca altfel nu ai directie si te misti pe loc.

Si nu, nu am cazut in apa, ne-am bucurat numai de stropii de apa care ajungeau de pe vasle pe noi in acea zi calduroasa de vara. Chiar daca se spune ca un caiac nu este atat de stabil, ei bine, cu rabdare se poate invata destul de repede cum sa te misti si cum sa tii drumul drept.

A doua experienta cu caiacul a avut loc in insula Corfu, tot la mare, insa de data aceasta pe o mare un pic agitata. Caiacul a fost tot pentru doua persoane.

Experienta a fost frumoasa si de aceasta data insa faptul ca am avut cateva valuri m-a facut sa ma comport diferit. Am invatat astfel cum sa iau valurile cu fata caiacului si niciodata din lateral (daca iei un val din lateral acesta te poate rasturna indiferent cat de mic sau mare este).

Dupa intoarcerea din Grecia am inceput sa caut variante si optiuni de a merge cu caiacul si in Romania. Si am gasit o multime! Trebuia doar sa caut optiuni. Asa mi-am dat seama ca exista mult mai multi iubitori ai acestui sport de apa decat imi imaginasem eu initial.

Chiar daca variante au fost o multime, parca nu mi se parea interesant sa merg doar pe un lac micut cu caiacul. Asa ca am cautat variante in Delta. Unde altundeva sa avem noi in Romania intinderi mari si foarte mari de lacuri si canale navigabile daca nu in Delta?

Si asa mi-am amintit ca cei de la DescoperaDeltaDunarii.ro cu care fusesem in vacanta in Delta acum 3 ani de zile au tururi dedicate cu caiacul. Nu unul, ci o multime de variante. I-am sunat, am studiat variantele de pachete si de data aceasta am ales o vacanta cu canoe.

In momentul alegerii vacantei imi era usor neclar ce diferenta este intre caiac si canoe insa am zis ca aflu eu intre timp. Am aflat (am expus mai sus detaliile) si am apreciat mult mai mult o canoe pe canalele Deltei.

Excursia de 4 zile cu canoe in Delta Dunarii a avut loc luna trecuta, in iunie, chiar inainte de a veni caldura cea mare. Odata ajunsi la destinatie ni s-a incredintat o canoe de 2 persoane, ni s-a facut instructajul, ni s-au oferit cateva repere legate de unde am putea merge pe canale si…ne-am pus pe apa.

La prima vedere mi s-a parut ca in loc de canoe avem o barca in toata regula. Nu era asa. Era vorba doar de faptul ca acea canoe pe care am folosit-o noi era dintre cele mai stabile canoe existente si din acest motiv sentimentul a fost cel de “barca obisnuita” la prima vedere. In plus, era o canoe potrivita chiar si pentru 3 persoane pentru ca avea 3 bancute pe care puteai sta.

Odata urcati in canoe am descoperit ca este relativ usor sa o miscam doar ca aici trebuie sa ne coordonam un pic si mai bine decat la caiac (barca era mai mare si mai grea). Nu de alta, insa fiecare avea cate o vasla cu cate o singura paleta (la caiac aveam fiecare cate o vasla cu cate o paleta la fiecare cap) si vaslitul a fost diferit.

Ne-am obisnuit cu noile vasle si am pornit in expeditie!

Locul de cazare si locul de plecare in turele cu canoe a fost satul Mila 23. Un sat inconjurat de ape pe care a trebuit sa il ocolim, sa iesim in canalul principal (pe aici trec permanent destul de multe barci de diferite dimensiuni) si sa intram pe un canal secundar pentru a ne putea bucura pe deplin de plimbare.

Prima data cand am trecut canalul principal ni s-a parut dificil mai ales pentru ca noi mergeam in directia opusa de curgere a Dunarii. Odata ce am ajuns pe canalul secundar, mai mic, am simtit cum se schimba totul: de data asta directia de curgere a Dunarii era cea buna si ne-a usurat mult vaslitul, ambarcatiunile mari au disparut cu totul si au ramas cele mici, dar si acestea erau razlete.

Apoi, din canalul secundar am gasit canalul special pentru caiac/canoe. In Delta sunt o multime de astfel de canale iar partea cea mai frumoasa este ca pe drum nu te poti intalni decat cu alte caiace sau canoe sau..pasari. Si asta pentru ca respectivele canale sunt mici iar barcile cu motor nu au ce cauta aici.

Asa ca majoritatea timpului l-am petrecut pe astfel de canale speciale pentru canoe, am admirat nuferii albi si galbeni, ne-am minunat de cat de lungi au tijele pe care cresc flori, am admirat pasarile care ne urmareau parca la tot pasul (pardon, vaslitul), am ascultat sunetele naturii si ne-am reincarcat bateriile.

Cand obosesti sa vaslesti este suficient sa te opresti la umbra pentru o scurta pauza

Sa mai spun ca am prins si cateva cadre foto foarte frumoase? Bineinteles, dupa ce ne-am revenit din uimire si ne-am amintit ca avem aparatele foto la noi. Apoi am pandit cate o pasare sa pescuiasca sau sa zboare de colo colo.

Pe scurt (intr-un minut si jumatate), plimbarea cu canoe a fost cam asa:

In excursia lunii trecute am petrecut 2 zile pline pe canoe si in cadrul acestora am ales ture scurte de cate jumatate de zi. Ne intorceam la pranz la pensiune, mancam, ne odihneam putin si lasam soarele sa isi mai piarda din putere, apoi plecam iar pe balta.

Bineinteles, pe langa canale mici si mari am admirat si lacurile, sau cel putin o parte dintre acestea. In fiecare zi am vaslit in medie 18 km si am plecat de acolo cu o conditie fizica extraordinara, asa cum nu am mai avut demult 🙂

Si pentru ca ne-a placut atat de mult cu canoe pe canalele Deltei am hotarat sa mai facem o incursiune in luna august. De data aceasta nu mergem singuri ci am pus toate lucrurile la punct pentru a face o excursie de grup.

Asadar, daca ti-a placut povestea de mai sus si te tenteaza sa mergi si tu cu canoe in Delta te astept cu drag in urmatoarea tabara #DeltaExplorer pe care o organizez alaturi de Calin Stan – ClubulFoto.com si cei de la DescoperaDeltaDunarii.ro in perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021.

Programul este unul dedicat iubitorilor de fotografie si de natura si timpul este impartit foarte minutios intre ture foto si ture cu canoe.

Astfel daca inca nu ai planurile de vacanta deja facute si vrei sa vii si tu cu noi in Delta la final de septembrie gasesti toate detaliile taberei aici. Tabara se adreseaza persoanelor peste 18 ani iar participantii trebuie sa fie pasionati de fotografie, sa aiba un aparat foto la ei (mirrorless sau DSLR), sa aiba curiozitate fata de frumusetea Deltei si rabdare pentru a face fotografii.

Locurile in tabara sunt limitate iar lista inscrierilor este deja deschisa de cateva zile. Daca vrei sa iti rezervi un loc in tabara inscrie-te chiar acum.

O vara frumoasa iti doresc si ne vedem in Delta!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *