Cimitirul Vesel de la SapantaAi auzit de Cimitirul Vesel ? Este un loc unic in lume si se afla in localitatea Sapanta -Maramures.

In 1935 mesterul Stan Ioan Patras a sculptat primul epitaf iar dupa 1960 in cimitirul vesel de la Sapanta au fost expuse peste 800 de astfel de cruci, sculptate in lemn de stejar. Crucile sunt viu colorate, cu picturi reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor respective. Pe unele cruci se pot observa chiar versuri cu tenta umoristica, legate de viata celor plecati dintre noi.

Caracterul aparte al acestui cimitir este dat de faptul ca moartea nu este vazuta ca un eveniment tragic ci ca unul vesel, deoarece persoana respectiva ajungea intr-o alta viata, mai buna. Se crede ca acest lucru este legat de cultura dacilor care credeau ca moartea inseamna nemurire si de aceea acest eveniment era intampinat mai degraba cu bucurie decat cu tristete.

Astazi cimitirul vesel este un muzeu in aer liber si este singurul in lume de acest fel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii

  1. StirideBine

    Romania este cu adevarat norocoasa ca are un astfel de cimitir vesel, unde putem observa ca oamenii nu si-au pierdut simtul umorului nici chiar dupa moarte. Data viitoare cand veti merge in vacanta in Maramures, nu ezitati sa faceti o scurta oprire si la Cimitirul Vesel de la Sapanta, pentru a va bucura de viata si pentru a admira umorul romanilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *