DubrovnikDubrovnik , cu o populatie 43.770 (2001) este un port si una dintre cele mai proeminente statiuni turistice de la Marea Adriatica in sudul extrem al Croatiei si centrul regiunii Dubrovnik-Neretva.

Dubrovnik a fost fondat prin unirea a doua mici orasele: Laus (numele vine de la cuvantul latin pentru “stanca”) care era doar o mica insula pe coasta de sud a Dalmatiei, ce oferea adapost pentru refugiatii italieni din orasul Epidaurum; si Dubrava (denumit dupa cuvantul slavic “dub” care inseamna “stejar”), o asezare a imigrantilor slavi la poalele dealului Srd. Stramtoarea de pamant umed a fost mai tarziu umpluta cu pamant, unificand orasul in jurul nou-formatei piete (astazi Placa sau Stradun).

Orasul a fost fortificat, urmand sa fie construite doua porturide fiecare parte a istmului. Comertul sau maritim a crescut, devenind singurul oras-stat pe coasta de est a Marii Adriatice, care rivaliza cu Venetia in Evul Mediu. Sprijinit de diplomatia sa prospera si experimentata, Dubrovnik a cunoscut un nivel remarcabil de dezvoltare in secolele XV si XVI.

Dubrovnik a fost unul dintre centrele de dezvoltare a limbii croate, loc natal pentru numerosi poeti si scriitorii ca Ivan Gundulic si Marin Drzic. Notabili au fost si pictorii Lovro si Vicko Dobricevic, si oameni de stiinta ca Ruder Josip Boskovic si Marin Getaldic.

Orasul a fost condus de aristocratie, iar casatoria intre membrii celor trei clase sociale era strict interzisa. Seful de stat cu rol ceremonial era Cneazul sau, in timpul suzeranitatii venetiene, Rectorul. Puterea adevarata insa era in mainile a doua Consilii (Vijece) care aveau ca membri reprezentanti ai nobilimii.

Guvernul orasului Dubrovnik era liberal in cateva lucruri. A abolit sclavia in 1418 si a devenit primul stat care a recunoscut independenta nou-formatei tari, Statele Unite ale Americii. Vechiul steag al orasului contine cuvantul Libertas (libertate), iar la intrarea in fortareata Lovrijenac, amplasata in afara zidurilor orasului, se afla inscriptia Non bene pro toto libertas venditur auro, “Nu e bine sa fie vanduta libertatea”, pentru tot aurul.

Situat in extremitatea sudica a tarii, pe malul marii si considerat “bijuteria arhitectonica a Adriaticii”, orasul Dubrovnik este inconjurat de ziduri inalte de aparare(25m inaltime, 2km lungime, 14 bastioane si turnuri circulare), construite in secolele XIII-XVI.

In oras se afla monumente din perioada medievala: Manastirea Franciscana, unde a functionat cea de-a treia farmacie din Europa (ca vechime); Columna Orlando; Palatul Sponza (construit in secolul XVI, astazi Arhivele Statului), Manastirea Iezuita (secolul XVIII) si numeroase fantani. La toate acestea se adauga insula-cetate Sveti Stjepan, cu o veche biserica si cateva palate.

Protectorul orasului este  Sfantul Blasiu (Sveti Vlaho in limba croata). Statuile sale sunt amplasate in incinta orasului. Are o importanta similara cu cea a  Sfantului Evanghelist Marcu pentru Venetia.Vechiul oras face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Dubrovnik a fost initial stabiliment roman dar incepand cu Evul Mediu orasul a fost ravnit de Venetia, Ungaria, Turcia si multe alte puteri care au inteles pozitia strategica a acestui port.

Orasul vechi este cel mai bun loc pentru cumparaturi, insa preturile de aici se potrivesc cu caracterul turistic al orasului. Piata aflata pe strada Gunduliaeeva Polijana gazduieste comercianti de fructe si suveniruri care va vor surprinde. Cateva magazine mai mici veti gasi pe strada Stradun, dar puteti fac e o plimbare si prin imprejurimi pentru ca acestea va rezerva multe surprize.

De indata ce soarele apune, Dubrovnik devine o mare de oameni care se misca in valuri de la un restaurant la altul. Cu toate acestea, viata de noapte este destul de linistita, majoritatea localurilor inchizand intre 23:00 si 1:00 noaptea.

Acest “oras facut din piatra si lumina” ramane puternic si somptuos precum apusul de soare care se reflecta in fortificatiile sale de  secol XIV.

Iti scriu cu drag despre locurile pe care le descopar si despre experientele de calatorie pe care le traiesc!

e-mail: carmina@travelwithasmile.net

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube Skype 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii

  1. Pingback: Croatia, o destinatie spectaculoasa | Travel with a Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *